Zeer open koers in Egmond aan den Hoef

25 juni 2013 13:16

De 22 paarden die in Egmond aan den Hoef aan de start verschijnen, leveren een zeer interessant deelnemersveld op. Het kiezen van een winnaar was zelden zo moeilijk. Wordt het één van de tien paarden die vanaf 270 meter starten? Of wint een kortebaantopper zoals Tusee JL, die aan verschillende tegenstanders maar liefst tien meter moet geven? Wie het weet, mag het zeggen!

Bekijk het deelnemersveld.

Voor de familie Pools is de koers over de ‘Hoever S’ een verkapte thuiswedstrijd. Zes van de zeven eerdere edities van de kortebaan in Egmond aan den Hoef werden gewonnen door een lid van ‘de kortebaanfamilie van de eeuw’. Zo won Aad Pools in 2007 en 2009 met respectievelijk Caretto As en Donna Napoli. Donderdag brengt hij twee absolute kortebaantoppers aan de start, die door hun winsom veroordeeld zijn tot het starten vanaf 280 meter. Tusee JL, hier op de foto in actie met Manon Pools in Amsterdam-Noord, finishte eerder dit jaar in Helmond als tweede achter Zephir. Black Beauty Venus won vanaf de basisafstand in Assendelft en Amsterdam-Noord, maar reikte met starthandicap nog niet verder dan de tweede omloop. Pools zint op een revanche nadat in Warmond zijn beide paarden zichzelf galopperend uitschakelden. Overigens moet Tusee JL met de snelle Quick du Vivier als tegenstander tijdens de eerste omloop direct aan de bak. De onstuimige hengst van Cees Dobber zorgde afgelopen zaterdag voor een sensatie door  de sterke Zero Option Lane te kloppen en ook nog een rit van de uiteindelijke winnaar Ton Jeu af te snoepen. Helaas maakten galoppades, niet voor het eerst dit seizoen, een einde aan alle illusies.

Ruud Pools won de eerste editie in 2006 met Short Trip. Ook dit jaar lijkt hij een woordje mee te gaan spreken met Ziyi en Origan du Bois. Laatstgenoemde won maandag over 1100 meter op het ‘Ovaaltje’ van Alkmaar en is dus in vorm. Tijdens zijn laatste start op de kortebaan in Zwanenburg werd hij tijdens de tweede omloop echter gemakkelijk geklopt door Amalia Beemd. Donderdag start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter en dat biedt mogelijkheden. Ziyi was de sterke ‘runner-up’ in Venhuizen, maar in Zwanenburg was Power Hill na een kamprit te sterk. Ruud Pools kent de bochten van Egmond als zijn broekzak, de kortebaankampioen van 2010 werd hier ook al vier keer tweede.

Podium

Amalia Beemd, tegenstandster van Origan du Bois, is een kandidaat voor een plek op het erepodium. Tijdens haar laatste start in Zwanenburg maakte ze met John Dekker op de sulky een prima indruk en legde sterk beslag op de tweede plek. Dekker brengt ook Videx SR op de baan. De eenmalig kortebaanwinnaar stelde tijdens zijn seizoendebuut in Venhuizen teleur, maar heeft de afgelopen twee seizoenen te veel gepresteerd om zomaar vergeten te worden. De pupil van trainster Caroline Aalbers staat overigens voor een interessante rit tegen Co Swagerman. De vierjarige krachtpatser van Frans en Andries van der Blonk won eerder dit seizoen bijzonder sterk in Wognum, maar bleef afgelopen zaterdag tijdens het NK in Warmond rechtsomdraaiend staan bij de start. Ook nu heeft hij een ‘even-nummer’, dus het is te hopen voor het trainersduo uit Assendelft dat de weigering in Warmond een incident was.

De eerder genoemde Power Hill startte als de grote favoriet in Zwanenburg, maar kon de verwachtingen slechts deels waar maken. De snelle troef van Stal de Groningers had veel problemen om vanuit het startvak weg te komen en sprong regelmatig in galop. Wanneer de zesjarige ruin zijn dag heeft, kan de combinatie met John de Leeuw ver komen. Ook van Lions Ross hebben we verwachtingen. De imposante hengst kwam dit jaar nog niet verder dan de tweede omloop, maar heeft donderdag het voordeel van een ontheffing van vijf meter in het startvak. Wanneer hij dit voordeel combineert met de snelheid die hij ontegenzeggelijk bezit, kan hij verrassen. Dat geldt ook voor Bright Look. De nieuwste aanwinst van Stal Assendelft liet dit seizoen verschillende snelle ritten zien, maar wil zichzelf nog wel eens verliezen in galoppades. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, zien wij zeker mogelijkheden.

ONZE TIP: 1. POWER HILL 2. TUSEE JL 3. AMALIA BEEMD 4. BLACK BEAUTY VENUS
Outsiders: Bright Look, Lions Ross en Ziyi

Geen zin in de rij bij de totalisator in Egmond? Zet vanaf donderdagmorgen online in:
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.