‘Zou Warmond excuses hebben ontvangen?’

22 juli 2015 14:24

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (33): ‘Zou Warmond excuses hebben ontvangen?’

Het is pas juli. Het kortebaanseizoen is nog niet eens op de helft. Maar wat hebben wij al veel meegemaakt. Op een enkele uitzondering na waren alle kortebanen tot nu toe om van te smullen. Ook de randzaken waren spraakmakend. Niet altijd positief, of juist wel. Maar altijd om over na te denken, praten of te schrijven. Voor mij staat de kortebaan van Warmond nog het meest nabij. Een week lang heb ik met de Warmondse organisatie te doen gehad.

De oorzaak lag in de weersverwachtingen voor de dag waarop deze kortebaandraverij gehouden zou worden. Onze voorouders en ouders zeiden het altijd al: niets is zo onvoorspelbaar als het weer! En toch trappen wij er steeds weer in. Sinds het KNMI de codes geel, oranje en rood hebben uitgevonden, waarschuwen zij Nederland zo’n vijf keer per jaar voor heel gevaarlijk weer. Dat het dan steeds weer blijkt mee te vallen, is voor ons geen reden om bij een volgende waarschuwing enige reserve te betrachten. Nee, wij duiken er met z’n allen op en nemen allerlei maatregelen die, na later zal blijken, toch weer voor niets, of bijna voor niets waren. Allemaal onder het motto: ze zullen het toch wel een keer goed hebben!

Voor zaterdag 4 juli, de dag van de Warmondse kortebaan, werden er tropische temperaturen voorspeld van 35 graden en meer. Genoeg reden om na te denken wat te doen. Dat deed het bestuur dan ook. Moet de kortebaan wel of niet doorgaan, wat kunnen wij wel en wat kunnen wij niet om het voor mens en dier zo veilig mogelijk te houden. Na ampel beraad, waar alle mensen die maar iets te zeggen hadden in werden betrokken, werd er besloten toch te organiseren. Met elkaar werden er allerlei maatregelen bedacht én uitgevoerd, zoals veel water, een extra tent voor het publiek en vooral een grote tent voor de paarden waarin de dieren in de schaduw konden staan en waar alle bestaande wind doorheen kon waaien.

Niet organiseren

Geweldig allemaal! Maar wat heeft het bestuur het voor zijn kiezen gekregen. Mensen die nog nooit een kortebaan hebben gezien, hadden ineens een mening en wisten precies wat er moest gebeuren: niet organiseren! Dat zij die mening hadden, is nog tot daar aan toe, maar zij deden er ook alles aan om die mening daadwerkelijk uit te voeren. Emmers met stront werden er over de bestuursleden uitgestrooid toen die dierenvrienden in de gaten kregen dat de kortebaan toch door ging. Mensen met een maatschappelijke status en die ook nu weer hun uiterste best deden, werden uitgemaakt voor rotte vis. Bij de politie werden er zelfs aangiften gedaan voor dierenmishandeling!

Zelf ben ik bijna 50 jaar loodgieter geweest. Een mooi, maar zwaar beroep. Heb onder vloeren gelegen tussen muggen, spinnen, muizen en zelfs ratten. Samen met broer en collega, op daken gestaan bij mooi en slecht weer. Dit laatste vooral bij mooi weer. Ook wanneer de mussen van het dak vielen, hebben wij daken geplakt met teermastiek en bitumen. Wij hebben zinken goten gelegd waarop je door de brandende zon een eitje kon bakken. Nooit heeft de politie, wel of niet door anderen gealarmeerd, mij naar beneden gehaald. Nooit? Nu ik er over nadenk toch één keer. Ik was ’s avonds laat nog op een bouwerij een goot aan het monteren. De andere dag zou het steiger gaan zakken, dus ik moest zorgen dat de goot klaar was. Stond er ineens politie voor mijn neus. Wat ik hier nog zo laat aan het doen was? Maar verder heeft niemand zich ooit om mij bekommerd!

Geoordeeld

Begrijp mij niet verkeerd. Ben mij er heel goed van bewust dat er in de wereld hele gekke dingen gebeuren. En dat door oplettende burgers veel leed, dus ook dierenleed wordt voorkomen. Maar dit ging te ver. Vooral omdat men al geoordeeld had voordat men zich had geïnformeerd. Heel teleurstellend allemaal. Vooral voor de organisatie die en dat kunnen wij nu gemakkelijk achteraf stellen, het geweldig heeft gedaan. Heb het niet nagevraagd, maar zouden zij, na afloop, veel excuses hebben ontvangen? Ik heb er geen inbreng in, maar ik weet nu al wie ik zou nomineren voor de vereniging van het jaar!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.