Welke paarden mogen starten in ’t Zand?

2 oktober 2014 10:01

Het deelnemersveld van de laatste kortebaan in ’t Zand wordt samengesteld op basis van het aantal kortebaaneuro’s dat tijdens het afgelopen seizoen is gewonnen door de paarden. Daardoor is de koers over de Keinsmerweg traditiegetrouw verzekerd van een ijzersterke startlijst met vrijwel alle toppers van het afgelopen seizoen. Welke paarden komen daar dit jaar voor in aanmerking?

Uiteraard is Co Swagerman (foto) de grootverdiener van dit seizoen van de partij. De vijfjarige ruin won bijna twee keer zoveel prijzengeld als de nummer twee op de seizoenwinsomlijst, Donate Groenhof. Yankee Attack is de nummer drie op deze lijst, net voor Iper Flying en Timmy H. Black Beauty Venus verdiende net genoeg om verzekerd te zijn van deelname in ’t Zand. Bijvoorbeeld Asko Bond en Cha Cha Cha moeten genoegen nemen met een plek in de wachtkamer en zijn afhankelijk van de inschrijvingen.

Bijna alle paarden die dit seizoen een finale haalden, zijn er, uiteraard bij inschrijving, sowieso bij in ’t Zand. Alleen Pricken (tweede in Wognum), Amazing Power (Heemskerk) en Boy Lucswolle (Middenbeemster) zijn dat niet. Van de 24 meest verdienende paarden tijdens dit seizoen haalden alleen Zenito Hanover en Evison dit seizoen geen finale.

De regel dat alleen de paarden met de hoogste seizoenwinsom mogen starten in ’t Zand werd in 2007 van kracht. Een jaar eerder liep Utah Alki, op dat moment de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2006′, het kampioenschap op een wel heel knullige manier mis. De toen vierjarige merrie van Rob de Vlieger werd ondanks vijf kortebaanzeges uitgeloot voor de seizoensfinale in ’t Zand en kon daarom haar leidende positie niet verdedigen. United Kievitshof profiteerde. De pupil van Aad Pools won de koers en werd met één punt voorsprong op Utah Alki uitgeroepen tot de beste kortebaner van dat jaar. Naar aanleiding van die koers is het reglement aangepast.

Bekijk hier de seizoenwinsom van 2014 tot en met de kortebaan van Lisse.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.