Voorbeschouwing NK kortebaan Duindigt

28 augustus 2020 09:16

We hebben er lang op moeten wachten, maar we gaan eindelijk weer kortebanen! De koers op Duindigt is niet zomaar een kortebaan; het gaat direct om het kampioenschap van Nederland. Tal van gerenommeerde sprintkanonnen maken hun opwachting, wat het kiezen van een favoriet niet gemakkelijk maakt. Wij gaan voor Doc Holiday (nr. 6). Maar let op: er zijn meer kapers op de kust!

1. Archange de Jiel – John de Leeuw 300 meter
Eén van de revelaties van het vorige seizoen. Verscheen elf keer aan de start en draafde zeven keer in de prijzen. Van de keren dat hij niet in de prijzen liep, werd hij drie keer uitgeschakeld door een latere finalist. Archange de Jiel won twee keer, in Beverwijk en in Medemblik. Wanneer hij op Duindigt zijn oude vorm weer kan hervinden, is hij een kanshebber.

2. Ursy Flying – Krista Timmer 300 meter
Kwam vorig jaar elf keer in actie, maar draafde alleen in Enkhuizen in de prijzen. Heeft inmiddels de overstap gemaakt naar een nieuwe trainer en eigenaar. Om Archange de Jiel te kunnen verslaan, zal Ursy Flying boven zichzelf uit moeten stijgen.

3. Blackpearl Trans R – Aad Pools 305 meter
Een levende legende. Behoort al sinds 2012 tot de absolute top, hoewel haar laatste zege dateert uit 2015.
Kroonde zich in 2012 al eens tot kampioen van Nederland en was in 2015 vanaf 310 meter de sterkste op Duindigt. Ondanks dat de jaren gaan tellen, haalt ze regelmatig nog ongenadig hard uit. Zoals vorig jaar in Voorschoten, waar ze als tweede finishte. Een gevaarlijke outsider!

4. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
Was vorig jaar wellicht net zo wisselvallig als het weer. Bewees prima uit de voeten te kunnen op de kortebaan, maar wisselde sterke prestaties af met galoppades. Dat ze veel in haar mars heeft bewees ze vorig jaar in ’t Zand, waar ze te sterk was voor Doc Holiday (nr. 6). Wanneer ze het hoofd bij het werk kan houden, een deelnemer om in de gaten te houden, hoewel de loting bijna niet zwaarder had gekund.

5. Viking Cehere – Micha Brouwer 300 meter
Na een verrassende zege in Lisse in 2017, kwam Viking Cehere in 2018 niet uit de verf. Vorig jaar liet hij pas echt zien wat hij in huis had. Na een tweede plaats in Warmond won hij knap in Voorschoten. In Purmerend kwam hij Doc Holiday (nr. 6) al eens tegen en delfde toen in twee ritten het onderspit. Wanneer hij de eerste omloop weet te overleven, liggen er volop mogelijkheden.

6. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
De Duitse ruin kan geschiedenis schrijven door voor de derde opeenvolgende keer kampioen van Nederland te worden. Geen onmogelijke opgave, want de pupil van trainster Natasja Sprengers steekt in een prima vorm. Zo won hij even verrassend als sterk een grasbaankoers op Duindigt, waar tal van gerenommeerde langebaners aan mee deden. Heeft snelheid en uithoudingsvermogen, in dit veld een dodelijke combinatie. De favoriet!

7. Pompano Mick – Denise Pennekamp 300 meter
Staat voor zijn zeventiende start. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter verraste de veteraan van het veld vorig jaar met een mooie vierde plaats in Schagen. In zijn overige zes starts vorig jaar bereikte hij één keer de tweede omloop. Lijkt kansloos tegen de favoriet.

8. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Met Eliot Charisma komt direct één van de grootste concurrenten van Doc Holiday (nr. 6) aan bod. De ruin van trainer Mark de Jong was vorig jaar met name tijdens zijn eerste starts vrijwel onverslaanbaar. Tijdens de finale in Stompwijk maakte de negenjarige ruin zelfs een achterstand van vijf meter goed op Doc Holiday. Dat het met de vorm wel goed zit, bewees hij vorige week met een zege in Emmeloord. Een kanshebber!

9. Calvados Chess – Wim van der Mespel 300 meter
Finishte vorig jaar als tweede in Hoofddorp. Profiteerde toen van een startontheffing, maar kon tijdens de finale niet voorkomen dat Eliot Charisma (nr. 8) er met de zege vandoor ging. Vanaf de basisafstand kon hij nog geen potten breken, hoewel hij vorig jaar in Lisse te sterk was voor Viking Cehere (nr. 5). Moet kunnen profiteren van de voordraai en zo de tweede omloop halen.

10. Gently Boko – Sytske de Vries 300 meter
Leek als vierjarige, ondanks twee finaleplaatsen, net niet goed genoeg om mee te kunnen komen. Vorig jaar bewees de merrie wel degelijk een rol te kunnen spelen op de kortebaan. Zo werd ze zowel in Sassenheim als in Egmond derde. Veel vaker zat de loting tegen en sneuvelde ze voordat de prijzen werden verdeeld. De tweede omloop is zeker niet onhaalbaar.

11. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Behoort tot één van de snelste kortebaners van het circuit. Helaas voor zijn achterban betreft dit vaak maar één rit en is hij daarna opgebrand. Desondanks draafde hij al een meer dan fraaie erelijst bij elkaar en won hij drie kortebanen. Moet de eerste omloop kunnen overleven en kan daarna met een gunstige loting voor een flinke verrassing zorgen.

