Zero Option Lane favoriet in Assendelft

3 mei 2012 19:20

De uitgelote paarden van maandag komen zaterdag aan de start, terwijl de deelnemers van Helmond  voor Assendelft zijn uitgeloot. Het is het logische gevolg van de toegenomen populariteit van de kortebaansport. Trainers hebben vele (nieuwe) troeven en willen die zo snel mogelijk inzetten. Elf debutanten nemen het op de Dorpsstraat op tegen de gevestigde orde. Zero Option Lane (links op de foto) is op papier de favoriet.

De ruin uit de stal van Jan van Dooyeweerd heeft zich de afgelopen twee jaar al bewezen op de kortebaan. Zijn favorietenrol in Assendelft baseren we echter volledig op zijn laatste start in ’t Zand vorig jaar. Vanaf 305 meter leek hij beter dan ooit. In de derde omloop werd de ruin echter pechvol uitgeschakeld. In die vorm moet hij het voor zijn eigenarengroep vanaf de basisafstand kunnen winnen. Sven Schraal neemt voor het eerst plaats achter Zero Option Lane. Met zijn vorm en vertrouwen zit het wel goed. Hij pakte vorige maand in Turijn de Europese titel bij de leerlingpikeurs.

Ongunstige loting

Trainer Jan van Dooyeweerd heeft met Yankee Attack nog een ijzer in het vuur. De ruin van Peter Wisker presteerde vorig jaar wisselvallig, maar had mooie uitschieters. Zo won hij in Noordwijk. De loting is hem echter niet gunstig gezind. In Assendelft treft hij Montanara die vorig jaar won in Roden. De merrie had deze middag alles mee, maar heeft kwaliteit voldoende. Op basis van het voordraaien geven we de troef uit de stal van Aad Pools licht de voorkeur.

Een andere spannende confrontatie is die tussen Ipse LB en Beyonce Marke. Ipse LB was vorig jaar vooral in zijn eerste starts fenomenaal, maar kreeg steeds zulke harde ritten voor de kiezen dat winnen onmogelijk bleek. Later in het seizoen presteerde de ruin minder goed en brandde hij gedurende de koers op. Een winter rust kan hem goed hebben gedaan. Hoewel Ipse LB aan de bak kan tegen Beyonce Marke, geven we hem op basis van zijn ervaring de voorkeur. Toch heeft de troef van Willem Rutgers een goede indruk achtergelaten tijdens haar debuut in Helmond. Zephir was in de tweede omloop te sterk. Zeker met Wim van der Mespel op de sulky is de merrie een deelnemer om rekening mee te houden.

Talentvolle leerling

Willie Luciano en Umberto zijn door de wol geverfde kortebaners. Beiden waren vorig jaar in Assendelft opvallend goed op dreef, maar strandden in de derde omloop. Umberto wilde er vorig jaar aan het einde van het seizoen weinig meer van weten. Hij kan er zaterdag zomaar weer staan. Willie Luciano hield haar goede vorm tijdens het seizoen wel vast. Het is een wonder dat ze niet verder is gekomen dan vier vijfde plaatsen. Vanaf de basisafstand liep ze met Mitchel Voshol misschien wel haar beste koersen. De jonge leerlingpikeur toonde talent voor de kortebaan en liet zich niet gek maken door de routiniers.

Van de elf debutanten springt vooral Black Beauty Venus in het oog. Trainer en pikeur Aad Pools is lyrisch over zijn nieuwe Oostenrijkse troef. Tijdens de sprintkoersen in Alkmaar bewees hij rap veel snelheid te kunnen ontwikkelen. Stalgenoot Bambi Boko was vorig jaar een talentvolle driejarige. Het zegt alles over de opkomst van de kortebaan dat zo’n crack nu al de kans krijgt op de kortebaan. In de Kortebaanspecial van Draf & Rensport gaf Pools aan dat de merrie wel een beetje druk is.

Pacha de la Frette mocht vorig seizoen in Helmond al aan de kortebaan ruiken. De ruin had toen te veel moeite met de startprocedure. Tijdens de sprintkoersen in Alkmaar liet hij zijn exceptionele klasse zien. Wanneer hij het draaien op de kortebaan beter onder de knie heeft, zijn er kansen. Stalgenoot Nearque debuteert. De Fransman verdiende op de langebaan ruim 330.000 euro. Een paard van Lieven de Groote dat gaat kortebanen is altijd interessant.

Benieuwd zijn we ook naar Diamond Wood. De ruin loopt in Assendelft de thuiswedstrijd voor zijn enthousiaste eigenarenschare. Vorig seizoen won hij verrassend in Medemblik. De vijf meter bij de voorgift is hij kwijt, dat maakt het lastiger. De loting tegen Pacha de la Frette lijkt zeer ongunstig. Het zou echter prachtig zijn voor het dorp wanneer Diamond Wood zaterdag opnieuw kan pieken.

ONZE TIP:

**** Zero Option Lane
*** Ipse LB, Montanara
** Yankee Attack, Willie Luciano, Umberto
* Black Beauty Venus, Pacha de la Frette, Bambi Boko, Nearque

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.