Welke pikeur won de meeste kortebanen? (8)

11 april 2014 10:19

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 8 van deze rubriek komt de nummer 6 van deze lijst aan bod: Lindsey Pegram, goed voor negentien kortebaanzeges vanaf 2004.

Zelden kende een loopbaan op de kortebaan zo’n vliegende start als die van Lindsey Pegram. Op 19 juli 1999 werd ze pas enkele uren voor de start van de kortebaan in Stompwijk benaderd of ze Ido Baldwin wilde rijden. De toen achttienjarige Pegram had nog nooit een kortebaan gereden; laat staan dat ze wist hoe het spelletje werkte. Bij het vallen van de avond reed ze echter een ereronde langs de traditioneel bomvolle tribune in Stompwijk. Tegen een historisch hoge uitbetaling van 253 tegen 1 had ze haar eerste kortebaan gewonnen.

Het jeugdige talent werd drie keer op rij kampioen bij de leerlingen. In 2001 kende ze een absoluut topseizoen. Ze won drie kortebanen met Mister Diamond en één met Jollification. Waar een leerlingpikeur sinds enkele seizoenen zeven keer mag winnen voordat hij of zij haar status kwijt is op de kortebaan, lag die grens vlak na de millenniumwisseling bij vijf zeges. Zoals het vele andere leerlingen ook verging, had Pegram het in eerste instantie zonder startontheffing moeilijk. Ze gaf echter niet op en waagde zelfs de sprong in het diepe door op 22-jarige leeftijd haar eigen entrainement te beginnen. Porsto R groeide al snel uit tot haar paradepaard. De niet te stuiten pupil van eigenaar Dirk van Roozendaal won in 2004 met Pegram op de sulky in De Lier, Zwanenburg en Hillegom. Een jaar later bleef het bij één zege in Roden, maar had hij gedurende het seizoen al dusdanig veel punten verzameld dat hij zich onaangevochten liet kronen tot ‘Kortebaanpaard 2005’.

Rugletsel

Pegram moest echter de eerste maanden van dat seizoen aan zich voorbij laten gaan. Ze was tijdens een training hard ten val gekomen en was door serieus rugletsel enige tijd uitgeschakeld. Pas in Warmond kroop ze weer voor het eerst op de sulky. In 2006 overschreed ze met Porsto R de winsomgrens en moest ze hem uit handen geven aan een leerlingpikeur. Als catchdriver boekte ze echter enkele fraaie zeges. In Warmond reed ze haar beide paarden naar de finale. Omdat ze als trainster achter Porsto R moest blijven zitten, gaf ze de vierjarige debutante Ubina Limburgia over aan John de Leeuw, die wel raad wist met een startvoordeel van tien meter in het startvak. In Stompwijk reed ze Ubina Limburgia zelf naar de bloemen onder luid gejuich van het publiek, dat haar stunt met Ido Baldwin van zeven jaar eerder nog niet was vergeten. Dat jaar werd er ook gekortebaand op Duindigt vanwege het 75-jarig bestaan van de Kortebaanbond. Pegram stuurde daar Timothy’s Way over het ‘heilige’ gras naar zijn eerste kortebaanzege.

De daaropvolgende twee seizoenen verliepen moeizaam voor Pegram. Ze boekte slechts één zege op de kortebaan. Tijdens ‘Pinkster 3’ kende ze met Volann d’Orange het geluk van het bijloten in Venhuizen en benutte deze tweede kans optimaal door Jan Wagenaar met Nathan Streamline en Watch this Diamond terug te wijzen. Aan het einde van het seizoen besloot Pegram te stoppen met haar entrainement. Ze ging onder andere aan de slag bij haar voormalige leermeester Hugo Langeweg, waar ze te maken kreeg met het vierjarige talent Yke Starlake. Hoewel zijn eerste starts in het water vielen, kreeg Pegram hem op de rails en won ze de kortebanen van IJmuiden, Noordwijk en Hillegom. Helaas voor haar ging Yke Starlake na dit seizoen terug naar zijn fokker en werd Ruud Pools zijn vaste stuurman.

Gastrijder

In eerste instantie leek het kortebaanseizoen van 2010 op een sof uit te draaien. Pegram probeerde meerdere paarden op de kortebaan uit, maar een echte ‘crack’ zat daar niet tussen. In september van dat jaar maakte ze binnen een week haar verloren gewaande seizoen goed. Als gastrijder achter Zero Option Lane, het paard dat ze ooit op haar entrainement beleerde, won ze in Medemblik. Een paar dagen later was het raak in Enkhuizen, waar ze verrassend Kakao d’Arline namens trainer Lieven de Groote naar de zege stuurde.

Nadat Pegram in 2011 opnieuw zonder overwinningen bleef, nam ze een jaar later op gepaste wijze wraak. Met vier zeges evenaarde ze zelfs het aantal van haar beste seizoen tot dusver; dat van 2001. Met Umberto won ze in Amsterdam-Noord en Middenbeemster. Tijdens laatstgenoemde kortebaan was het overigens John de Leeuw die de ereronde reed met de trots van Bert de Boer, omdat Pegram hem door de loting af moest staan. Verder verraste ze met Cash Hammering in De Lier en profiteerde ze in ’t Zand met Zero Option Lane van een uiterst gunstige loting. Met diezelfde Zero Option Lane won ze vorig jaar ook in Roden door torenhoog favoriet Iper Flying tijdens de finale te verslaan. Tijdens de laatste kortebaan van 2013 stuurde ze namens Hugo Langeweg het vierjarige talent Classic Groenhof naar haar eerste overwinning. Voor het aanstaande seizoen staat Pegram voor een mijlpaal. Sinds haar debuut in 1999 won ‘Miss Lindsey’ 24 kortebanen en hopelijk laat nummer 25 niet lang op zich wachten.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.