Vroomshoop: Tamburini favoriet op de Hammerweg

1 juni 2017 20:20

Hoewel hij in Vroomshoop zijn seizoendebuut maakt, start Tamburini op de Hammerweg als de favoriet. De tweevoudig kortebaanwinnaar komt in actie vanaf de basisafstand, terwijl zijn grootste uitdagers zijn opgezadeld met een starthandicap. Die vijf meter voorsprong in het startvak kunnen wel eens goud waard zijn.

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten kwam Tamburini dit seizoen nog niet in actie op de kortebaan. Het is daarom lastig in te schatten hoe het met de vorm van de pupil van trainer Rob de Vlieger is gesteld. Wanneer de achtjarige ruin zijn topniveau kan benaderen, liggen er mogelijkheden. Vorig jaar haalde Tamburini de finale in Vroomshoop, maar verloor toen van een superieure Barbert.

De zesjarige ruin won de eerste twee edities van de koers in Vroomshoop, maar start ten opzichte van de voorgaande twee jaren dit keer (en voor het eerst) met een starthandicap. In Assendelft was Barbert op snelheid niet kloppen, maar vergooide hij galopperend zijn kansen. Gezien de klasse die hij tijdens de seizoenouverture etaleerde, verrast Barbert niet met een derde zege op rij in Vroomshoop.

Barbert won vorig jaar met overmacht in Vroomshoop.

Barbert is niet de enige deelnemer die zaterdag vanaf 280 meter start op de Hammerweg. Evison toonde zich vorige week in Wognum al een stuk sterker dan eerder in Assendelft, maar had pech met de loting door de latere finalist Dutch Buitenzorg tijdens de tweede omloop te treffen. Casanova start voor de eerste keer dit seizoen. De imposante ruin verhuisde afgelopen winter naar de stallen van Caroline Aalbers. Vorig jaar was hij één van de absolute smaakmakers van het seizoen, met overwinningen in Utrecht, Bemmel en Heemskerk.

De combinatie met John Dekker heeft echter niet gunstig geloot met Diesel Scott als tegenstander. De vierjarige hengst debuteerde verdienstelijk met een vierde plaats in Assendelft en toonde, ondanks dat hij geen absolute toppers versloeg, zeker aanleg. Tien meter inhalen op deze talentvolle deelnemer zal een flinke klus worden voor Casanova.

Niet onderschatten

Waar Barbert, Evison en Casanova in Vroomshoop meedoen om de overwinning, lijkt voor Viva’s Limburgia en Andrea Swagerman, de twee overige deelnemers die vanaf 280 meter starten, een rol in de marge weggelegd. Onderschatten mag je deze twee bewezen kortebaankleppers echter nooit. Hoewel voor beiden de jaren beginnen te tellen, kunnen ze op een goede dag nog altijd verrassen.

Benieuwd zijn we naar de progressie van Columbine Lep. In Assendelft kwam de merrie niet verder dan de eerste omloop, maar in Wognum bleek ze enorm verbeterd. Mede door galoppades kwam ze niet verder dan een vierde plaats, maar tijdens de troostfinale won ze wél een rit van de sterke Jagger Broline. Ook de pupil van trainer Cees Hetteling, op de sulky bijgestaan door kortebaanlegende Ruud Pools, start vanaf de basisafstand en dat kan, zekere tijdens de finalefase van de koers, doorslaggevend zijn.

Columbine Lep draafde met Lindsey Pegram op de sulky naar een mooie vierde plaats in Wognum.

Onvoorspelbaar

Fleur Swagerman maakt in Vroomshoop ook haar seizoendebuut. De nu vijfjarige merrie was vorig seizoen de absolute revelatie van het seizoen met overwinningen in Purmerend, Enkhuizen en Medemblik. De pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk startte vorig jaar met een startontheffing van vijf meter, een voordeel dat ze nu kwijt is. Ze zal zich dus moeten bewijzen vanaf de basisafstand, maar moet mee kunnen doen om de ereprijzen.

Ook Chaman Rapida en Sammarco hebben de klasse om ver te komen, maar zijn beiden behoorlijk onvoorspelbaar. Chaman Rapida was vorig jaar de sterkste in Venhuizen, maar heeft niet de inhoud om de gehele middag volle bak te gaan. De eerste meters van de ruin zijn ongeëvenaard, maar na een zware koers is Chaman Rapida net even eerder moe dan zijn tegenstanders. Hoe langer hij zijn kruit droog kan houden, hoe gevaarlijker hij wordt. Sammarco heeft de snelheid om al zijn tegenstanders te kunnen verslaan. Vorig seizoen bewees hij dat verschillende keren, maar de Zweed maakt te vaak galopperend een fout. Zo ook in Assendelft, waar hij in eerste instantie overtuigend afrekende met Evison, maar daarna tegen Quiz de Ginai foutief was. Wanneer hij het hoofd bij het werk kan houden, liggen er grote mogelijkheden.

ONZE TIP: 1. TAMBURINI 2. BARBERT 3. COLUMBINE LEP 4. EVISON
Outsiders: Fleur Swagerman, Sammarco en Casanova

Wedden

Heb je geen zin om in de rij te staan bij de totalisator? Je kunt jouw weddenschappen op de kortebaan ook online plaatsen en 25 euro tegoed krijgen. Klik hiervoor op onderstaande banner.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.