Zoek het uit?!: Waarom een rode en een witte vlag?

3 maart 2017 07:33

De afgelopen jaren hebben wij vele vragen van bezoekers ontvangen waar we geen antwoord op konden geven. Nu ons archief is uitgebreid tot 1930 doen we een nieuwe poging met de rubriek Zoek het uit?! In deel 1: Waarom is een rode vlag goed en een witte vlag fout?

Het is een vraag die veel kortebaanliefhebbers zichzelf of aan anderen stellen. Ook bij de redactie van Kortebaandraverijen.nl leeft die vraag al langere tijd. Tijdens de zoektocht naar het verleden van de kortebaan zijn wij extra attent geweest om op die vraag een antwoord te vinden. Hoewel wij diep hebben gegraven, zijn wij niet op een definitief antwoord gestuit. Het is misschien ook wel logisch. De geschiedenis van de kortebaan gaat veel verder terug dan 1930.

Toch denken wij een antwoord te hebben gevonden dat in elk geval zeer dicht bij de waarheid zal zitten. Wij hebben ons hierbij gebaseerd op de gevonden stukken uit het verleden en de visie van insiders Piet Borsboom en Jaap Poelstra.

Jaap Poelstra toont de witte vlag van uitschakeling.

Vlag

De kortebaan van nu vindt zijn oorsprong in de achttiende en negentiende eeuw. In vele dorpen en steden hield men jaarlijks of zelfs meerdere keren per jaar een kortebaan. Om een voorbeeld te geven, in het jaar 1894 waren er 209(!) geregistreerde kortebanen.

De afstanden van start tot finish lagen vanaf het allereerste begin van de kortebaan rond de 300 meter. Men volstond met een man bij de start en een man bij de finish. Communicatiemiddelen zoals wij die nu kennen waren er natuurlijk niet en voor het elkaar beschreeuwen was de afstand te ver. Toch wilde de man aan de finish weten wanneer de start was gevallen en de starter op zijn beurt wilde weten wie de rit had gewonnen.

Gevaar

Met het hanteren van een vlag had men de oplossing. Met het zwaaien, dan wel wijzen, met de vlag kon men communiceren. Om het allemaal zo duidelijk mogelijk te laten zijn, werd er gekozen voor een rode vlag. Men moest immers 300 meter overbruggen en in lichte en/of donkere omstandigheden was rood de duidelijkste kleur.

Daarnaast was de kleur rood ook het teken van gevaar. De kortebanen waren in het verleden niet altijd, of zeg maar nooit, zo goed beveiligd met hekken als de kortebanen van nu. Met het opsteken van de rode vlag gaf de starter het publiek aan: pas op, de deelnemers komen eraan!

Uitschakeling

Met het aangeven van een rode vlag als teken van een goede start of finish, was men er niet. Men vond dat de paarden moesten draven en wanneer zij dat niet deden uitgeschakeld moesten worden. Direct bij constatering van een deelnemer met onjuiste gangen wilde men dat aangeven met een vlag.

Dat kon niet met dezelfde rode vlag. De oplossing was een tweede vlag. Natuurlijk van een andere kleur. De kleur wit lag voor de hand. Tegenover de kleur rood was dat een duidelijke kleur. Daarnaast stond de kleur wit, door de eeuwen heen, bekend als het teken van overgave. In het geval van de kortebaan betekent het krijgen van de witte vlag uitschakeling, dus geef je over!

Heb je ook een prangende vraag over de kortebaan? Stuur een mail naar [email protected]!

Met het opsteken van de rode vlag gaf de starter aan: pas op, de deelnemers komen eraan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.