Voorbeschouwing en tips kortebaan Wognum

29 mei 2019 09:08

De kortebaan van Wognum is dit jaar bijzonder lastig te voorspellen. De helft van de deelnemers debuteert. Daar zitten ongetwijfeld toekomstige toppers bij. Het is de kunst om precies de goede talenten uit te kiezen voor de weddenschappen. Veiliger is het om voor de bewezen toppers te gaan. Deze voorbeschouwing helpt je alvast een beetje op weg.

1. Chaman Rapida – Krista Timmer 275 meter
Tijdens de eerste rit van de middag komt direct een kanshebber in actie. De tienjarige ruin is een meer dan behoorlijke sprinter met een uiterst snelle start in de benen. Was de afgelopen twee jaar de sterkste in Schagen op een baan die veel gelijkenissen vertoont met de Kerkstraat in Wognum. Hij hoort op alle wedtickets thuis!

2. Birdy de Neuilly – John de Leeuw 275 meter
Chaman Rapida moet direct aan de bak! Birdy de Neuilly is één van de snelste paarden van het circuit, wat hij vorig jaar onder andere bewees met een finaleplaats in De Lier. Zijn manco is echter het rechtsomdraaien, wat hem vorig jaar regelmatig parten speelde. Wanneer dit probleem is verholpen, doet hij mee om de overwinning.

3. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 280 meter
Stal tijdens de eerste kortebaan van het seizoen de show door vrijwel onaangevochten naar de finale te vliegen. Tijdens de eindstrijd ging hij echter twee keer te vroeg van start. Hij maakte op de Dorpsstraat een uiterst fitte en betrouwbare indruk. Vorig jaar won hij in Santpoort en Purmerend. Start in Wognum weliswaar met een starthandicap, maar behoort toch tot de favorieten.

4. Archange de Jiel – Jaap van Rijn 275 meter
De onervaren Fransman staat voor de loodzware opgave het direct op te moeten nemen tegen een deelnemer in vorm. Maakt zijn debuut op de kortebaan, alhoewel hij in Assendelft tussen de omlopen door al wat trainingsritjes maakte. Dat zag er zeker niet verkeerd uit. Maar is het genoeg om Calistokingsdeep te kloppen?

5. Broer van Bremen – John Dekker 275 meter
De elfjarige pupil van trainer Henk Hamming is de tweede debutant die in actie komt in Wognum. Op de langebaan liep hij al een kleine zestien mille bij elkaar met een record van 1.15,9. Is zeker niet kansloos om de tweede omloop te bereiken.

6. Spark Him Lyra – Rick Wester 275 meter
Heeft vooralsnog geen potten kunnen breken op de kortebaan. Kwam vorig jaar vier keer in actie, maar wist geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Had daarbij de pech steeds een goede tegenstander te treffen. Kan zich in Wognum nu echt gaan bewijzen.

7. Castor Action SL – Massimo Arickx 275 meter
De dertienjarige ruin is een meer dan interessante debutant. Hoewel zowel paard als pikeur voor het eerst op de kortebaan in Nederland start, weet het duo al wat het winnen van een kortebaandraverij inhoudt. De combinatie won namelijk de koers in De Haan in België, die op het strand werd verreden. Zowel de start als de ambiance was daar totaal ander dan in Wognum, maar snelheid heeft Castor Action SL in elk geval genoeg.

8. Gently Boko – Marco Spin 275 meter
Een behoorlijke kortebaner. Als vierjarige wist ze twee keer een finale te halen, maar vanaf de basisafstand heeft ze het moeilijker. Bereikte in Assendelft de tweede omloop, waar ze het moest afleggen tegen de latere winnaar Doc Holiday. Kan tijdens de eerste omloop wellicht profiteren van de onervarenheid van zijn tegenstander, maar zal daarna het koersverloop een beetje mee moeten hebben.

9. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
Maakte vorig jaar in Wognum zijn debuut op de kortebaan. Werd gedurende het seizoen steeds sterker en na finaleplaatsen in IJmuiden, Stompwijk en Middenbeemster wist hij zelfs te winnen in Heemskerk. Vanaf de basisafstand haalde hij de finale in Lisse. Is een jaartje ouder en dus sterker ten opzichte van vorig jaar. Hij start daarom als het te kloppen paard!

