Welke pikeur won de meeste kortebanen? (3)

21 januari 2014 14:16

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 3 van deze rubriek komen de nummers 15 t/m 18 aan bod; de pikeurs die de afgelopen tien jaar vier overwinningen op de kortebaan boekten.

Als trainer levert Cees Imming elk jaar minstens één kortebaanwinnaar af, maar als pikeur wacht de inmiddels 67-jarige Imming al ruim zeven jaar op een zege. Zijn laatste overwinning dateert uit 2006, toen hij in IJmuiden, toen nog langs de jachthaven over de Kennemerboulevard, zowel Twilight Dragon en Derek Effe naar de finale reed. Lindsey Pegram nam zijn plek over achter laatstgenoemde, waarna de trainer uit Callantsoog het karwei met Twilight Dragon gedecideerd klaarde. Tijdens het kortebaanseizoen van 2004 had Imming de beschikking over Noble Mack, waarmee hij met overmacht won in Amsterdam-Noord en Stompwijk. De hengst maakte echter gemakkelijk een galoppade, wat meer succes regelmatig in de weg stond. Ook met Nelco Express had Imming dat jaar een winnaar voor zijn kar. Hij won met de vos verrassend in Wognum en pakte later dat seizoen nog enkele ereplaatsen mee.

Krista Timmer kende in 2005 een absoluut topseizoen. De nu 33-jarige pikeur en montérijdster won dat jaar maar liefst vier kortebanen. Alleen de uiteindelijk kortebaankampioen John de Leeuw deed het dat seizoen qua overwinningen (8) beter. Haar eerste kortebaan won ze dat jaar in Voorschoten met de ‘eeuwige nummer 2’ Nandoe Enzelens. De voormalig Derby-deelnemer, in totaal maar liefst zeventien keer tweede op een kortebaan, verkeerde tijdens de zomer van 2005 in de vorm van zijn leven en boekte met Timmer op de sulky zijn zesde kortebaanoverwinning. Minder dan twee weken later was het weer raak. In Santpoort versloeg de pupil van trainer Rob de Vlieger Porsto R tijdens de finale en behaalde daarmee zijn laatste zege. Dat gold niet voor Timmer. In Purmerend stuurde ze tegen een fraaie uitbetaling van dik 40 tegen 1 Flirt d’Anou naar de bloemen. Een week later won ze opnieuw. Met de debuterende Short Trip verraste ze in Enkhuizen. Met deze overwinning, haar vijfde in totaal nadat ze in 2002 ook al met Mr.Postman had gewonnen in Heemskerk, verloor Timmer haar status als leerlingpikeur.

Waar de eerder besproken pikeurs inmiddels lang wachten op een kortebaanzege, staan de overwinningen van Caroline Aalbers (foto, met Tarzan Weber in Noordwijk, 2010) nog vers in het geheugen. In 2009 kende de trainster een absoluut topseizoen. John Dekker won vijf kortebanen voor haar met United Spirit en Walkover en Manon Pools stuurde Tarzan Weber naar de bloemen in Wognum. Tijdens de laatste sprintmeeting van het jaar in ’t Zand zorgde ze zelf voor het succes. Met Tarzan Weber won ze haar eerste kortebaan als pikeur. Minder dan een jaar later won ze opnieuw met de karakterruin van Theo Korporaal. In Noordwijk was de combinatie tijdens de eindstrijd te sterk voor Viva’s Limburgia. In 2011 won ze met Wyard Beuckenswyck de finale in Voorschoten door stalgenoot Ipse Lb te verslaan. In 2012 won ze haar vierde kortebaan. Met Videx SR zegevierde ze in Wognum door tijdens de finale af te rekenen met Original Charm. Vorig jaar was Aalbers in Wognum dicht bij haar vijfde kortebaanoverwinning, maar moest Zalvador Spendic de zege uiteindelijk aan Co Swagerman laten.

Josette Pools kreeg het kortebanen met de paplepel ingegoten. Als tiener stond ze haar vader Aad Pools bij op het stalterrein, maar toen zij voor het kortebaanseizoen van 2007 haar rijbrevet haalde, kon ze zelf aan de bak. De oudste van de twee Pools-zusjes bleek een snelle leerling en haalde tijdens haar eerste twee jaar op de kortebaan verschillende finales, maar kon het karwei nog niet klaren. Dat veranderde in 2009. Met de wispelturige Yours or mine stuntte ze als gastrijder in Roden en boekte zo haar eerste overwinning. Voor het seizoen van 2010 kreeg ze de beschikking over Viva’s Limburgia, het supertalent waar zus Manon Pools zo succesvol mee was geweest. Het sprintkanon had echter een lange, uitgebreide gebruiksaanwijzing, zodat het even duurde voordat de nieuwe combinatie wist te winnen. In 2011 vielen alle puzzelstukjes in elkaar en was Viva’s Limburgia onklopbaar in Egmond aan den Hoef. Een jaar later won het duo opnieuw; dit keer in Sassenheim. Vorig jaar mocht Josette het wederom met een klasbak proberen: Black Beauty Venus. Na tweede plaatsen in Schagen en Purmerend bekroonde het duo een ijzersterk optreden in Lisse met de hoofdprijs. Nu ook Blackpearl Trans R de winsomgrens van 24.000 euro nadert, lijkt Josette het als leerlingpikeur het komende seizoen flink druk te krijgen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.