‘Zoals Umberto start, zo hoort het te zijn’

31 augustus 2012 15:35

Wanneer Umberto aan een kortebaan deelneemt, start hij gek genoeg nooit als favoriet. Toch boekte de tienjarige ruin in Middenbeemster alweer zijn vijfde kortebaanzege. De consequentie is dat Umberto voortaan is opgezadeld met een starthandicap.

En daar is Lindsey Pegram niet blij mee, want volgens trainer Bert de Boer is starten vanaf 280 of 305 meter geen optie. Pegram: “Dat is inderdaad balen, zeker omdat ik hem tijdens de finale zelf niet kon rijden. Ik maakte een bewuste keuze voor Cash Hammering tijdens de derde omloop, terwijl ik wist dat ik Umberto niet kon kloppen. Stel dat ik met Umberto de finale had bereikt en ik was tegen Zero Option Lane (Pegram maakt deel uit van de eigenarengroep van de zesjarige ruin, red.) te vroeg van start gegaan. Dan kan je wel raden hoe de reacties waren geweest. Het is erg jammer, maar zo ontloop ik een hoop gezeur.”

En zo kreeg John de Leeuw, of hij nu wilde of niet, de overwinning in zijn schoot geworpen. “Je wordt gevraagd en doet daarna gewoon je best, zo simpel is het”, legt hij uit. “Umberto had geen zwaar parkoers gehad richting de vierde omloop, maar toch had ik niet verwacht Vanitas d’Echo te kunnen kloppen met een achterstand van vijf meter. Er naar toe lopen is geen probleem, maar er overheen gaan, is een ander verhaal. Maar het lukte hem toch en tijdens de finale hadden we het voordeel van het voordraaien. Was dat niet zo geweest, dan had ik het nog moeten zien.”

Genoten

De Leeuw, met Victory Boy S en Power Hill in eerste instantie zonder ook maar één rit te winnen uitgeschakeld tijdens de eerste omloop, had genoten van Umberto. “Mijn eigen paarden vielen niet mee vandaag. Victory Boy S is wat paniekerig in het startvak en onderweg kan je hem niet loslaten. Power Hill liet zich zomaar voorbij lopen. Umberto is een ander geval. Zoals hij het startvak uitloopt, zo hoort het te zijn.”

Maandag verschijnt de De Leeuw in Schagen aan de start met de Franse debutant Sapello. De catchdriver werkte de zesjarige vos tussen de omlopen door in Middenbeemster. De Leeuw: “Het is een wat laconiek paard, dat grote stappen neemt. Het blijft echter afwachten. Wanneer ze alleen lopen, kunnen alle paarden hard draven. Je weet pas of ze kunnen kortebanen wanneer ze met een ander paard het startvak in en uit zijn gereden.”

Lees vanaf vrijdag 7 september een uitgebreid verslag met reacties in het magazine Draf & Rensport.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.