Wognum Challenge: Prix Ozo in Frankrijk

22 mei 2020 07:08

Door de coronacrisis gaat de kortebaan van Wognum niet door. Daarom hebben wij een online alternatief voor alle kortebaanliefhebbers en mensen die normaal de koers op de Kerkstraat hadden bezocht. In samenwerking met Runnerz kan iedereen vrijdag genieten van de koersen in Frankrijk.

Oorspronkelijk zouden deze verreden worden op Vincennes. Vanwege kersverse coronamaatregelen zijn deze op het laatste moment verplaatst naar Mauquenchy. De eerste start is om 16.40 uur. De Prix Ozo (koers 4) is de hoofdkoers en beschouwen wij in dit artikel uitgebreid voor. Deze telt ook mee voor de TipCompetitie. De start is om 18.30 uur.

Vincennes is de grootste koersbaan van het drafsportgekke Frankrijk. Het Hippodrome is vanwege het enorme prijzengeld en de unieke sfeer een waar mekka in de drafsport. De allerbeste paarden komen hier in actie. Winnen is alleen besteed aan de exceptionele klasbakken. De volledige meeting is nu verplaatst naar Mauquenchy, in het noordwesten van Frankrijk: een regio waar de coronamaatregelen minder streng zijn. Er is echter geen publiek aanwezig.

De koersen kun je vrijdag gratis volgen via onderstaand linkblok. Je moet hiervoor wel een account (ook gratis) aanmaken bij Runnerz of de afgelopen 60 dagen een weddenschap van minimaal 10 cent hebben geplaatst. Met een nieuw account krijg je bij een inzet van 50 euro maar liefst 25 euro gratis. Klik hiervoor op onderstaand linkblok.


Klik op de banner voor de welkomstbonus en de gratis beelden.

Aanzien

De Prix Ozo is een koers voor driejarige merries en is van oorsprong een zogenaamde Groep 1-koers. Dit betekent dat deze behoort tot de categorie met de meeste aanzien. Ook is er veel prijzengeld. Voor de winnaar van deze koers over 2.850 meter ligt maar liefst 38.000 euro klaar. Vanwege de verhuizing naar Mauquenchy moest de koers verplicht terug naar Groep 2.

Deze ‘Wognum Challenge’ behoort tot een circuit van koersen voor driejarige Franse paarden. Het hoogtepunt was in februari van dit jaar. Tijdens het Criterium des Jeunes kwamen de beste driejarige paarden in actie, ook de hengsten. De winst ging naar de oppermachtige Havana d’Aurcy die ook vrijdag in actie komt.

Bekijk het Criterium des Jeunes, waar Havana d’Aurcy won van al haar jaargenoten.

De merries troffen elkaar twee weken eerder al in de Prix Roquepine. Ook toen trok Havana d’Aurcy aan het langste eind.

Deelnemers en tips

Tijdens de Prix Ozo komen tien paarden in actie. De paarden moeten minimaal 10.000 euro hebben verdiend. De pikeurs moeten bovendien minstens 35 keer hebben gewonnen.

1. Habile Gede – Damien Bonne
2. Hermine Sibey – Louis Baudoin
3. Harley de Laumac – Matthieu Abrivard
4. History Jiel – David Thomain
5. Hirondelle Sibey – Eric Raffin
6. Harvest Home – Franck Nivard
7. Halowie Renardier – Alexis Prat
8. Hermine Girl – Christophe Lebissonnais
9. Havanaise – Francois Pierre Bossuet
10. Havana d’Aurcy – Alexandre Abrivard

Om je voor te bereiden, verwijzen wij jou door naar onderstaande tips van onze analist Leon Zoetemelk. Je kunt via onderstaande link op Letrot.com ook alle paarden en pikeurs aanklikken, hun laatste prestaties zien en koersen terugkijken. De getallen geven de klasseringen aan, DA staat voor galoppade. Na de negentien tussen haakjes volgen de prestaties van vorig jaar. Onderaan deze pagina staan de tips voor de andere koersen.