Hero Baldwin bewees vorig jaar al ook vanaf de basisafstand met de besten mee te kunnen.

10. Gaya Vip – Caroline Aalbers 275 meter
Waar Hero Baldwin vorig jaar in Wognum aan zijn kortebaanloopbaan begon, staat nu Gaya Vip voor haar eerste start. De pupil van trainster Caroline Aalbers, dit seizoen in het bezit van meer dan 100 (!) eigenaren, is op de langebaan een snelle starter, maar dat biedt geen garanties voor de kortebaan. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de vijfjarige merrie tijdens haar debuut direct de grote favoriet uitschakelt.

11. Voltigeur d’Amour – Rick Wester 275 meter
Het lijkt debutanten te regenen in Wognum. De vosruin van Hans Bot is de volgende die voor het eerst op de kortebaan start. Was tijdens de wintermaanden in Wolvega actief, maar kon geen potten breken. Ook tijdens de Megasprint in Alkmaar wist hij zich niet te bewijzen. Geeft hij in Wognum wel een visitekaartje af?

12. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
De zevenjarige hengst is een lastig in te schatten deelnemer. Snelheid heeft hij in overvloed, maar er lijkt altijd wat mis te gaan. Een galoppade, een te vroege start of juist net te langzaam weg; het heeft er voor gezorgd dat de prijzenkast van Lordspirit nog niet bepaald uitpuilt. Toch kan hij op een goede dag verrassen, daarvoor heeft hij genoeg klasse.

13. Chief One – Jaap van Rijn 275 meter
Kortebaanliefhebbers zullen de naam van Chief One na zijn optreden in Assendelft ongetwijfeld hebben genoteerd als een potentiële kortebaanwinnaar. Zijn debuut verliep niet helemaal vlekkeloos, maar desondanks toonde hij aan een talent te zijn. Wanneer hij heeft geleerd van zijn eerste start, behoort een klassering in Wognum tot de mogelijkheden.

Chief One was één van de betere debutanten in Assendelft.

14. Viperio – Harry Pools 275 meter
Stelde vorig jaar toch wat teleur. Tijdens zijn eerste kortebaan in Middenbeemster in 2017 leek hij op weg naar de winst, maar greep hij door pech net naast de hoofdprijs. Een overwinning leek een kwestie van tijd, maar tot dusver is het er nog niet van gekomen. Vorig seizoen kwam hij in twaalf starts slechts twee keer tot de derde omloop.

15. Gina EMC – Caroline Aalbers 275 meter
Vooralsnog is het gissen naar het talent van de zesjarige merrie. Maakte enkele weken geleden de overstap naar het entrainement van Caroline Aalbers en won direct op fraaie wijze een graskoers op Duindigt. Daar toonde ze rap te kunnen vertrekken met een bandenstart, wat op de kortebaan uiteraard een mooi voordeel is.

16. Very Mossa – John Dekker 275 meter
Ook Very Mossa begint in Wognum aan zijn kortebaanloopbaan. Op de langebaan heeft hij een mooi record van 1.13,6 en een winsom van bijna 120 mille. In het Belgische De Haan strandde hij direct in de eerste omloop. Zijn nieuwe eigenaren zagen echter de potentie en kochten hem aan voor de kortebaan in Nederland.

17. Beaujosh de Mahey – Ruud Pools 275 meter
Ook deze Fransman rook op het strand van De Haan al aan de kortebaan. Samen met Ruud Pools werd hij in de tweede omloop uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar. De klinkers van Wognum en het vele publiek langs de hekken maken deze koers echter totaal anders.

18. Godfather – Lindsey Pegram 275 meter
Godfather debuteert op de kortebaan. Geholpen door de kampioen bij de pikeurs liggen er direct mogelijkheden. Op de langebaan liet hij zich al van zijn beste kant zien. Hij won twee keer en behaalde ereplaatsen op Alkmaar, Duindigt en Victoria Park. Wellicht een mooie outsider voor de wedders.

19. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Op snelheid heeft zij zich vorig jaar al bewezen. Ze vergooide echter te vaak haar kansen met galoppades. Ze is nu een jaar ouder en wijzer. Mogelijk lukt het nu wel om haar hoofd bij het werk te houden. In de eerste omloop kan ze niet rustig op de benen worden gebracht. Blackpearl Trans R vliegt waarschijnlijk direct naar haar toe.

20. Blackpearl Trans R – Manon Pools 280 meter
Blackpearl Trans R is een levende legende op de kortebaan. De merrie won maar liefst twaalf kortebanen. De laatste keer is echter al bijna vier jaar geleden. Ze laat nog steeds hele mooie dingen zien, maar conditioneel mist ze de topvorm van vroeger. Wanneer ze het kruid lang droog kan houden, is een mooie ereplaats of zelfs meer mogelijk!

21. Ronny Brandt – John de Leeuw 275 meter
De trouwe haververdiener van Stal de Groningers won vorig jaar in Sassenheim en behaalde diverse ereplaatsen. Op pure snelheid kwam hij net tekort tegen de absolute top. In dit veld is hij één van de ervaren krachten. Dat kan hem wel eens ver gaan brengen.

22. Christina Attack – Micha Brouwer 275 meter
De merrie is een heuse laatbloeier die zich dit voorjaar, drie jaar na haar eerste kwalificatiekoers op de langebaan, kwalificeerde om te gaan koersen. Deelnames in Wolvega en op Duindigt leverden nog geen succes op. Ze maakt nu ook haar debuut op de langebaan. Achterom tegen de snelle Ronny Brandt wacht haar een zware opgave.

23. Vis a Vis – Rick Wester 275 meter
De Fransman koerst voor het eerst op Nederlandse bodem. Op de langebaan draafde hij ruim 100.000 euro bij elkaar in met name België en Frankrijk. Stal de Groningers, altijd op zoek naar talent, pikte de ruin deze winter op in de hoop een nieuwe kortebaanster aan te trekken. Moet worden afgewacht!

24. Go Star – Ruud Pools 275 meter
Go Star debuteert net als zijn tegenstander op de kortebaan. Heeft daarbij de steun van de ervaren combinatie Ruud Pools en trainer Cees Hetteling. De ruin maakte deze winter de overstap vanuit België waar hij op de langebaan bijna 40.000 euro won. Twee koersen met bandenstart op Duindigt leverden daarna één vierde plaats op.

ONZE TIP: 1. HERO BALDWIN (NR.9) 2. CHAMAN RAPIDA (NR. 1) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR. 3) 4. RONNY BRANDT (NR. 21)
Outsiders: Chief One (nr.13) en Blackpearl Trans R (nr. 20)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst

1986 Zarah Alki Aad Pools
1987 Volspeed G Stien Vos
1988 Ydigbo du Bois Aad Pools
1989 Costeau Boszorg Aad Pools
1990 Brigantie Jacques Geluk
1991 Brigantie Jacques Geluk
1992 Arend Wim Swart
1993 Dominique Cees Imming
1994 Dwight Marshall Aad Pools
1995 Chapman Ruud Pools
1996 Fast Atlantic Andries van der Blonk
1997 Invit Rider Ruud Pools
1998 Adam’s Bomb Jan Minnebreuker
1999 Josie Speed Huib van den Heuvel
2000 Apache Huib van den Heuvel/Aad Pools
2001 Adonis Guard Aad Pools
2002 Nandoe Enzelens Rob de Vlieger
2003 Manhattan South Ruud Pools
2004 Nelco Express Cees Imming
2005 Hot Water Robin Bakker
2006 Short Trip Ruud Pools
2007 Short Trip Ruud Pools
2008 Short Trip Ruud Pools
2009 Tarzan Weber Manon Pools
2010 Kaizarda Laurelton Wim van Buytene
2011 Le Dream Wim van der Mespel
2012 Videx SR Caroline Aalbers
2013 Co Swagerman Andries van der Blonk
2014 Prince of Moor John de Leeuw/Wim van der Mespel
2015 Asko Bond Rick Wester
2016 Evison Ruud Pools
2017 Quiz de Ginai Ruud Pools
2018 Cattiva Byd John Dekker

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.