Voorbeschouwing NK: Co Swagerman favoriet

2 september 2014 19:15

Co Swagerman (foto) start zaterdag tijdens het Nederlands Kampioenschap kortebaan in Voorschoten als de uitgesproken favoriet. De ruin verkeert in de vorm van zijn leven en wist vorig jaar ook al te winnen op de Van Beethovenlaan. De eerste start in Voorschoten valt om 13.30 uur.

Bekijk het deelnemersveld en de uitgebreide voorbeschouwing met een beschrijving per paard en tips.

Voorschoten gaat voor een herkansing. Op de oorspronkelijke datum werd de koers om het nationale kampioenschap door de belabberde staat van de baan, in combinatie met slechte weersvoorspellingen, afgelast. Het was extra wrang dat nog geen uur na de afgelasting de zon doorbrak en niet meer verdween. De Stichting Paardensport Voorschoten, dat zijn 90-jarige bestaan viert, heeft zich niet uit het veld laten slaan en organiseert alsnog de meest prestigieuze kortebaan van het jaar: de strijd om het Nederlands kampioenschap.

Vijfvoudig kortebaanwinnaar Co Swagerman start als de grote favoriet in Voorschoten. De vijfjarige ruin won dit seizoen imponerend in Bemmel en vorige week in Middenbeemster. Hoewel hij tijdens zijn laatste start het geluk had om als eerdere verliezer bijgeloot te worden, maakte hij het karwei ijzersterk af. Thomas Bos is zijn pikeur. Hij maakt zijn debuut op de kortebaan en staat direct voor de zware taak om de hoge verwachtingen waar te maken.

Titelverdediger

Succesvol zijn op de kortebaan brengt ook een nadeel met zich mee. Wanneer de paarden meer dan 18.000 euro hebben verdiend, krijgen ze te maken met een zogenaamde starthandicap. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk, maar geheel kansloos zijn zij zeker niet. Zo zegevierden Zero Option Lane, Andrea Swagerman en Viva’s Limburgia dit jaar al met vijf meter extra in het startvak. Yankee Attack won weliswaar dit seizoen al drie keer, maar deed dit telkens vanaf de basisafstand. Vast staat dat deze paarden in Voorschoten mee strijden om de prijzen.

John de Leeuw is hard toe aan een overwinning. Met Prince of Moor en Anabaa Blue heeft hij twee deelnemers die met een hoge klassering in Voorschoten niet verrassen. Aad Pools, de huidige kortebaankampioen, wist dit seizoen nog niet te winnen, maar heeft met Edo Venus en Iper Flying twee klasbakken voor zijn kar. Ruud Pools, de koploper in het pikeursklassement, start met de talentvolle Chaman Rapida. Ton Jeu verdedigt zaterdag zijn titel. Vorig jaar won hij verrassend tijdens het NK in Warmond, zijn enige kortebaanzege tot dusver.

Lokale favorieten

Leidschendammer Wim van der Mespel komt aan de start met Air France en Selim. Met laatstgenoemde won hij in IJmuiden. Dat huzarenstukje herhalen wordt in dit sterke veld lastig. Rob Strik verdedigt de Voorschotense eer. De eigenaartrainer werd dit jaar al twee keer vijfde met Action Invit. De ruin, toen gereden door Cees Imming, heeft voldoende snelheid maar is zeker niet de gemakkelijkste. Hoewel Action Invit een grote outsider is, droomt Strik ongetwijfeld van de stunt van zijn leven. Howings Kumpel, met eigenaren uit Stompwijk, maakt een ongelukkig seizoen door. Vorig jaar won de ruin zijn thuiswedstrijd in Stompwijk en werd hij tweede in Voorschoten. Een herhaling van deze prestaties zou een verrassing zijn.

Meer informatie over het evenement in Voorschoten staat op www.kortebaanvoorschoten.nl.

Ben je er niet bij in Voorschoten maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf zaterdagmorgen je weddenschappen!


Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.