Winnen tijdens debuut vaak garantie voor succes

26 juni 2013 14:42

Blackpearl Trans R zette vorig jaar in Zwanenburg haar debuut direct in een overwinning om. Het bleek een opmaat voor een prachtig seizoen, waarin de inmiddels vijfjarige merrie zes kortebanen, waaronder het Nederlands kampioenschap in Lisse, won en zich liet kronen tot ‘Kortebaanpaard 2012’. Ook in voorgaande seizoenen bleek een winnend debuut een garantie voor een succesvol vervolg van een loopbaan op de kortebaan. Een overzicht.

Le Dream was de laatste voor Blackpearl Trans R die wist te winnen tijdens zijn debuut. In Purmerend rekende de combinatie met Christophe de Groote tijdens de finale sterk af met torenhoog favoriet Wyard Beuckenswyk. Later dat seizoen won de machtige Franse ruin in Hillegom. Een jaar later zegevierde de pupil van trainer Lieven de Groote tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel en verzamelde hij veruit de meeste punten in het klassement ‘Kortebaanpaard 2011’.

Tijdens het kortebaanseizoen van 2009 wonnen maar liefst drie debutanten. In Assendelft was het United Spirit met John Dekker, die weliswaar zeer moeizaam van start kwam, maar genoeg snelheid had om bijvoorbeeld Timothy’s Way tijdens de finale te kloppen. Het leverde een stevige uitbetaling van bijna 70 tegen 1 op. Het bleek achteraf wél zijn enige zege op de kortebaan. Yours or mine was de verrassende winnares in Helmond. De vierjarige merrie, later dat seizoen ook winnares in Roden, had het kortebaanvak snel onder de knie en versloeg op weg naar de zege onder andere kortebaanlegende Viva’s Limburgia. De zege van de combinatie met Wim van der Mespel op de sulky was wederom goed voor een magistrale uitbetaling: 80 tegen 1. De zege van Umberto in Santpoort leverde flink minder op, maar was minstens even verrassend. De trots van Bert de Boer werd na de derde omloop bijgeloot en benutte deze kans met Manon Pools optimaal. Na deze zege won Umberto nog vier kortebanen en is nog steeds op de kortebaan actief.

Lakens

Rob de Vlieger leverde de afgelopen jaren twee winnende ‘zusjes’ af. Wala Alki (op de foto in actie met Cees Imming tijdens de kortebaan in Amsterdam-Noord van dit jaar) was de winnende debutant in Amsterdam-Noord in 2008, terwijl haar twee jaar oudere stalgenoot Utah Alki in 2006 direct won in Voorschoten. Utah Alki won in totaal zes kortebanen, Wala Alki boekte na haar succesvolle debuut nog één zege.

2006 was sowieso het seizoen waarin de vierjarige paarden de lakens uitdeelden. United Kievitshof kende met Aad Pools een succesvolle eerste kortebaan in Bennebroek, maar was in zijn daaropvolgende starts telkens foutief. Pools paste echter zijn hoofdstel aan en daarna vloog hij linea recta naar de titel ‘Kortebaanpaard 2006’. Ubina Limburgia won haar eerste kortebaan in Warmond met in eerste instantie Lindsey Pegram en tijdens de finale John de Leeuw op de sulky. De kleine merrie van Gerrit Bosman plakte daar direct een zege op haar thuisbaan in Stompwijk aan vast. Helaas werd Ubina Limburgia ziek, maar was ook op latere leeftijd nog goed voor verschillende ereplaatsen.

Short Trip was tenslotte de verrassende winnaar van de kortebaan in Enkhuizen. Met Krista Timmer op de sulky was de toen vierjarige Zweed door de concurrentie niet te beschieten. In het verdere verloop van zijn carrière was hij vooral succesvol in Wognum, waar hij drie opeenvolgende edities wist te winnen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.