Zwanenburg: sleutelrit Andrea vs. Yankee

27 juni 2014 10:05

Een kortebaan is een afvalwedstrijd waar na vier omlopen de twee sterkste paarden van de middag tijdens de finale de degens kruisen. In Zwanenburg gaat dat deze keer niet op. Al tijdens de eerste omloop treffen Andrea Swagerman en Yankee Attack elkaar. Beide deelnemers wonnen hun laatste start op de kortebaan en verkeren dus in topvorm. Slechts één van deze twee giganten bereikt de tweede omloop. Maar wie?

Op basis van de afstand van het parkoers neigen wij naar Yankee Attack (foto). De negenjarige ruin kent een vliegende start van het seizoen met een overwinning in Venhuizen en een derde plaats in Assendelft. De drievoudig kortebaanwinnaar lijkt met Jan Thijs de Jong op de sulky beter in vorm dan ooit tevoren en heeft een voordeel van vijf meter ten opzichte van Andrea Swagerman in het startvak. Die vijf meter achterstand waren voor Frans van der Blonk een reden om met Andrea Swagerman de ‘korte’ kortebanen te mijden; de kracht van zijn pupil ligt juist in de finalemeters op een baan met een basisafstand van 300 meter. Van der Blonk verwachtte waarschijnlijk te worden uitgeloot, maar moet nu toch aan de bak. Vijf meter goed maken op Yankee Attack wordt een duivels karwei, maar voor de Andrea Swagerman van Sassenheim lijkt niets onmogelijk.

Het kortebaanseizoen van 2014 is nog niet het seizoen van Aad Pools. De kampioenstrainer won de afgelopen twee seizoenen vrijwel alles wat er te winnen viel, maar kent tot dusver een magere start. Met name Iper Flying voldeed nog niet aan de verwachtingen, hoewel de Italiaan zowel in Assendelft als in Venhuizen werd uitgeschakeld door de latere winnaar. Op basis van zijn wervelende optredens tijdens het vorige seizoen is de tienjarige ruin ten allen tijden een deelnemer om rekening mee te houden. Ook nieuwkomer Edo Venus is een deelnemer om in de gaten te houden. In Venhuizen was Yankee Attack tijdens de tweede omloop te sterk, maar liet de vijfjarige Oostenrijker voldoende zien om in Zwanenburg tot één van de outsiders te worden gerekend.

Hoog bezoek

Het duel tussen Yankee Attack en Andrea Swagerman is niet het enige spectaculaire duel van de eerste omloop. Wat te denken van de rit tussen Zenito Hanover en Attila? In Venhuizen troffen de twee elkaar tijdens de derde omloop en was het Zenito Hanover die na drie knalharde ritten aan het langste eind trok. De dertienjarige ruin finishte uiteindelijk als vierde op de Westerbuurt en er zit zeker meer in het vat. Voor Attila wordt het gezien de af te leggen afstand van 280 meter een moeilijke klus. De ruin beschikt echter over een bliksemstart en kan daarmee alle favorieten zeker partij geven. Vast staat dat ook deze winnaar van de rit mee gaat spelen om de eerste plaatsen.

Lifeislife BR maakte met name tijdens het voorwerk in Venhuizen een verbluffende indruk. Helaas bleef zijn optreden beperkt tot slechts één omloop, nadat er werd verloren van Timmy H. De kenners zijn echter positief over zijn kansen, al is de loting tegen Evison wederom loodzwaar. De sterke Zweed finishte na bijloting als derde in Venhuizen. Vorig jaar won de pupil van trainer Cees Hetteling na een loodzware koers in Beverwijk. Op basis van ervaring gaat onze voorkeur uit naar Evison. Wim van der Mespel, pikeur van Lifeislife BR kent het parkoers over de wielerbaan als tweevoudig winnaar echter als zijn broekzak en zal de ritoverwinning zeker niet cadeau doen.

De groep outsiders is enorm. Lovely Lane kreeg in Sassenheim de kans om het kortebanen te leren en sloot de koers af op een vierde plaats. Adonis Charisma bereikte tijdens zijn debuut de derde omloop in Wognum, maar werd toen vrij gemakkelijk verslagen door Co Swagerman. Ziyi is vooral een degelijke kortebaner, die niet verrast met een klassering bij de eerste vier. Zero Option Lane behoort inmiddels tot de inboedel op de kortebaan. In Zwanenburg komt hij voor de 47e keer aan de start. Zijn tegenstander is Dumarion Metjo, de nummer vier van Wognum. In Sassenheim wilde de vierjarige vosmerrie er helemaal niets van weten en vergooide zijn kansen in het startvak. Wanneer ze wel van start komt, heeft ze de snelheid om te stunten. Het korte parkoers over de wielerbaan is Ton Jeu op het lijf geschreven. De huidige Nederlands kampioen pakt zijn winst meestal in het startvak, waar de Fransman ‘op een schoteltje’ kan draaien. Tijdens zijn eerste seizoenstart in Wognum viel hij echter nog niet mee en werd roemloos uitgeschakeld tijdens de tweede omloop.

Tenslotte krijgt Zwanenburg hoog bezoek. Aan de start verschijnt Richard Westerink, de man achter grootheid Timoko. Op de langebaan behoort Westerink tot de absolute wereldtop, maar de kortebaan blijft een discipline op zich. We zijn benieuwd naar zijn optreden met Selim!

ONZE TIP: 1. YANKEE ATTACK 2. IPER FLYING 2. EVISON 4. ZENITO HANOVER
Outsiders: Edo Venus, Lifeislife BR, Andrea Swagerman en Ton Jeu

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.