Waterreus: ‘Zakelijk gezien is dit een drama’

16 mei 2020 12:37

Het is slikken. Dit jaar zijn er, naar het zich laat aanzien, geen kortebaandraverijen. Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de Nederlandse overheid evenementen voorlopig tot 1 september verboden. En als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, zijn evenementen pas weer toegestaan als er een goed werkend vaccin op de markt is. Een bittere pil dus voor de kortebaansport en allen die daarbij betrokken zijn. In deze rubriek kijkt de redactie met een betrokkene naar de gevolgen en persoonlijke impact door het missen van het kortebaanseizoen. Bjorn Waterreus van BES Event Service bijt het spits af.

Het had zo mooi kunnen zijn. De weersomstandigheden waren perfect. Vorige week zaterdag stond in Assendelft de eerste kortebaandraverij van het seizoen op de agenda. Stond, want zoals bekend gooide het coronavirus roet in het eten. Dus geen ‘startvrij’ en geen startplaat van de firma BES dit jaar. En dat doet pijn, niet in de laatste plaats bij Bjorn Waterreus. Als eigenaar van twee bedrijven in de evenementenbranche (naast BES Event Service uit Noordwijkerhout is Waterreus tevens eigenaar van verhuurbedrijf Nightforce gevestigd in Noordwijk) wordt hij keihard geraakt in de portemonnee. En dat terwijl 2020 zakelijk gezien mooie vooruitzichten kende. De portefeuille met opdrachten was goed gevuld. Het zou het beste jaar tot dan toe moeten worden. Maar plotseling was alles anders.

Bjorn Waterreus wordt met zijn bedrijven hard geraakt door de coronacrisis.

Annuleringen

“Laat ik vooropstellen dat het privé prima met mij gaat”, begint Waterreus zijn verhaal. “Mijn vrouw, ik en onze vier kinderen zijn gezond. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar zakelijk gezien is dit een drama.” Al begin maart werd hij geconfronteerd met de impact van het coronavirus. “Er stond een vrachtwagen klaar om de andere morgen vroeg naar Madrid af te reizen voor een beurs. Alles was geregeld, van apparatuur, personeel tot het bespreken van de hotelkamers. Toen kwam er laat op de avond een telefoontje dat de beurs was afgeblazen. Dan baal je wel.” De periode daarna werd het er voor de bedrijven van Waterreus niet beter op. “Vanaf dat moment regende het annuleringen van beurzen, festivals tot kortebaandraverijen. Het Europees kampioenschap voetbal zou ons extra werk opleveren. Daar ging ook een streep doorheen.”

Toch klaagt Waterreus niet. “Met in totaal acht werknemers in dienst maak ik gebruik van de NOW-regeling (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, red.), waarbij de overheid in ieder geval tot 1 juni maximaal 90 procent van de salariskosten voor haar rekening neemt. Ondanks dat mij dit ook geld kost ben ik blij met de regeling. Bij collega’s zie ik dat ze al apparatuur verkopen. Dat is bij mijn bedrijven niet aan de orde. Die zijn op zich gezond. Bovendien heb ik wat vet op de botten. Ik kan het daarom nog wel een paar maanden tot een halfjaar uitzingen. Maar dit moet natuurlijk geen jaar of zelfs langer duren. Dat houdt niemand vol.” Waterreus was dan ook behoorlijk pissig toen hij vorige week het standpunt van minister Hugo de Jonge vernam. “Ik houd er vooralsnog rekening mee dat evenementen vanaf 1 januari 2021 weer zijn toegestaan, met of zonder vaccin. Is dat niet het geval dan vrees ik het ergste.”

Machteloos

Waterreus zag zijn omzet dalen met ruim 80 procent. Ter indicatie, de kortebaandraverijen vormen ongeveer 10 procent van de omzet voor zijn beide bedrijven. “BES Event Service heb ik in 1999 zelf opgericht en van de grond af opgebouwd. Als dan een buitenstaander bepaalt dat je niks meer mag doen, dan komt dat hard aan. Dan voel je twintig jaar hard werken zo door je vingers glippen. Dat is frustrerend. Ik kan mezelf en mijn mensen dit niet aanrekenen. Wat dat betreft sta je machteloos.” De 40-jarige Waterreus zet inmiddels wel vraagtekens bij het beleid van de overheid en laat zijn ondernemershart spreken. “Met alle respect voor de getroffenen vraag ik mij af, of de oplossing niet erger is dan de kwaal? Op deze manier help je de economie om zeep. En dan zit ik ook nog in een branche waarbij de onzekerheid het grootst is. Ik ben over het algemeen positief ingesteld, maar je zult begrijpen dat de dagen na de persconferenties van het kabinet niet de meest gezellige dagen waren in huize Waterreus.”

Voor de komende wintermaanden heeft Waterreus nog wat beurzen staan in Londen, Frankfurt en Parijs. Als hij weer groen licht krijgt, zijn de bedrijven er in ieder geval klaar voor. “De afgelopen periode hebben we veel onderhoud gepleegd aan de apparatuur. Ook hebben we een nieuw softwarepakket geïnstalleerd. Daar was nu alle tijd voor. Andere investeringen heb ik voorlopig  opgeschort.” Daarnaast was Waterreus de laatste weken druk in de weer met zijn kinderen, variërend in leeftijd van 2 tot 9 jaar. Samen met zijn vrouw, die normaal gesproken de administratie van beide bedrijven voor haar rekening neemt, moest hij thuis de schoollessen begeleiden. “Ik deed dat op dinsdag en donderdag. En laten we zeggen met wisselend succes”, zegt hij lachend.

Verplichtingen

BES Event Service zou dit jaar voor het twaalfde seizoen het beeld en geluid van de kortebaan voor haar rekening nemen, inclusief de start- en finishapparatuur. Het huidige contract loopt nog door tot en met 2028. De firma BES nam in 2009 het stokje over van de firma Faber. “De Kortebaanbond was destijds op zoek naar een andere partner. In 2008 waren wij al actief op de kortebaan van Lisse. Zodoende kwam de bond bij ons uit”, aldus Waterreus die zelf niet zoveel heeft met de paardensport.

Waterreus houdt er rekening mee dat evenementen vanaf 1 januari 2021 weer zijn toegestaan.

“Ik beschouw een kortebaandraverij als werk. Als ik zakelijk geen belangen had, zou ik er niet heengaan. Behalve dan naar Lisse, voor het drinken van een biertje langs de baan.” Hoewel het nog ver weg is en de strijd tegen het coronavirus nog lang niet is gestreden, gaat Waterreus ervan uit dat hij er volgend jaar met zijn apparatuur weer gewoon bij is op de kortebaan. “Ik heb verplichtingen naar mijn personeel en mijn klanten. Daar voel ik me verantwoordelijk voor. Het woord is dus nu aan de overheid.”

Tekst: Ruud de Groot Foto boven: Maartje Brakenhoff


Klik op de banner en maak gebruik van de welkomstbonus en de gratis beelden.

De dagen na de persconferenties waren niet de meest gezellige in huize Waterreus

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.