Voorbeschouwing kortebaan Voorschoten

27 juli 2017 08:04

Hoewel in Voorschoten niet een maximaal aantal deelnemers aan de start staat, is het kiezen van een winnaar bepaald geen gemakkelijke opgave. Leerlingpikeur Micha Brouwer staat te popelen om zijn eerste overwinning op de kortebaan binnen te slepen, maar zal het met Evison niet kado gaan krijgen. Jagger Broline en Obelix West zijn prima tegenstanders en ook Blackpearl Trans R behoort tot de kanshebbers. Of mogen we een grote surprise verwachten?

1. Jagger Broline – John de Leeuw 275 meter
Start in Voorschoten als één van de favorieten. Won vorig jaar de kortebanen van Hoofddorp en IJmuiden en was dit seizoen de sterkste in Venhuizen. In Hoofddorp leek hij opnieuw op weg naar de finale, maar werd hij verrassend tijdens de vierde omloop uitgeschakeld. Hij finishte hij uiteindelijk als derde, net zoals tijdens zijn seizoendebuut in Wognum. De ruin is snel en trouw en hoort daarom op alle wedtickets thuis.

2. Dario Prof – Wim van Buytene 270 meter
De grillige Dario Prof heeft zich nog niet bewezen. In Warmond liep hij een geweldige koers en schakelde tijdens de tweede omloop de sterke Jagger Broline, in Voorschoten wederom zijn tegenstander, uit. Tijdens de derde omloop verloor hij toen van Barbert, die afgelopen maandag in Stompwijk won. Tijdens zijn twee daaropvolgende starts in Hoofddorp (tijdens de eerste omloop juist weer uitgeschakeld door Jagger Broline) en Stompwijk viel hij wat tegen. Wanneer de pupil van trainer en pikeur zijn hoofd bij het werk houdt, kan hij snel uit de hoek komen.

3. Obelix West – John Dekker 275 meter
De ruin heeft zo zijn streken, maar pikeur John Dekker voelt de Deen perfect aan. Vorig jaar haalde hij de finales van Santpoort en Schagen. Dit seizoen werd hij derde in Assendelft en Venhuizen en won hij verrassend in Zwanenburg. Obelix West ontbeert de pure speed zoals bijvoorbeeld Contador (nr. 22), Evison (nr. 21) en Jagger Broline (nr. 1) wel hebben, maar compenseert dat met een bewonderingswaardige vechtlust. Dat maakt van Obelix West een deelnemer om serieus rekening mee te houden.

Obelix West moet het hebben van zijn start en doorzettingsvermogen.

4. Andrea Swagerman –Frans van der Blonk 280 meter
De hoogtijdagen van Andrea Swagerman lijken achter hem te liggen. In 2012 en 2013 groeide de ruin uit tot een bovengemiddelde kortebaner, die zes kortebanen won. Zelfs met een starthandicap wist hij te scoren. Natuurlijk heeft Andrea Swagerman nog steeds zijn kwaliteiten, maar de vijf meter extra in het startvak vallen hem nu zwaar. In Vroomshoop werd hij direct tijdens de eerste omloop uitgeschakeld, in IJmuiden kwam hij één omloop verder. Vijf meter geven aan één van de kanshebbers lijkt te veel.

5. Blackpearl Trans R – Manon Pools 280 meter
De wondermerrie uit de stal van Aad Pools, in 2012 de ijzersterke winnaar op de Van Beethovenlaan, keerde onlangs terug na een zware blessure. In Hoofddorp klopte ze tijdens haar rentree de sterke Quiz de Ginai, maar delfde in de tweede omloop het onderspit tegen de snelle Bronco Boko. De merrie is wellicht conditioneel nog niet 100 procent, wat haar tijdens de finalefase kan opbreken. Vast staat dat ze op snelheid elke deelnemer in dit veld de baas kan. Ze is door haar starthandicap wél afhankelijk van de loting.

