Zware dobber voor Blackpearl Trans R in Purmerend

11 september 2012 16:20

Het jaarlijkse prijzenfestival in Purmerend heeft een prachtig deelnemersveld opgeleverd. Maar liefst twaalf paarden wonnen in het verleden al eens een kortebaan, waarvan zeven dit seizoen. De deelnemers zijn aan elkaar gewaagd, maar één paard steekt er met kop en schouders bovenuit: Blackpearl Trans R.

Het succesverhaal van de vierjarige merrie lijkt voorlopig nog niet uitgelezen. Sinds haar debuut maakte ze tijdens elke deelname een verpletterende indruk, wat haar uit zes starts vijf zeges opleverde. In Zwanenburg, Egmond aan den Hoef en Voorschoten won ze met een ontheffing van vijf meter, maar in Beverwijk en vorige week in Heemskerk bleek ze ook vanaf de basisafstand niet te beschieten. Alleen in Hoofddorp ging het ‘mis’. Alhoewel een tweede plaats een prima prestatie was, waar veel andere deelnemers voor zouden tekenen. Het tekent de klasse van de pupil van trainer en pikeur Aad Pools, dat een tweede plaats als een nederlaag wordt ervaren.

Dat de overige 25 deelnemers strijden om de tweede plaats, gaat te ver. Verschillende deelnemers op de Nieuwstraat toonden de afgelopen weken potentie en kunnen zich wellicht meten met de gedoodverfde favoriete. Qualva Nonantais liet in Middenbeemster en Schagen tijdens de eerste omloop veel snelheid zien, om daarna tijdens de tweede omloop galopperend te worden uitgeschakeld. De achtjarige Fransman start in Purmerend voor het eerst vanaf 295 meter. Dat geldt ook voor Revirade. In Heemskerk versloeg de zevenjarige hengst sterk Beat It en Willie Luciano, om daarna tweemaal galopperend van start te gaan tegen Viva’s Limburgia. Met de veelvuldig kortebaankampioen Ruud Pools op de sulky zijn dit twee deelnemers om rekening mee te houden.

Herkansing

Ook Frans van der Blonk rijdt twee kansrijke sprinters. Andrea Swagerman, de sterke winnaar van de kortebaan in Hoofddorp en het enige paard dat dit jaar Blackpearl Trans R, weliswaar met een startvoorgift van vijf meter, wist te kloppen, was tijdens zijn laatste start niet in zijn element. Van der Blonk weet dit aan de ondergrond; op de klinkers in Schagen ging de vijfjarige tweemaal galopperend van start. Op het asfalt van de Nieuwstraat in Purmerend gaat hij op voor een herkansing. De loting tegen Revirade is echter zwaar. At Full Speed (foto) werd zowel in Bemmel als in Schagen tweede. Beide keren was zij de smaakmaker van de middag, maar was het koersverloop te zwaar geweest om het karwei succesvol af te maken. De vijfjarige merrie is op papier de grootste concurrente van onze favoriete.

Het huidige kortebaanseizoen heeft Le Dream en Arctic Challenge, de winnaars in Purmerend van respectievelijk 2010 en 2011, voorlopig weinig successen opgeleverd. Laatstgenoemde begon dit seizoen herstellende van een blessure, maar heeft nog niet het hoge niveau gehaald van vorig jaar. Le Dream heeft moeite met zijn starthandicap en kwam dit seizoen nog niet verder dan een vierde plaats in Venhuizen. Nu zijn pikeur Christophe de Groote zijn examens achter de rug heeft, hebben we de komende weken verwachtingen van de Franse kampioen. Tijdens zijn laatste koers in Beverwijk startte hij met sjek, wat vooral in het startvak een enorme verbetering opleverde. Gilbert C.R. is het tweede paard van De Groote. In Heemskerk liet hij zijn pikeur in de steek door tweemaal uiterst moeizaam te vertrekken. Een tegenvaller, zeker na de aansprekende resultaten in Voorschoten (derde plaats) en Nootdorp (tweede plaats). Trainer Lieven de Groote zal, na een uiterst succesvol weekend op verschillende Europese langebanen, ongetwijfeld hebben ‘gesleuteld’ aan zijn beide paarden.

Rentree

De lijst met gevaarlijke outsiders voor een klassering in Purmerend is lang. Umberto, dit jaar winnaar in Amsterdam-Noord en Middenbeemster, mag met zijn nieuwe pikeur Tanja Huisman met Gilbert C.R. als tegenstander direct aan de bak. Victory Boy S kon na zijn zege in Stompwijk de verwachtingen lange tijd niet waarmaken, maar liep een sterke koers in Schagen, waar At Full Speed uiteindelijk tijdens de derde omloop te sterk was. Ipse Lb loopt de laatste weken regelmatig sterke ritten, maar gaat steeds wanneer het er écht om gaat van de benen. Vanitas d’Echo kreeg in Middenbeemster een loodzware koers voor haar kiezen en eindigde uiteindelijk moegestreden als vierde. De negenjarige merrie start op de Nieuwstraat weer vanaf de basisafstand. Cash Hammering won met een startontheffing sterk in De Lier, maar zal zich tegen Le Dream al tijdens de eerste omloop flink moeten strekken. Be the best Norg kwam na zijn overwinning in Bemmel niet meer in actie op de kortebaan, mede omdat de vierjarige ruin voor de kortebaan in Schagen werd geschrapt. Achteromdraaien tegen Qualva Nonantais wordt een uiterst lastige opgave.

Twee paarden maken in Purmerend hun rentree op de kortebaan. Bemyguest, voor het laatst actief in Rotterdam, toonde zich een soepele starter, maar ging onderweg te gemakkelijk van de benen. Wanneer trainster Caroline Aalbers daar iets op gevonden heeft, kan de vierjarige ruin verrassen. Dat gaat ook op voor Prince of Moor. De pupil van trainer Hans Bot kwam voor het laatst in actie in Egmond aan den Hoef, maar had zich met name in Zwanenburg van zijn beste kant laten zien. Hij versloeg toen Andrea Swagerman en won tijdens de tweede omloop zelfs een rit van de sterke Attila, om zijn kansen daarna galopperend te vergooien. Wanneer Prince of Moor vlak blijft, heeft hij de snelheid om een woordje mee te kunnen spreken.

ONZE TIP:

***** Blackpearl Trans R
*** Revirade en At Full Speed
** Andrea Swagerman, Qualva Nonantais en Umberto
* Le Dream, Prince of Moor en Gilbert C.R.

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.