Bijna zekere winnaar

Havana d’Aurcy (10) is een bijna zeker winnaar, geeft Zoetemelk aan. Daarachter ligt de strijd om de tweede plaats helemaal open. “Havana d’Aurcy heeft haar laatste vier koersen gewonnen en verdiende daarmee meer dan 200.000 euro. Bovendien klopte ze in het Criterium des Jeunes ook de hengsten. Zij deed dit zo gemakkelijk dat ik haar niet zie verliezen. Trainer Jean-Michel Bazire is ook een echte klasbak. Hij rijdt alleen om te winnen en daarvoor heeft hij een agressieve rijstijl. Hij is vele malen kampioen geworden bij de pikeurs. Je kunt zijn status wel een beetje vergelijken met die van Aad Pools op de kortebaan. Vrijdag neemt Alexandre Abrivard achter Havana d’Aurcy plaats.”

De overige paarden rijden dus voor de ereplaatsen, zo lijkt het. Havanaise (9) springt daarbij het meest in het oog. Zij werd altijd eerste of tweede in de koersen waarbij ze geen galoppade maakte. “Zij heeft grote capaciteiten, maar met haar is het vaak alles of niets. In het Criterium des Jeunes lag ze in de laatste 250 meter rond de tweede, derde plek toen ze wegsprong. In de Prix Roquepine was ze tweede achter Havana d’Aurcy.”

De sfeer op de baan van Vincennes is uniek. Zeker tijdens het hoogtepunt van het jaar: de Prix d’Amerique.

Geen zekerheidje

Ook Halowie Renardier (7) is een kanshebber voor de plaatsen, maar geen zekerheidje. “Als tweejarige was ze een groot talent en liep ze regelmatig in de prijzen tegen deze paarden. De laatste tijd is het echter niet veel met haar. Zonde, want ze heeft veel meer in haar mars. Wanneer zij de juiste vorm weer terugvindt, is het een mooie outsider.”

Wie minder risico wil nemen, kan wellicht terecht bij Harvest Home (6) en Hermine Girl (8). “Harvest Home is met een record van 1.17,4 een vreemde eend in de bijt. Ik kijk echter ook tegen wie ze allemaal gelopen heeft en zie dat ze veel van deze paarden al eens heeft geklopt. Bovendien is de combinatie trainer en pikeur heel interessant. Ik ga er vanuit dat ze een paar seconden sneller kan. Hermine Girl is een trouw paard dat bijna altijd in de prijzen loopt. Ideaal om mee te nemen in je weddenschappen of voor de TipCompetitie.”

Verrassingen

Harley de Laumac (3) kan ook verrassen. “Zij heeft vorige week nog op Vincennes gelopen en eindigde toen met haar trainer op de sulky als tweede. Ze deed dit in een uitstekende tijd van 1.15,4. Ik denk dat ze deze koers reed als voorbereiding op de Prix Ozo. Matthieu Abrivard neemt deze keer plaats op de sulky.” In dezelfde koers deed ook Hermine Sibey (2) mee. “Zij reed steeds op de rug van Harley de Laumac. In de laatste rechte lijn kreeg ze de ruimte en had ze de koers kunnen winnen, denk ik. Ze sprong echter weg. Ik schat haar dus nog hoger in dan Harley de Laumac, maar dan moet ze wel vlak blijven.”

History Jiel (4) verscheen pas laat op de lijst met inschrijvingen. “Ook zij heeft vorige week nog gelopen en werd toen achtste. Ik vermoed dat ook zij deze koers reed als voorbereiding op vrijdag. Hirondelle Sibey (5) kan dit jaar nog geen grootse prestaties overleggen. Zij heeft echter de steun van regerend kampioen bij de pikeurs Eric Raffin. “Hij is de ideale catchdriver. Als we dan toch aan het vergelijken zijn met onze pikeurs, is hij de John de Leeuw van Frankrijk.”

De tip van Leon Zoetemelk: 1. Havana d’Aurcy (10) 2. Havanaise (9) 3. Harvest Home (6)
Outsider: Halowie Renardier (7)

Tips van Runnerz voor alle koersen:
Koers 1: 9-6-13-11
Koers 2: 14-8-2-7
Koers 3: 1-7-3-12
Koers 4: 10-9-6-2
Koers 5: 5-10-12-6
Koers 6: 9-10-8-14
Koers 7: 12-11-9-13


Klik op de banner voor de welkomstbonus en de gratis beelden.

Foto’s: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.