12. Fip Junior – John Dekker 300 meter
De trots van de Supervrienden werkte vorig jaar een prima seizoen af. Soms schakelde hij zichzelf snel uit met galoppades, maar dravende kon hij zich met de toppers meten. In Voorschoten finishte hij als derde en in Middenbeemster en ’t Zand haalde hij de finale. Heeft niet gemakkelijk geloot. Wanneer hij deze omloop overleeft, liggen er mogelijkheden.

13. Handsome Guy – Ruud Pools 295 meter
Ook de debuterende Handsome Guy was vorige week in Emmeloord sterk op dreef en won de derde koers. De vierjarige hengst startte vlot en beschikte over een sterk eindschot. Debutanten moeten over het algemeen worden afgewacht, maar de vierjarige hengst is bij Ruud Pools in buitengewoon bekwame handen.

14. Janus Boshoeve – Aad Pools 300 meter
Won tijdens zijn debuut in 2018 in Hillegom direct de kortebaan en finishte vervolgens als vijfde in Roden. Stond vorig jaar helaas het hele seizoen aan de kant met een blessure. Werkte de afgelopen weken op de langebanen van Emmeloord en Joure aan zijn herstel, maar kon daar geen potten breken. Het is afwachten hoe de pupil van Aad Pools er voor staat.

15. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Wie op zoek is naar een dark horse, komt bij Bronco Boko uit. Komt regelmatig op de kortebaan in actie en wist vrijwel alle toppers al een keer op snelheid te verslaan. Vreemd genoeg wist hij zijn klasse nog nooit in een daverende klassering om te zetten en moest hij het vooralsnog doen met troostprijzen. Komt daar op Duindigt eindelijk verandering in?

16. Samson Ris – Micha Brouwer 300 meter
Een interessante debutant uit de stal van Hugo Langeweg. De negenjarige ruin is een meer dan gemiddelde langebaner met een record van 1.11,8 en een winsom van bijna veertig mille. Debutanten hebben vaak tijd nodig om het kortebanen onder de knie te krijgen. Dat zal voor Samson Ris niet anders zijn.

17. Broer van Bremen – John Dekker 300 meter
Ontwikkelde zich vorig jaar tijdens zijn eerste kortebanen tot een potentiële winnaar, maar zo ver kwam het niet. Na een knappe derde plaats in Santpoort bleven grootse prestaties uit. De ruin kan veel snelheid ontwikkelen, maar is niet altijd de gemakkelijkste. Is in deze rit de favoriet om de tweede omloop te halen.

18. Hariesine – Wim van der Mespel 300 meter
Kwam vorig jaar vijf keer in actie op de kortebaan. In Beverwijk liep de zevenjarige merrie een prima koers en finishte na bijloting als derde. Staat nu inmiddels bij Dion Tesselaar op stal en kwam dit jaar nog niet in actie. Staat voor een zware klus tegen een prima tegenstander.

19. Lordspirit – Krista Timmer 305 meter
Finishte vorig jaar na een derde plaats in Stompwijk als tweede tijdens het NK in Santpoort. Na drie verloren starts haalde hij in Medemblik opnieuw de eindstrijd, welke verloren ging tegen Archange de Jiel (nr. 10). Heeft genoeg snelheid, maar is niet altijd de gemakkelijkste in het startvak. Een outsider.

20. Tador Dry – Ruud Pools 300 meter
Maakte vorig jaar na enkele seizoenen afwezigheid een opvallende rentree. In Schagen haalde hij de derde omloop en in Medemblik miste hij op een haar na de finale en finishte uiteindelijk moegestreden als vierde. Kan een flink voetje draven, maar komt normaal gesproken te kort tegen de absolute toppers.

21. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Misschien wel de snelste deelnemer deze middag aan de start op Duindigt. De Amerikaan is echter onvoorspelbaar en kan er zomaar de brui aan geven en vlak na de start wegspringen. Vorig jaar won de pupil van Bert de Boer vier kortebanen en deed dat op een manier die louter bewondering wekte. Ondanks zijn grillige prestatiecurve een absolute favoriet voor de Nederlandse titel!

22. Fuggedaboutit – John de Leeuw 300 meter
Een uitstekende draver die op de langebaan bijna één op de drie starts in een overwinning heeft omgezet. Op de kortebaan heeft hij zich ook bewezen. Zo won hij in 2017 de kortebaan van Sassenheim. Daarna kreeg hij moeite met de startprocedure. Wellicht ligt de baan van Duindigt hem beter en werkt hij nu wel mee. Dat zal overigens wel moeten, want met Southwind Raptor krijgt hij waar sprintwonder achter zich aan.

23. Calistokingsdeep – Bo Sprengers 305 meter
De absolute smaakmaker van 2019. Met zijn niet aflatende strijdlust kreeg hij keer op keer het publiek op de banken. Presteerde met vijf tweede plaatsen uitstekend en zette met een knappe overwinning in Purmerend de kroon op het werk. Kan wel eens de verrassing van de middag worden!

24. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
Als vierjarige draafde Fleur Swagerman in 2016 de gehele kortebaantop op een hoop en won drie kortebanen. Vanaf de basisafstand heeft ze het moeilijker. Op de langebaan ontwikkelt ze zich juist uitstekend en nam ze afgelopen zondag nog deel aan de Gouden Zweep. Staat voor een hels karwei, maar Fleur Swagerman kennende zal ze zich niet zomaar gewonnen geven.

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (NR. 6) 2. ELIOT CHARISMA (NR. 8) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 21) 4. ARCHANGE DE JIEL (NR. 1)
Outsiders: Blackpearl Trans R (nr. 3), Lordspirit (nr. 19) en Calistokingsdeep (nr. 23)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.