Welke pikeur won de meeste kortebanen? (9)

16 juni 2014 15:23

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel  van deze rubriek komt de nummer 5 van deze lijst aan bod: Manon Pools, goed voor 29 kortebaanzeges vanaf 2004.

Het kon niet anders dat Manon Pools tussen de paarden belandde. Als jongste dochter van ‘mister kortebaan’ Aad Pools groeide ze op tussen de dravers en stond ze als klein meisje te popelen om zelf op de sulky te klimmen. Ze wilde dolgraag mee met haar vader, maar haar ouders haar vonden in eerste instantie te jong. Toen ze eenmaal wél mee mocht naar de kortebaan maakte ze zichzelf meteen nuttig. Met het verstrijken van de jaren groeiden haar  verantwoordelijkheden. Ze begon met het ophalen van de nummerdekjes van de paarden, maar mocht daarna al snel gaan stappen met de paarden. Ze telde letterlijk de jaren, maanden en dagen af naar het moment dat ze zelf mocht deelnemen.

Donderdag 16 september 2004 was het eindelijk zo ver. Luttele dagen na haar rijdersexamen maakte Manon in Enkhuizen haar debuut op de kortebaan. Het werd een memorabele middag. De toen negentienjarige leerlingpikeur bleek een natuurtalent en won direct met Lino Hawai. Vader Aad hielp haar op weg in het startvak en raakte daarbij zelfs gewond. Lino Hawai sneed met zijn tanden in het voorhoofd van Aad, maar hij peinsde er niet over om zich naar het ziekenhuis te laten vervoeren om daar te worden gehecht.

Leerlingkampioenschap

Manon bleek geen eendagsvlieg. In 2005 won ze met Dr.Snuggels, in eigendom en getraind door Peter Pijning, in Hoogkarspel en Bennebroek. Tijdens de tweede zege met de Diamond Way-nazaat was het Robin Bakker die de finaleritten reed, nadat Manon met Lino Hawai tegen zichzelf lootte. Een jaar later won ze maar liefst drie keer met Adonis Guard, in Assendelft, Hoogkarspel en Zandvoort. Beide jaren werd ze tot kampioen bij de leerlingen gekroond, een prestatie die oudere zus Josette in 2008 wist te herhalen. Nadat ze na vijf kortebaanzeges haar leerlingpikeurstatus kwijt raakte, won ze in 2007 met Rich Born Dean, nadat de combinatie na derde omloop werd bijgeloot, in Venhuizen.

En toen brak het historische jaar 2008 aan. Manon werd gekoppeld aan een nieuw paard op stal: Viva’s Limburgia. Een koningskoppel zag het levenslicht. In Sassenheim kwam de nieuwe kersverse combinatie voor het eerst op de baan. Tijdens de derde omloop werd Viva’s Limburgia tweemaal uitgeschakeld, maar kreeg door bijloting een nieuwe kans. Deze wist hij glansrijk te verzilveren. Zijn eerste kortebaanzege werd als gelukkig afgedaan, maar in Egmond aan den Hoef liet hij zien dat het geen eendagsvlieg was. Met een zeldzaam vertoon van macht won hij over het ’S-vormige’ parkoers. Daarna volgde een derde zege door de blubber van Stompwijk, een week later gevolgd door overwinning nummer 4 in Voorschoten. In Beverwijk was Wichita River tijdens de derde omloop te sterk, maar opnieuw bood bijloting een nieuwe kans. Met zijn kwaliteit om ‘in de koers te groeien’ nam hij tijdens de finale revanche op zijn vierjarige tegenstreefster. Het betekende zijn vijfde ereronde op zij: een unicum. Na twee mislukte starts volgde in Hillegom seizoenzege nummer zes, met een starthandicap als gevolg. Zelfs met die extra ballast in het startvak bleven Manon en Viva’s winnen. In Enkhuizen was het zelfs met vijf meter meer raak.

Pikeurstitel

Halverwege het seizoen kreeg Manon ook een kans achter Apella Cane. Aad Pools, die zelf twee keer won met de vierjarige ruin, zette vol in op een pikeurstitel voor Manon en stond zijn plaats graag af aan zijn dochter. Ze stelde niet teleur. De combinatie won onaangevochten in Santpoort, De Lier en Purmerend. Manon beëindigde het seizoen met in totaal tien kortebaanoverwinningen, wat haar als eerste vrouw de zo fel begeerde kampioenshelm opleverde.

Een jaar later bleef ze de overwinningen aaneen rijgen. Met Tarzan Weber won ze in Wognum, met de debuterende (en halverwege bijgelote) Umberto in Santpoort en met Watch this Diamond in Schagen. Ook met Viva’s Limburgia wist ze weer te winnen. De ruin had enkele koersen nodig om in vorm te raken, maar in Voorschoten, Beverwijk en Enkhuizen was hij weer als vanouds. Helaas voor Manon bleef John Dekker haar slechts een fractie voor in het pikeursklassement.

Studie

In de daaropvolgende jaren kwam haar studie diergeneeskunde op de eerste plaats. Manon was sporadisch op de kortebaan aanwezig. Een ritje met haar zo geliefde Viva’s Limburgia liet ze zich echter niet ontnemen. Door een aanpassing van de reglementen mocht ze hem weer rijden totdat ze 1500 euro had verdiend. Zowel in 2011 als in 2012 had ze dat bedrag snel te pakken. De combinatie won respectievelijk in Assendelft en in Venhuizen. Vorig jaar liet een zege langer op zich wachten, maar in Hoofddorp was het ijzersterk raak. Het betekende voor de supersprinter zijn vijftiende zege op de kortebaan, eentje meer dan de legendarische Mr Postman.

In 2011 won ze als gastrijder met Umberto in Warmond. Oom Ruud Pools lootte tijdens de vierde omloop met zijn paarden tegen elkaar en koos voor Yankee Attack. Met Manon op de sulky was Umberto niet te beschieten. Tijdens de finale werd zelfs afgerekend met de schier onverslaanbare Le Dream. Deze zege staat echter niet op naam van Manon, maar van Ruud Pools.

Vorig seizoen eindigde Manon opnieuw als tweede in het pikeursklassement. Naast haar zege met Viva’s Limburgia in Hoofddorp won ze met Prince of Moor in Venhuizen. Met Ton Jeu zorgde voor een dijk van een verrassing tijdens het Nederlands kampioenschap in Warmond (foto). Halverwege het seizoen nam ze haar vaders plaats over achter Blackpearl Trans R. Met de toen vijfjarige merrie won ze imponerend in Hillegom. Daarnaast leidde Manon haar naar haar tweede kortebaankampioenschap op rij.

Tijdens zijn eerste twee starts in het huidige seizoen wist de combinatie van Viva’s Limburgia met Manon Pools op de sulky nog niet te overtuigen. Het seizoen is echter nog lang en wanneer zijn conditie weer op orde is, lijkt een zestiende kortebaanzege een kwestie van tijd.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.