Welke pikeur won de meeste kortebanen? (5)

28 februari 2014 10:30

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 5 van deze rubriek komen de nummers 9 en 10 aan bod; Robin Bakker en Rob de Vlieger, die de afgelopen tien jaar beiden tot negen overwinningen kwamen.

Robin Bakker was na zijn debuut in 2001 zijn leerlingstatus al snel kwijt. De jonge medewerker van stal Langeweg kreeg het kortebaanvak snel onder de knie met legendarische sprinters als Mister Diamond, Ido Baldwin en Mr Postman als leermeesters. In 2002 en 2003 werd hij zelfs tot leerlingkampioen gekroond. Zoals het zoveel andere leerlingpikeurs verging, kreeg Bakker het zonder ontheffing in het startvak moeilijk. Toch kwam zijn talent als vanzelf bovendrijven. In 2004 nam hij in Voorschoten voor het eerst plaats achter de toen vierjarige en debuterende Supermatic. Hoewel de ruin het tijdens de finale na een kamprit af moest leggen tegen Lino Hawai, had Bakker een nieuwe troef in handen. Het leverde hem zeges op in Schagen en tijdens het Nederlands kampioenschap in Roden, waar hij gerenommeerde klasbakken als German Diabolo en Adonis Guard achter zich hield. In 2005 werd Bakker, na eerdere successen met Super Can Read en Randy Boszorg, opnieuw eerste man bij de stal van Jacques Geluk. Met de vierjarige Tantiffy Oostland won hij indrukwekkend de koersen in Beverwijk, Heemskerk en Purmerend. Eerder dat seizoen had hij als gastrijder een ereronde gereden met Hot Water in Wognum. Tussen 2006 en 2009 liet Bakker de kortebaan grotendeels links liggen. Hij ging werken voor trainer Marcel Hauber, die zich volledig toelegde op de langebaan. Toen Bakker overstapte naar het entrainement van Rob de Vlieger, liet hij zijn gezicht weer vaker zien. Het resulteerde in 2010 in overwinningen met Wala Alki tijdens de laatste kortebaan van Zandvoort (foto, met Bakker naast Wala Alki en trainer Rob de Vlieger uiterst links) en met Willie Luciano in Santpoort. Een jaar later boekte Bakker zijn voorlopig laatste kortebaanzege. Omdat Wim van der Mespel in Hoofddorp niet beschikbaar was, nam Bakker plaats achter Gilbert C.R. en bezorgde diens Belgische trainer Lieven de Groote de overwinning. Inmiddels is de nu 30-jarige Bakker in dienst getreden bij Paul Hagoort en woonachtig in Friesland.

In 2010 was Rob de Vlieger de meest succesvolle trainer op de kortebaan, maar zelf nam hij dat seizoen zelden deel als pikeur. Werknemers Robin Bakker en Jan Thijs de Jong verdeelden onderling de prijzen, terwijl De Vlieger zich, met succes, concentreerde op het klassieke circuit op de langebaan. De trainer uit Zwaanshoek maakte er nooit een geheim van dat hij alleen naar de kortebaan komt, wanneer hij er de paarden voor op stal heeft staan. Zo’n tien jaar geleden was dat zeker het geval. Nandoe Enzelens liet zich in 2004 kronen tot de beste kortebaner van dat jaar, maar reed zijn ritten met Krista Timmer op de sulky. Zelf was De Vlieger dat jaar succesvol met de machtige Maestro Vica, die imponerend won in Heemskerk en in Lisse. Een jaar later won de combinatie opnieuw twee keer; in Venhuizen en in Amsterdam-Noord. De meeste successen boekte De Vlieger echter met Utah Alki. De in 2006 vierjarige merrie, net zoals Maestro Vica een nakomeling van Strausie, won direct tijdens haar debuut in Voorschoten. Ze werd echter vanaf de derde omloop bijgestaan door John de Leeuw, nadat De Vlieger zijn deelnemers tegen elkaar zag loten. Omdat De Vlieger met haar tijdens de eerste omloop startte, kreeg hij de overwinning op zijn naam. De Vlieger won daarna zelf met haar in Heemskerk, Hillegom en Lisse. In 2007 won de succesvolle combinatie vanaf de basisafstand nog één keer in Warmond. Later dat jaar reed De Vlieger zijn voorlopig laatste ereronde op de kortebaan, maar deze laatste zege telt feitelijk niet mee. John Dekker lootte in Roden met zijn paarden tijdens de vierde omloop tegen elkaar. Dekker koos voor Banister, maar het was uitgerekend Seth die met De Vlieger de koers over de Norgerweg won.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.