6. Tango Negro – Ruud Pools 270 meter
Tango Negro heeft nog niet laten zien wat hij in huis heeft. De ruin kwam dit seizoen drie keer in actie en strandde telkens tijdens de eerste omloop. Op het gras van Stompwijk ging hij maandag twee keer in de fout. Wellicht dat het asfalt over de Van Beethovenlaan hem beter ligt. Komt in Voorschoten voor het eerst in actie met een startontheffing van vijf meter en heeft daarom een voorsprong van tien meter op Blackpearl Trans R. Maar of dat genoeg is…

7. Fleur Swagerman – Thomas Bos 275 meter
De merrie was vorig jaar als vierjarige de revelatie van het seizoen. Ze won met een startontheffing drie kortebanen en werd één keer tweede. Vanaf de basisafstand heeft ze het moeilijker. In vier starts bereikte ze alleen in Venhuizen de derde omloop. In Vroomshoop verloor ze tijdens de tweede omloop van Evison (nr. 21). Een plek in de tweede omloop is haalbaar. Daarna kan ze met een gunstige loting verrassend ver komen.

8. Action Invit – Rob Strik 270 meter
Rob Strik heeft met zijn Action Invit lang toegeleefd naar zijn thuiswedstrijd. Vorig jaar zorgde de combinatie in Voorschoten voor een dijk van een verrassing door zestienvoudig kortebaanwinnaar Viva’s Limburgia, in 2008 en 2009 winnaar in Voorschoten, uit te schakelen. Dit seizoen kwam Action Invit in drie starts niet door de eerste omloop heen. Zo werd in Hoofddorp gedecideerd verloren van Ucostello (nr. 14). Staat voor een zware klus tegen een ervaren tegenstander.

9. Eluna di Quattro – Rick Wester 275 meter
De merrie toonde twee jaar geleden als vierjarige aan over talent te beschikken, maar maakte veel te vaak een fout. Op haar erelijst prijkt daarom maar één overwinning. Ze kwam dit seizoen niet eerder in actie. Onlangs maakte ze de overstap naar het entrainement van Hans Bot, die zijn paarden momenteel prima in vorm heeft. Wanneer ze foutloos blijft, heeft ze de snelheid om ver te geraken. Of dat gaat lukken is de vraag; de merrie heeft haar achterban vaak in de steek gelaten.

Eluna di Quattro is verkocht aan Stal de Groningers.

10. Tsar de Grammont –Wim van der Mespel 275 meter
Kwam dit seizoen nog niet uit de verf. Twee deelnames eindigden allebei in de eerste omloop. Zo was Dario Prof (nr. 2) afgelopen maandag in Stompwijk te sterk. Wim van der Mespel neemt voor het eerst plaats achter de Fransman, die op de langebaan ruim een ton aan prijzengeld bij elkaar liep.

11. Sammarco – Bert Post 275 meter
De Zweed heeft een abonnement op de tweede omloop. Sammarco startte dit seizoen namelijk vier keer en sneuvelde telkens tijdens het tweede bedrijf. Daarbij lootte hij steeds tegen zeer behoorlijke tegenstanders, dus trainer Aad Pools zal niet in paniek zijn geraakt. Toch wordt het tijd dat Sammarco weer een prestatie gaat neerzetten, want de Zweed heeft genoeg snelheid om zich te meten met de kortebaantop.

12. Every’s wish – Micha Brouwer 275 meter
De merrie heeft een bliksemstart in de benen en is daarom gebaat bij de korte afstand op de Van Beethovenlaan. Vorig jaar behaalde ze regelmatig ereplaatsen. Dit jaar kwam ze alleen in Wognum tot de derde omloop. Een mooie ereplaats is mogelijk.

13. Urs de Fleurier – Ruud Pools 270 meter
De negenjarige hengst heeft dit seizoen nog niet kunnen imponeren. Drie deelnames leverden slechts één keer een plek in de tweede omloop op. Daarbij moet wel worden aangetekend dat hij tijdens zijn laatste twee deelnames werd uitgeschakeld door sterke tegenstanders. Het is daarom moeilijk in te schatten hoe sterk hij nu daadwerkelijk is. In Voorschoten start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat biedt, zeker met de steun van meervoudig kortebaankampioen Ruud Pools, mogelijkheden.

14. Ucostello – John de Leeuw 275 meter
Debuteerde vrij anoniem in Hoofddorp, waar hij tijdens de tweede omloop werd uitgeschakeld door de latere finalist Cattiva Byd. Toch toonde hij wel degelijk aanleg. Wanneer hij heeft geleerd van zijn eerste optreden en optimaal van zijn snelheid kan profiteren is dit een deelnemer met mogelijkheden.

15. Zam Avon – Wim van Buytene 275 meter
De elfjarige ruin heeft al een hele carrière op de kortebaan achter zich liggen. Toch is hij nog lang niet afgeschreven. Sterker, hij lijkt zich nog steeds elk jaar te verbeteren. Net zoals stalgenoot Dario Prof (nr. 2) liep hij een sterke koers in Warmond, waar hij als vierde finishte. Kan met een gunstige loting, mits zonder fouten, ver reiken.

