Welke pikeur won de meeste kortebanen? (2)

6 januari 2014 10:29

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 2 van deze rubriek komen de nummers 19, 20 en 21 aan bod; de pikeurs die de afgelopen tien jaar twee of drie overwinningen op de kortebaan boekten.

Sven Schraal (foto, in actie met Zero Option Lane, Assendelft 2012) debuteerde in 2009 op de kortebaan. De toen twintigjarige leerlingpikeur leerde het vak snel aan de hand van Porsto R, waarmee hij verschillende ereplaatsen behaalde. Toen Timothy’s Way na de kortebaan in Amsterdam-Noord de winsomgrens van 24.000 euro overschreed en daarom niet meer kon starten met vaste stuurman Wim van der Mespel, kreeg Schraal een kans achter deze klasbak. Deze greep hij met beide handen aan. Na een vijfde plaats in Sassenheim en een vierde in Stompwijk, boekte Schraal in Nootdorp zijn eerste overwinning op de kortebaan. Drie weken later was het opnieuw raak; nu in De Lier. Beide keren was de combinatie tijdens de finale te sterk voor Watch this Diamond met Manon Pools. Schraal moest daarna bijna drie jaar op zijn derde overwinning wachten. In 2012 won hij als Europees leerlingkampioen op het parkoers over de Dorpsstraat in Assendelft vanaf de basisafstand met Zero Option Lane door Black Beauty Venus en Aad Pools te kloppen. Tijdens het afgelopen seizoen was hij in Egmond aan den Hoef dicht bij zijn vierde zege, maar liet Toulouse, die middag veruit de snelste, het tijdens de eindstrijd galopperend afweten.

Ook Jolanda van Strien moest lange tijd op een overwinning op de kortebaan wachten. De nu 33-jarige pikeur won in 2002 met Diamond Way-afstammeling Millions Ahead in Noordwijk, Utrecht en ’t Zand en in 2003 de eerste kortebaan (op een totaal van vier) in Bennebroek. De ruin raakte echter geblesseerd en kwam in 2004 voor het laatst in actie op zowel korte- als de langebaan, waar hij een ware specialist over 1100 meter was. Het duurde ruim tien jaar voordat Van Strien zich opnieuw tot kortebaanwinnares liet kronen. Tijdens de kortebaan van De Lier van vorig jaar boekte ze eindelijk haar vijfde zege. Met voormalig Derbydeelnemer Cycloon Frejo schakelde ze onder andere Yankee Attack en de toen debuterende Iper Flying uit en won ze met het nodige fortuin ook de finale van Andrea Swagerman. Ook in Schagen trok de vierjarige ruin aan het langste eind, door Black Beauty Venus tijdens de finale te verslaan. In zijn daaropvolgende starts toonde Cycloon Frejo regelmatig zijn enorme snelheid, maar bleek hij in het startvak te wispelturig om in 2013 ook een derde zege te boeken.

Marco Valentijn schreef in 2004 geschiedenis door met de legendarische Mr.Postman vanaf 310 meter (!) te winnen. In Bennebroek had de veertienvoudig kortebaanwinnaar daar weliswaar de gelukkige hand van het bijloten voor nodig, maar dat maakte de indrukwekkende prestatie er niet minder om. Mr.Postman versloeg tijdens de eindstrijd Nandoe Enzelens, met toen nog leerlingpikeur Wim van der Mespel op de sulky. Voor Valentijn betekende het zijn tweede kortebaanoverwinning, nadat hij in 1997 al eens zegevierde met Chapman in voormalig kortebaanplaats Hoorn. In 2006 boekte Valentijn zijn laatste zege op de kortebaan. In Purmerend stuurde hij zijn beide paarden naar de finale; een bijzondere prestatie. Omdat hij als leerlingpikeur actief was achter Lino Hawai, was Valentijn verplicht om achter de bliksemsnelle ruin van Aad Pools te blijven en moest hij zijn plek achter Flirt d’Anou afstaan. Het was uiteindelijk Ad Suykerbuyk die de ruin van Cees en Jenny Dobber naar de zege reed, maar Valentijn liep meer dan terecht de ereronde langs het publiek mee.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.