Wim van Buytene: ‘Hij doet het net andersom’

27 juli 2016 12:33

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Dario Prof.

Lange tijd was trainer en pikeur Wim van Buytene met een deel van de Stompwijkse eigenarengroep op zoek naar een waardig opvolger van de eind vorig jaar overleden Höwings Kumpel. Onlangs slaagde die missie. In België vond Van Buytene na een tip de negenjarige ruin Dario Prof. Tijdens de kortebaan van Warmond maakte de Belgische draver direct indruk. In twee ritten kon hij kortebaantopper Co Swagerman met Frans van der Blonk op snelheid goed bijbenen. Met een iets betere start had een verrassing erin gezeten. Nu bleef het debuut beperkt tot de eerste omloop.

Zwakke punt

Met de startprocedure is direct het (nu nog) zwakke punt van Dario Prof aangemerkt. Tijdens de kortebaan van Hoofddorp ging de start tegen Iper Flying met Danny den Dubbelden volledig de mist in. In beide ritten pakte de ruin geen benen. Op zijn ‘thuisbaan’ in Stompwijk ging het beter. In de eerste omloop werd Bella Madonna met Rick Wester op snelheid geklopt en in de tweede doorgang moest stalgenoot Zam Avon, voor de gelegenheid gereden door Rick Wester, eraan geloven. In het derde bedrijf trof Dario Prof uitgerekend de andere Stompwijkse troef Burney Boshoeve met Lindsey Pegram, die na uitschakeling in de tweede omloop was bijgeloot. Burney Boshoeve liet in twee ritten zien de startprocedure beter te beheersen. Dario Prof kon met 150 euro prijzengeld en een startontheffing van vijf meter bij een volgend vertrek naar huis.

Toch was Wim van Buytene na afloop van Stompwijk dik tevreden over de prestaties van zijn nieuwe pupil. “Dario heeft het goed gedaan en ontwikkelt zich snel”, aldus Van Buytene. “Vergeet niet dat hij uit een hele andere omgeving komt en eerst moest wennen. Bovendien heeft hij bij zijn derde start al geld verdiend”, constateert Van Buytene lachend. “Met Höwings Kumpel was dat destijds niet het geval.” Dario Prof heeft echter nog een lange weg te gaan om zijn voorganger te evenaren. Dat realiseert Van Buytene zich ook. “Dario kan zeker een goede opvolger van Höwings worden. Wel moet hij bij de start nog beter aanpakken. Als Dario het spelletje echt doorkrijgt, dan heeft hij die vijf meter ontheffing ook niet nodig. Hij heeft snelheid zat.”

Tegenpolen

Van Buytene ziet Dario Prof en Höwings Kumpel meer als tegenpolen. “Dario doet het eigenlijk net andersom”, zo legt hij uit. “Höwings moest het vooral van zijn start en de eerste 50 meter hebben. Dario is onderweg veel sneller.” Van Buytene weet dus waar hij met Dario Prof aan moet werken. In Voorschoten mag hij het met vijf meter ontheffing laten zien. En dat uitgerekend op de baan waar Höwings Kumpel in 2013 en 2014 tweede werd. Het zou heel bijzonder zijn als Dario Prof die prestatie dit jaar al weet te evenaren.

Tekst: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.