16. Lordspirit – John Dekker 275 meter
De Zweed is een degelijke kortebaner. Tijdens zijn eerste starts wilde hij nog wel eens een foutje maken, maar de pupil van de jarige trainster Caroline Aalbers leert elke keer weer wat bij. In Egmond aan den Hoef schakelde hij, geholpen door een startontheffing van vijf meter, de snelle Contador (nr. 22) uit. Uiteindelijk finishte hij als tweede. Vanaf de basisafstand kwam hij nog niet verder dan de tweede omloop.

17. Ruby Tuesday – Frans van der Blonk 270 meter
De merrie heeft haar belofte nog steeds niet in kunnen lossen. Tijdens de eerste kortebanen van het seizoen maakte ze indruk met verschillende snelle ritten en leek een topklassering een kwestie van tijd. Ondanks de startontheffing die ze al enkele kortebanen geniet, heeft ze de verwachtingen nog niet waar kunnen maken. In Stompwijk had ze er maandag helemaal geen zin in en ging ze tweemaal galopperend van start. Ruby Tuesday is echt zo’n deelnemer die op een goede dag alle prognoses aan diggelen loopt en enorm kan verrassen.

18. Dumarion Metjo – Rob SLootbeek 275 meter
De vosmerrie is een behoorlijke kortebaner. De combinatie met de betrekkelijke nieuwkomer Rob Slootbeek op de sulky heeft soms wat moeite met de startprocedure, maar behoort qua snelheid minstens tot de subtop. Bereikte tijdens haar laatste drie starts telkens de tweede omloop, maar moest het daarna steevast opnemen tegen een favoriet. Wanneer de loting in Voorschoten wat gunstiger verloopt, behoort een klassering tot de mogelijkheden.

19. Viking Cehere – Wim van der Mespel 275 meter
De Fransman maakt in Voorschoten zijn kortebaandebuut. In Duitsland liep hij op de langebaan al eens een behoorlijk record van 1.14,2 en een dikke 26 mille aan prijzengeld bij elkaar. Met debutanten is het altijd afwachten, maar vast staat dat de ruin bij Wim van der Mespel in goede handen is. Dat bleek ook wel in Stompwijk waar de kortebaankampioen van 2011 al wat testritjes met haar reed. Dat zag er helemaal niet verkeerd uit!

20. Lucie – Didier Kokkes 275 meter
De merrie debuteert op de kortebaan. Er is niet veel over de merrie bekend, wat er op duidt dat ze nog geen uitgebreide koersloopbaan heeft. Ze verschijnt met Didier Kokkes op de sulky aan de start, die dit seizoen nog niet eerder in actie kwam.

21. Evison – Micha Brouwer 275 meter
De razendsnelle vosruin is toe aan een eerste seizoenoverwinning. Hij verkeert in een blakende vorm, wat resulteerde in een derde plaats in Vroomshoop. Die dag had hij een starthandicap van vijf meter. Met leerlingpikeur Micha Brouwer mag de drievoudig kortebaanwinnaar weer vanaf de basisafstand starten. In Egmond aan den Hoef leverde dit een vijfde plaats op. In Voorschoten moet er veel meer in zitten. De favoriet!

Evison (rechts) is de favoriet in Voorschoten.

22. Contador – Bert Post 275 meter
Leek in Venhuizen op weg naar zijn eerste overwinning op de kortebaan, totdat galoppades tijdens de finaleritten roet in het eten gooiden. De eerste rit won hij namelijk met overmacht van Jagger Broline (nr. 1), maar ineens was hij er helemaal klaar mee. Dat hij tijdens zijn twee laatste deelnames niet uit de verf kwam, was te danken aan Calistokingsdeep, die zowel in Egmond aan den Hoef als IJmuiden te sterk voor hem was. Heeft in Voorschoten voor het eerst de steun van mede-eigenaar Bert Post, die in het verleden twee kortebanen wist te winnen. Staat voor een uitermate zware klus om het op te moeten nemen tegen de favoriet.

ONZE TIP: 1. EVISON (nr. 21) 2. JAGGER BROLINE (nr. 1) 3. BLACKPEARL TRANS R (nr. 5) 4. OBELIX WEST (nr. 3)
Outsiders: Ucostello (nr. 14) en Contador (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Voorschoten kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.