Welke pikeur won de meeste kortebanen? (1)

10 december 2013 16:25

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 1 van deze rubriek komen de nummers 22 t/m 28 aan bod; de pikeurs die de afgelopen tien jaar één overwinning op de kortebaan boekten.

Jan Wagenaar (foto) is een legende. In 1953 boekte hij als 16-jarige leerlingpikeur zijn eerste overwinning op de langebaan. Er zouden er nog zo’n 3.500 volgen. Ook op de kortebaan boekte ‘de pikeur van de eeuw’ talloze successen. Op 12 augustus 2006 won hij in De Lier op 69-jarige leeftijd zijn laatste koers over de ultrakorte afstand. Met Resi Bes versloeg hij na een turbulente middag, Rich Born Dean koos tijdens de vierde omloop het hazenpad, tijdens de finale de toen vierjarige Ulliano Way. Een jaar later won Wagenaar in Groningen zijn laatste koers op de langebaan. In 2009 kwam hij in Amsterdam-Noord voor het laatst in actie op de kortebaan.

Ook Willem Rutgers was een winnaar op leeftijd. In 2009 boekte hij op zijn 63e verjaardag zijn enige kortebaanoverwinning tijdens het Nederlands kampioenschap in Stompwijk. Met zijn Sheba Boko kende hij een uiterst gunstig koersverloop, terwijl Tarzan Weber, tegenstander tijdens de eindstrijd, eerder op de middag had moeten afrekenen met klasbakken als Neeroson en Timothy’s Way. De zege kwam de trouwe merrie, maar liefst 106 (!) keer aan de start op een kortebaan, meer dan toe.

De enige overwinning die Richard Slijfer op de kortebaan boekte, was een ‘papieren zege’. Tijdens de kortebaan in Utrecht van 2011 lootte de nu 28-jarige pikeur tijdens de tweede omloop tegen zichzelf. Slijfer koos voor Zeroninenine en gaf Torchlight As over aan Wim van Buytene. Een misrekening, bleek later. Torchlight As was een maatje te groot en schreef uiteindelijk zelfs de kortebaan op zijn naam, na een prachtige kamprit tijdens de finale tegen Zephir. Hoewel Van Buytene de bloemen kreeg, kwam deze zege op naam van Slijfer.

Debbie van Gent kende een vliegende start van haar kortebaanloopbaan. Met Ido Baldwin (overwinningen in Warmond, Stompwijk en Nootdorp) en Mister Diamond (Warmond en Stompwijk) had ze in 2001 en 2002 amper een jaar nodig om haar leerlingstatus op de kortebaan kwijt te raken. Als ‘volleerd’ pikeur bleek winnen lastiger. In 2004 boekte ze in Medemblik haar zesde en laatste zege op de kortebaan. Met Nuance Kades kende ze een gelukkiger koersverloop dan tegenstander in de finale Porsto R, die op weg naar de eindstrijd tot twee keer moest afrekenen met Mr.Postman. Een jaar later kwam de nu 34-jarige Van Gent voor het laatst in actie op de kortebaan.

Voor het seizoen van 2010 werd het kortebaanreglement zo aangepast, dat paarden belast met een starthandicap met een leerlingpikeur weer vanaf de basisafstand mochten starten. Kaizarda Laurelton was de eerste die van dit buitenkansje profiteerde. Haar trainer Wim van Buytene besloot een jaar eerder nog te stoppen met kortebanen, omdat de vijf meter extra in het startvak een te grote handicap bleek. Met dit nieuwe reglement wilde hij het nog wel eens proberen en hij vroeg Dennis Minnema om zijn pupil te rijden. Het was direct raak. In Wognum zette de merrie haar rentree direct in een overwinning om, door Zaza Heikant tijdens de finale te verslaan.

Twee leerlingpikeurs boekten dit seizoen hun eerste kortebaanoverwinning. Denise Pennekamp, in 2012 al regelmatig en niet onverdienstelijk actief op de kortebaan, won op de dag dat prins Willem-Alexander tot koning werd gekroond in Helmond met Zephir. Het bleek een opmaat voor een sterk seizoen, dat haar het kampioenschap bij de leerlingpikeurs opleverde. Jeffrey Mieras werd op voorspraak van Lindsey Pegram de nieuwe stuurman van Umberto. De achttienjarige leerlingpikeur had het kortebanen snel onder de knie en boekte in Santpoort een sterke overwinning.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.