Zalvador Spendic op jacht naar eerste zege

15 augustus 2012 13:36

Eindelijk weer een deelnemersveld van 26 paarden! In een periode dat de kortebanen elkaar in rap tempo opvolgen, is dat een goed teken. Daarnaast is het ook een razend interessante loting met verschillende erkende kortebaantoppers en veelbelovende debutanten. In combinatie met de voorspelde zomerzon kan het een heerlijk middagje worden in Noordwijk!

Zalvador Spendic is onze favoriet op de Koningin Wilhelmina Boulevard. De prachtige vosruin verkeert momenteel in een blakende vorm, getuige zijn twee finaleplaatsen van de afgelopen twee weken. Zowel in Santpoort als in Beverwijk verloor de pupil van trainster en pikeur Caroline Aalbers de finale, maar deed dit wel van buitengewone tegenstanders. Vooral in Beverwijk liep de trots van de Vrienden van Wijk aan Zee een fantastische koers met overwinningen op onder meer Attila, Le Dream en Zero Option Lane. Op basis van zijn laatste twee deelnames kunnen we niet om Zalvador Spendic heen. Al hopen wij dat hij zijn grillige periode achter de rug heeft.

De laatste twee starts van Black Beauty Venus waren juist niet om over naar huis te schrijven. De zevenjarige ruin liep een ijzersterk voorseizoen met een overwinning in Wateringen als fraaie bekroning. In zijn daaropvolgende start kwam hij met hangen en wurgen tot een derde plaats in Santpoort, maar afgelopen zaterdag in De Lier ging het mis. Een galoppade en een matige start maakte al tijdens de tweede omloop aan alle illusies een einde. Een tegenvaller, maar dat betekent niet dat de trots van Peter Aleman in Noordwijk geen kans maakt. Daarvoor heeft Black Beauty Venus eerder dit seizoen te veel indruk gemaakt. Wanneer zijn pikeur Aad Pools de zevenjarige ruin goed van start krijgt, is de kans groot dat de overwinning opnieuw naar de vermoedelijk toekomstig kampioen bij de pikeurs gaat.

Slag om de arm

Ook bij Ipse Lb houden we een slag om de arm. De Italiaanse ruin liep sterke koersen in Sassenheim en Warmond, maar leek er in Voorschoten en vooral in Beverwijk geen zin meer in te hebben. Na zijn uitschakeling op de Breestraat werkte John Dekker hem enkele ritten met stalgenoot Willie Luciano als tegenstandster en dat zag er weer goed uit. Vorig jaar werd het paard van eigenaar Kas Timmer tweede in Noordwijk. Wellicht keert op de Koningin Wilhelmina Boulevard het tij voor Ipse Lb. We hebben ook vertrouwen in zijn stalgenoot, Videx SR. De tienjarige ruin won de kortebaan van Wognum, maar presteerde daarna wisselvallig. Op basis van zijn ritten van vorige week in Beverwijk, waar hij fraai kortebaanlegende Viva’s Limburgia versloeg, houden we rekening met opnieuw een sterk optreden.

Umberto start op de kortebaan nooit als een uitgesproken favoriet, maar blijft altijd geduchte tegenstander voor de concurrentie. De tienjarige ruin beschikt over een vliegende start en heeft voldoende snelheid om het uit te zingen tot de finish. Op deze manier was hij dit seizoen al succesvol in Amsterdam-Noord. Een outsider dus, net zoals Woody Boko. De achtjarige ruin liep sterke ritten in Venhuizen en Sassenheim, maar verloor zich tijdens zijn laatste start in galoppades. Blijft hij bij de les, is ook dit een paard om in de gaten te houden. Zeker met de steun van Ruud Pools, die vorig jaar won in Noordwijk met Yankee Attack. Ook Andrea Swagerman is in staat om te verrassen. De pupil van trainer Andries van der Blonk liep een sterke koers in Stompwijk en bracht daar zelfs de latere finalist Giovanni aan het wankelen.

Gerucht

Onder de kortebaanvolgers zoemt al enige tijd het gerucht rond dat trainer Cees Hetteling een groot kortebaantalent op stal heeft. Na zijn voorwerk in Nootdorp gaan we in Noordwijk eindelijk echt kennis maken met Qualva Nonantais. De achtjarige ruin verdiende op de langebaan ruim 90.000 euro en liep een snelle 1.13,8 als record. Vaak hebben debutanten tijd nodig om het kortebanen onder de knie te krijgen. Niet dat zij hun debuut niet in een overwinning kunnen omzetten, maar één of twee gemakkelijke ritten om aan het nerveuze gedraai in het startvak en de omstandigheden te wennen, zijn altijd lekker. Met Zephir als tegenstander had Qualva Nonantais het niet slechter kunnen treffen. De tweevoudig kortebaanwinnaar heeft een enorme aanvangssnelheid en zal zijn tegenstander dus direct onder druk zetten. Wij zijn benieuwd hoe Qualva Nonantais hierop reageert.

Rob de Vlieger verschijnt in Noordwijk met drie (voor de kortebaan) nieuwe paarden aan de start. Van deze deelnemers gaat onze aandacht vooral naar Zwinger Bobber. De zesjarige merrie heeft zich de afgelopen jaren méér dan bewezen op de Nederlandse langebanen. Ook Rogier den Dekker zal de verrichtingen van Zwinger Bobber aandachtig volgen. Vorig jaar won de kortebaanspeaker met de merrie een koers voor gelegenheidsrijders.

ONZE TIP:

**** Zalvador Spendic
*** Black Beauty Venus

** Umberto, Zephir en Videx SR
* Ipse Lb, Andrea Swagerman en Qualva Nonantais

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.