‘Weersvoorspellingen hebben ons de das omgedaan’

29 juli 2014 11:28

Jaap Poelstra heeft slecht geslapen van de beslissing om het Nederlands Kampioenschap maandag in Voorschoten af te gelasten. De voorzitter van het draverijcomité twijfelt echter niet aan de juistheid van deze beslissing.

Toen Poelstra maandag op weg was vanuit Brabant naar Voorschoten schrok hij van de weersomstandigheden. Het regende zo hard dat hij een aantal keer zijn auto aan de kant van de weg heeft moeten zetten. Bovendien gaven de weersvoorspellingen weinig verbetering aan. Toen hij bij aankomst op de Van Beethovenlaan de drijfnatte baan (rechts was het zand zelfs nog niet neergelegd) aantrof, begon hij aan de gebruikelijke keuring. “Dit doe ik altijd samen met Aad Pools en Manus Bouwhuis. Wij zijn hiervoor door de pikeurs en trainers aangesteld. Normaal gesproken is er geen sprake van het wel of niet doorgaan van het evenement, maar letten wij op details die wij hebben vastgesteld op de zogenaamde KwaCo-lijst (kwaliteitscontrole red). Gezien de uitzonderlijke situatie hebben wij ook keurmeester eindstek Marcel Leeuwenburgh, een afgevaardigde van de Firma van Os (verantwoordelijk voor de baan in Voorschoten red.) en de al aanwezige trainers gevraagd om de baan op te komen. Hans Bot is op deze uitnodiging ingegaan.”

Even na 12 uur begon de keuring. Direct merkten zij op dat het een zorgwekkende situatie was. “De linkerbaan was compleet doorweekt. Er was een soort pap ontstaan waarop de paarden geen enkele houvast zouden hebben. Er was hierdoor kans op ernstige glijpartijen. Bovendien stroomde het water naar deze kant van de baan toe waardoor het alleen maar erger werd. Met gleuven in het zand is geprobeerd om het water alsnog weg te laten stromen, maar dit bleek tevergeefs. Ook het startvak was onbegaanbaar, het leek wel drijfzand. De trainers gaven aan dat draaien onmogelijk was.”

Flinke onweersbui

Op de vraag hoe lang het zou duren om in een droge situatie de baan gereed te krijgen, gaf de Firma van Os vervolgens een aantal uur aan. “Daarbij was er niet voldoende zand aanwezig. Er was genoeg voor een startvak, een linker- en rechterbaan, een uitloop en wellicht om wat bij te strooien. Maar niet om een compleet nieuwe baan aan te leggen.” Ook waren de voorspellingen, volgens Poelstra, niet hoopgevend. “Wij hebben een tablet aangesloten op het grote scherm. Het zou voorlopig blijven regenen en rond een uur of 4 zou er een flinke onweersbui komen. Bovendien gaf Omroep West ‘Code Oranje’ aan voor dit gebied. We konden dan ook niet anders dan de kortebaan afblazen, hoeveel pijn dit ook deed.”

De slechte weersvoorspellingen bleken echter niet uit te komen. Het klaarde op en de rest van de middag scheen de zon in Voorschoten. “De weersvoorspellingen om 12 uur hebben ons de das omgedaan. Als we hadden geweten dat het droog zou blijven, was het wellicht anders afgelopen.” Als voorbeeld noemt Poelstra de kortebaan van Santpoort in 2008 waarbij een flinke onweersbui de complete baan deed wegstromen. “De organisatie stond toen in nauw contact met de mensen die het weer in de gaten houden op Schiphol. Zij gaven aan dat het om 16 uur droog zou worden. We hebben toen met de deelnemers overlegd of zij het acceptabel vonden om te wachten. Bovendien was er toen de gelegenheid om dichtbij nieuw zand te halen. Uiteindelijk konden we, weliswaar met een flinke vertraging, weer verder.”

Zand

Ook de kwaliteit van het zand heeft een rol gespeeld bij de afgelasting in Voorschoten. “Dat was achteraf gezien wellicht niet geschikt voor deze uitzonderlijke weersomstandigheden. Wij raden voortaan alle verenigingen aan om zand te gebruiken met een grovere structuur.”

Poelstra koos ervoor om na de afgelasting niet direct weg te gaan. “Ik ben gebleven om alle vragen te beantwoorden. Tevens heb ik nog even met Leo van Vliet, voorzitter van Voorschoten, kunnen overleggen. Ik heb aangegeven wanneer er eventueel nog ruimte is op de kalender voor een herkansing. Dan denk ik met name aan de periode tussen Lisse en ’t Zand. Van Vliet gaf echter direct aan dat dit een moeilijk verhaal zou worden. Hier hangt natuurlijk ook vanaf wat er met het Nederlands Kampioenschap gaat gebeuren. Dit is echter niet een zaak voor mij, maar voor de Kortebaanbond.”

Dat de deelnemers recht hebben op reiskostenvergoeding, wuifde Poelstra weg. “Dit is vastgelegd in de reglementen. Bij afgelasting kunnen de deelnemers geen aanspraak maken op de reiskostenvergoeding of het prijzengeld.”

Al met al, is het een treurige dag geworden. “Ik heb er slecht van kunnen slapen. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers”, besloot Poelstra.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.