Zazou Enzelens wint serie en finale 1100 meter

21 april 2014 18:03

Zazou Enzelens en Jan Thijs de Jong hebben maandag zowel een serie als de finale gewonnen van de 1100 meter-koersen tijdens de Kortebaandag in Alkmaar. Evison en Ruud Pools eindigden als tweede voor Pricken (John Dekker) en Quick du Vivier (Denise Pennekamp).

De deelnemers aan de finale over 1100 meter moesten zich kwalificeren via twee series. Tijdens de eerste serie, waarin Aad Pools’ nieuwste aanwinst Edo Venus met een verkoudheid op stal bleef staan, nam Bright Look direct na de start de kop. Nog voor het ingaan van de laatste ronde trok Zazou Enzelens ten aanval en nam de koppositie over om deze niet meer af te geven. Selim, de nieuwste kortebaanaanwinst van Stal de Groningers, startte vanaf het tweede gelid, maar wist zich toch als tweede voor de finale te kwalificeren. Evison liep in de laatste meters Quick du Vivier voorbij op weg naar plek drie.

Tijdens de tweede serie leidde Timmy H vrijwel van start tot finish. De combinatie met John de Leew had zijn laatste start over 1100 meter ook al in een overwinning omgezet. Torenhoog favoriet Yonker Fanatic startte met het ongunstige nummer 7 en moest dus van ver komen. Bij het ingaan van de laatste ronde stoomde de Diamond Way-nazaat drie dik naar voren, maar moest deze inspanning bekopen met een galoppade tijdens de laatste bocht. Achter de soevereine Timmy H tikte Pricken als tweede aan, voor Warango Meadow. Qualva Nonantais passeerde Zenito Hanover slechts enkele meters voor de finish.

Spannend

De finale was slechts even spannend. Timmy H nam na het vallen van de start direct de leiding, maar sprong tijdens de eerste van de in totaal drie bochten onder druk van Zazou Enzelens weg. Daarmee sloeg de pupil van trainer Rob de Vlieger direct een enorm gat, wat door de overige deelnemers met nog slechts één ronde voor de boeg onmogelijk gedicht kon worden. Evison finishte sterk als tweede en liet daarmee Pricken en Quick du Vivier achter zich.

Een ander hoogtepunt van de Kortebaandag op Alkmaar was de koers voor kortebaanbestuurders over 2060 meter. Charles de Leeuw (Zwanenburg) won net zoals vorig jaar met Yankee Attack, maar zo gemakkelijk als het vorig jaar ging, verliep het dit keer niet. Zvetlena Fortuna met Anieta Paartman (Wognum/Lisse) nam al vroeg  de leiding en leek het uit te kunnen zingen tot de finish. Pas na een ziedende eindsprint wist Yankee Attack de lang leidende combinatie te achterhalen. Cesc Boko met Martin Zevenbergen (Hoofddorp) werd derde, voor Zioletta D met Stompwijker Cees van Veen.

Tijdens deze dag werd ook Blackpearl Trans R gehuldigd als ‘Kortebaanpaard 2013′. Normaal gebeurt dit na de laatste kortebaan in ’t Zand, maar omdat er toen nog geen duidelijkheid was in de zaak over Zenito Hanover kon de Kortebaanbond nog niet tot het aanwijzen van een winnaar van dit klassement overgaan. De zevenvoudig kortebaanwinnares kreeg voor de volle tribunes langs ‘het Ovaaltje’ alsnog haar welverdiende applaus.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.