Voorbeschouwing Megasprint in Alkmaar

14 april 2017 16:11

Co Swagerman en Donate Groenhof starten maandag als favorieten tijdens de Jan de Leeuw Memorial Megasprint over het ‘Ovaaltje’ in Alkmaar. De sprintkwaliteiten van beide deelnemers staan buiten kijf, terwijl beiden kunnen bogen op een ruime ervaring op de langebaan. Achter deze twee topfavorieten is de strijd open.

Co Swagerman is de titelverdediger. Het ‘Kortebaanpaard 2014’ maakte vorig jaar in Alkmaar een verbluffende indruk en werd door leerlingpikeur Thomas Bos deskundig naar de overwinning begeleid. Tijdens de maanden die volgden ontpopte de pupil van trainer Frans van der Blonk zich tot een heuse grasbaanspecialist met overwinningen in Hilversum, Emmeloord en vijf keer op Duindigt.

Donate Groenhof is een heuse baanspecialist. Tijdens haar laatste tien starts in Alkmaar finishte ze acht keer bij de eerste twee. Wie van deze twee uiteindelijk met de zege aan de haal gaat, is moeilijk te voorspellen. Wanneer het op een onderlinge confrontatie aankomt, is de loting van belang. Welke deelnemer loot de gunstige binnenbocht?

Snelste eerste vijftig meter

Achter deze twee bewezen sprinters maken verschillende deelnemers kans op een klassering. Every’s wish maakte vorig jaar indruk met een finaleplaats en heeft wellicht de snelste eerste vijftig meter in de benen van alle deelnemers. Daarmee kan ze zich een goede uitgangspositie verschaffen bij het ingaan van de eerste bocht. Wanneer ze die positie kan verdedigen, maakt ze een goede kans om ver te komen. Wanneer ze bij het uitkomen van de laatste bocht nog meters moet goedmaken, ontbeert ze de ‘overdrive’ die bijvoorbeeld Co Swagerman en Donate Groenhof wél hebben.

Every’s wish maakte vorig jaar indruk met haar snelle eerste meters.

Every’s wish moet het tijdens de eerste serie opnemen tegen Quiz de Ginai, Halisia Corleone en Contador. Laatstgenoemde was enkele jaren geleden een prima langebaner in de handen van Hugo Langeweg jr. en is nu, na enkele omzwervingen door Europa, terug in Nederland. Ondanks zijn record van 1.12,6 -het snelste van alle deelnemers aan de Megasprint- is het de vraag of hij zich direct kan meten in het sprintgeweld.

Geweldig seizoen

Dat geldt ook voor Halisia Corleone, die vorig jaar verschillende keren actief was in Wolvega. Quiz de Ginai kende vorig jaar een geweldig seizoen op de kortebaan en moet in staat worden geacht zich te kwalificeren voor de tweede omloop. Het ongunstige startnummer vier maakt het echter niet gemakkelijk. Ook stalgenoot Evison moet tijdens de tweede serie vanaf de buitenkant beginnen. Dat maakt de opdracht van de Zweed verre van eenvoudig, maar wellicht kan hij profiteren van de onervarenheid van de twee paarden aan de binnenkant, Columbine Lep en Player Simoni.

Laatstgenoemde is door Stal de Groningers speciaal voor de kortebaan aangeschaft, dus zal ongetwijfeld een snelle start in de benen hebben. Of deze betrekkelijke nieuwkomers zich kunnen meten met de ervaren Co Swagerman en Evison is de vraag.

Geflankeerd

Tijdens de derde serie kan het alle kanten op. Femke Schermer is favoriet om te winnen, maar de vijfjarige merrie heeft niet gunstig geloot. Ook staat zij niet bekend om haar razendsnelle eerste meters, maar heeft ze op zowel de korte- als de langebaan bewezen over een sterk eindschot te beschikken. Wanneer ze niet van de wijs raakt tijdens het gedrang in de eerste bocht heeft ze de potentie om tot de laatste vier te geraken. Chubby Bobber kent de baan op zijn duimpje en dat geeft een voordeel op Scoubidou en Urs de Fleurier.

Femke Schermer is de favoriet in de derde serie.

De laatste serie is de meest interessante van de vier. Donate Groenhof start als de favoriet, maar weet zich aan beide kanten geflankeerd door sterke deelnemers. Aan de buitenkant start Sammarco, die gedurende het seizoen van vorig jaar steeds beter in vorm raakte. Aan de binnenkant starten Sierra Angel en Iper Flying. Laatstgenoemde heeft veel ervaring met de 1100-meterkoersen op Alkmaar en wist er meerdere winnend af te sluiten. Dat maakt van Iper Flying een gevaarlijke outsider, hoewel hij vorig jaar teleurstelde tijdens de Megasprint. De start zal alles bepalend zijn tijdens deze serie.

De Megasprint wordt na de eerste, derde, vijfde en zevende (en laatste) koers verreden. De eerste koers is om 13.30 uur, de laatste staat gepland om 17.30 uur.

ONZE TIP:
Favorieten: Co Swagerman en Donate Groenhof
Outsiders: Every’s wish, Quiz de Ginai en Iper Flying

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.