De beste pikeurs: Manon Pools (nr.5)

26 februari 2015 12:10

De afgelopen tien jaar, in de periode tussen 2005 tot en met 2014, werden er 266 kortebanen verreden. Welke vijf pikeurs reden het vaakst een ereronde na afloop van de koers? Kortebaandraverijen.nl kijkt in vijf delen terug op tien jaar topsport met de vijf meest succesvolle pikeurs vanaf 2005. Met 29 overwinningen op de vijfde plaats: Manon Pools.

Manon Pools kende een vliegende start van haar loopbaan op de kortebaan. Amper een week nadat ze op de langebaan met succes haar rijdersexamen aflegde, verscheen op 16 september 2004 de toen negentienjarige dochter van Aad Pools in Enkhuizen voor het eerst op de kortebaan. Het werd een tumultueuze middag. De wagen van de totalisator verscheen na pech onderweg met grote vertraging langs de baan, waardoor de aanvang van de eerste start werd verlaat. Verder viel John de Leeuw na een botsing in het startvak van zijn sulky en moest de huidige kortebaankampioen naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ook Aad Pools raakte gewond. Bij het helpen in het startvak sneed Lino Hawai met zijn tanden in het voorhoofd van zijn trainer, maar de recordkampioen weigerde zich te laten behandelen in het ziekenhuis. Hij kon immers zijn debuterende dochter niet in de steek laten. Pools moest zijn bezoekje aan het ziekenhuis lang uitstellen, want tegen alle verwachtingen in bleef Manon met Lino Hawai de gehele middag in de race en wist zelfs de finale, verreden rond de klok van half negen (!), winnend af te sluiten.

In het daaropvolgende jaar liet Manon Pools zien geen eendagsvlieg te zijn. Met Dr.Snuggels won ze de kortebanen van Bennebroek en Hoogkarspel. In Bennebroek reed ze overigens niet zelf de ereronde met de Diamond Way-nazaat in eigendom én in training bij Peter Pijning. Tijdens de vierde omloop lootte ze zichzelf en moest ze noodgedwongen achter Lino Hawai blijven zitten. Robin Bakker nam haar plaats achter Dr. Snuggels over. Een jaar later bezorgde ze Adonis Guard een tweede jeugd. Het lievelingetje van de familie Pools vloog naar overwinningen in Assendelft, Hoogkarspel en Zandvoort. Die laatste overwinning bergop over de Zeestraat betekende haar laatste zege als leerlingpikeur. Zowel in 2005 als 2006 wist Pools het leerlingkampioenschap op haar naam te schrijven.

Goud

In 2007 won ze de kortebaan van Venhuizen met Rich Born Dean. De combinatie werd weliswaar tijdens de derde omloop uitgeschakeld, maar bijloting bood een nieuwe kans. Deze greep ze met beide handen aan en versloeg tijdens de eindstrijd Rosalyn met Lindsey Pegram. Door haar studie diergeneeskunde moest Pools regelmatig een koers overslaan; school gaat immers voor. In 2008 kwamen de verhoudingen iets anders te liggen. Pools kreeg bijna letterlijk goud in handen: Viva’s Limburgia! De toen vijfjarige ruin toonde zich een onstuimig type, maar in combinatie met het rustige en beheerste karakter van Pools ontstond een waar koningskoppel. De combinatie zegevierde vijf (!) maal op rij: Sassenheim, Egmond aan den Hoef, Stompwijk, Voorschoten en Beverwijk. Zowel tijdens de eerste als tijdens de laatste kortebaan van deze serie had Pools het geluk van bijloting nodig, maar beide keren werd het karwei ijzersterk afgemaakt.

Pools verwierf zich een uitstekende positie in het pikeursklassement, waarna haar vader besloot dat het tijd werd voor een wisseling van de wacht. Manon kreeg van haar vader nu ook Apella Cane, de razendsnelle vierjarige merrie van Peter Aleman ter beschikking. Het leverde zeges op in Santpoort, De Lier en Purmerend. Na deze laatste overwinning volgde de onvermijdelijke starthandicap, maar zelfs met de extra meters in het startvak bleef de merrie meestrijden om de overwinning. Na enkele mislukte starts met Viva’s Limburgia was het in Hillegom weer ouderwets raak. Na zes overwinningen volgde ook voor hem een starthandicap, maar dat bleek voor de supersprinter geen enkel beletsel. In Enkhuizen verpulverde Viva’s Limburgia vanaf 280 meter de concurrentie en boekte zege nummer zeven. Zonder zelf in actie te komen kroonde Manon Pools zich in Lisse tot de eerste vrouwelijke kortebaankampioen, een unieke prestatie.

De gouden kampioenshelm gaf haar een jaar later vleugels. In Wognum boekte ze een verrassende zege met het karakterpaard van Theo Korporaal, Tarzan Weber. Ook in Santpoort zorgde ze voor een surprise door met de debuterende Umberto, voor Pools de vierde keer na bijloting, te winnen. In Schagen was ze de sterkste met Watch this Diamond. Haar ultieme troefkaart Viva’s Limburgia kwam dat seizoen wat moeizaam op gang, maar won eenmaal in vorm onaangevochten in Voorschoten, Beverwijk en Enkhuizen. Met de tranen in haar ogen moest ze afstand van hem doen, omdat de volgende winsomgrens, die van 24 mille, werd overschreden. Aan het einde van het seizoen kwam ze slechts enkele punten tekort om haar kampioenschap te prolongeren. John Dekker ging met de titel aan de haal.

Reglementen

In de daaropvolgende seizoenen kreeg haar studie terecht voorrang, maar was ze nog altijd te porren voor een ritje met Viva’s Limburgia. Een nieuwe bepaling in de reglementen schreef voor dat paarden met een zware starthandicap 1.500 euro mochten verdienen met een ‘volleerd’ pikeur. Dit buitenkansje liet ze zich niet ontnemen. Voor de kortebaan van Assendelft, editie 2011, bereidde ze zich bijna maniakaal voor. Het bleef niet zonder gevolgen. IJzersterk vloog ze naar de bloemen. Een jaar later hetzelfde, maar nu in Venhuizen. Ook in 2013 leverde het de combinatie een overwinning op, dit keer in Hoofddorp. Omdat Pools dat jaar ook won met Ton Jeu (het Nederlands kampioenschap in Warmond), Prince of Moor (Venhuizen) en Blackpearl Trans R (in Hillegom) kwam ze opnieuw dicht bij het kampioenschap. Haar vader vergaarde echter net iets meer punten.

Vorig jaar won ze opnieuw met Viva’s Limburgia, haar veertiende (!) zege met deze klasbak. Hoewel de sleet er enigszins opzit, kan hij op een goede dag nog flink verrassen zoals in Nootdorp bleek. Dit keer verpulverde Viva’s Limburgia zijn tegenstanders niet, maar boekte hij puur op karakter zijn in totaal zestiende overwinning op de kortebaan. De kortebaanliefhebbers kijken er alweer naar uit om deze legendarische combinatie in het nieuwe seizoen in actie te zien.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.