Wim van der Mespel: ‘Houden gepaste afstand’

20 maart 2020 12:17

Het coronavirus grijpt om zich heen en maakt het leven niet gemakkelijk, zo ondervindt ook Wim van der Mespel. De Leischendammer verdient zijn boterham als hoefsmid en komt normaal gesproken dagelijks met tientallen mensen in contact. De kortebaankampioen van 2010 maakt zich zorgen over mens én dier.

Vooralsnog is er niet heel veel veranderd voor Van der Mespel. “Alles draait gewoon door. Er zijn enkele afspraken afgezegd, maar er is genoeg werk. Dat alle koersen in elk geval tot 6 april zijn afgelast, maakt in dat opzicht geen verschil. De paarden worden immers nog steeds getraind en hebben dus ijzers nodig. Daarentegen zijn er minder mensen op stal. Vaak zijn eigenaren of trainers aanwezig wanneer ik met hun paarden bezig ben, maar het gebeurt nu veel vaker dat een paard ergens wordt gestald en de eigenaren vertrekken. Wanneer ik mijn werk heb gedaan komen ze hun paard weer oppikken. Blijven ze wel, dan houden we gepaste afstand. We moeten nu extra voorzichtig zijn. Ik kom als hoefsmid op allerlei plekken en wil niet degene zijn die het virus verspreidt.”

Wanneer Nederland ‘op slot’ gaat, zit ook Van der Mespel thuis. Dierenartsen en hoefsmeden staan volgens de website van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden niet op de lijst van uitgezonderde beroepen. Buiten de financiële consequenties voorziet Van der Mespel ook andere problemen. “Allereerst zullen we na het opheffen van zo’n lockdown omkomen in het werk. Dat heeft zich natuurlijk opgestapeld en het zal niet meevallen om iedereen zo snel mogelijk te helpen. Daarnaast hebben de bijzondere gevallen een tijdje geen aandacht gehad. Er zijn eigenaren die al flink de portemonnee hebben getrokken om hun beestje bijvoorbeeld van een blessure af te helpen. Door een lockdown staat zo’n paardje stil in zijn of haar revalidatie. Natuurlijk snap ik dat de gezondheid van de mens voor die van de dieren gaat, maar het gaat me wel aan het hart.”

Ik kom als hoefsmid op allerlei plekken en wil niet degene zijn die het virus verspreidt

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.