Voorbeschouwing kortebaan Venhuizen

20 mei 2018 09:02

De derde kortebaan van het seizoen belooft zeer interessant te worden. De paarden die de kortebanen van Assendelft en Wognum mede kleur gaven, kruisen op de Westerbuurt de degens wat verschillende spectaculaire ritten op zal leveren. Verseau Blue start na een fraai debuut in Wognum als de favoriet voor de overwinning, maar met de paarden van bijvoorbeeld Lindsey Pegram en John de Leeuw liggen er voldoende kapers op de kust!

1. Birdy de Neuilly – Finn Verkaik 300 meter
Toonde zich een kleine maand geleden op de langebaan in Gelsenkirchen een uiterst snelle starter. Maakte in Wognum zijn debuut op de kortebaan en liep toen niet in de prijzen. Tijdens de tweede omloop won hij het op de finish van Emi van Jip (nr. 20), maar liet het daarna twee keer afweten in het startvak. Wanneer hij deze galoppades achterwege laat, kan hij verder komen.

2. Lady Joyce – John Dekker 300 meter
Een interessante debutant. De zevenjarige merrie is een stalgenoot van Cattiva Byd, de ijzersterke winnares van Wognum. Zelfs trainer en eigenaar Jan Demmink weet nog niet waar ze toe in staat is. Het wordt dus voor alle partijen afwachten.

3. Every’s wish – Thomas Bos 300 meter
De merrie is in de eerste meters één van de snelste starters van het veld. Dat leverde haar al verschillende ereplaatsen op. Vorig jaar haalde ze zelfs de finale in Middenbeemster. Dit seizoen is ze echter niet goed begonnen. In Wognum wilde ze er niets van weten en sprong twee keer weg na het vallen van de start. Staat voor een pittige klus.

4. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 300 meter
De winnaar van 2016 op de Westerbuurt behoort tot de gevaarlijke outsiders. De negenjarige ruin heeft een megastart in de benen en inmiddels voldoende conditie om het uit te zingen tot de finish. Was vorig jaar vooral tijdens het tweede deel van het seizoen op dreef, met onder andere een overwinning in Schagen. In Assendelft was hij kansloos tegen Southwind Raptor (nr. 13). Met een gunstige loting kan hij een rol van betekenis spelen.

5. Ben Hurry – Rick Wester 300 meter
Benieuwd zijn we naar de prestaties van deze zevenjarige ruin. Maakte zijn debuut in Assendelft en deed dat niet onverdienstelijk. Wist zelfs tijdens de tweede omloop een rit af te snoepen van Southwind Raptor (nr. 13). De pupil van trainer Hans Bot heeft dus ontegenzeggelijk snelheid. Wanneer het hem lukt de eerste omloop te overleven, liggen er mogelijkheden.

Ben Hurry (links) snoepte Southwind Raptor een rit af in Assendelft.

6. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
Was vorig jaar op dreef met overwinningen in IJmuiden en Bemmel. In Wognum maakte hij zijn seizoendebuut en liet geen vlekkeloze indruk achter. Qua snelheid zat het wel goed, zo werd Obelix West (nr. 15) eenvoudig verslagen, maar de ruin maakte ook veel galoppades. Wanneer hij deze achterwege laat, is hij een kanshebber voor de zege.

7. Diola P – Wim van der Mespel 300 meter
De achtjarige merrie maakt haar debuut. Op de langebaan toonde ze zich een snelle starter, een specialiteit die haar pikeur Wim van der Mespel tot een kunst heeft verheven. Heeft lastig geloot tegen een deelnemer met mogelijkheden.

8. Crazy Lover – John de Leeuw 300 meter
In eerste instantie was John de Leeuw zeer te spreken over het eerste optreden van de negenjarige ruin in Assendelft. Hij draaide soepel en liep strak het startvak uit. Over de tweede omloop was de kortebaankampioen minder enthousiast. Crazy Lover was er met zijn hoofd niet bij en werd kansloos geklopt door Hannie Swagerman (nr. 12). Wanneer hij heeft geleerd van zijn eerste start, is dit een winnaar in de dop.

9. Canon de la Douce – Caroline Aalbers 300 meter
Kreeg in Assendelft niet de kans zich te bewijzen. Kwam wat moeizaam van start en dat kan niemand zich tegen Dutch Buitenzorg, de tweevoudig kampioen van Nederland, veroorloven. Gaat dus voor een herkansing in Venhuizen.

10. I am Perfect – Aad Pools 300 meter
Zijn trainer Aad Pools heeft de nodige verwachtingen van hem. In Assendelft kwam hij echter niet uit de verf. Hannie Swagerman (nr. 12) was in twee ritten te sterk. De veertienvoudig kortebaankampioen kennende zal de zesjarige hengst op de Westerbuurt beter voor de dag komen.

11. Dancing Noble – Ruud Pools 300 meter
Tijdens het voorwerk en de eerste omloop in Assendelft liet de elfjarige hengst een prima indruk achter. Tijdens de tweede omloop ging het echter mis en schakelde hij zichzelf galopperend uit. Op basis van de eerste indrukken een paard met potentie, maar dan moet hij wel het hoofd bij het werk houden.

12. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 295 meter
De merrie maakte in Assendelft haar debuut en liet toen twee gezichten zien. In eerste instantie toonde ze zich een behendige starter met voldoende snelheid. Zo gaf ze Southwind Raptor (nr. 13) zeer behoorlijk partij. Na haar bijloting was er echter geen land meer met haar te bezeilen en maakte ze de ene na de andere galoppade. Wanneer ze blijft draven, doet ze mee om de prijzen.

Hannie Swagerman ging in Assendelft ijzersterk tot de derde omloop.

13. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 300 meter
De achtjarige ruin balanceert op de winsomgrens van twaalf mille. Mede daarom willen trainer Bert de Boer en pikeur Lindsey Pegram optimaal presteren in Venhuizen. Vorig jaar was hij met vier overwinningen één van de revelaties van het seizoen. In Assendelft was hij nog niet in topvorm, maar toch sterk genoeg om de derde plaats te veroveren. Een kanshebber.

14. Juvel As – Finn Verkaik 300 meter
Kon nog niet bekoren in Assendelft. Had als debutant een lastige loting tegen de latere finalist Cha Cha Cha. Op de Westerbuurt is het lot hem opnieuw niet gunstig gezind met Southwind Raptor als tegenstander. Lijkt daarom kansloos om de tweede omloop te bereiken, maar een verrassing is nooit uitgesloten.

15. Obelix West – John Dekker 300 meter
De trouwe en onverzettelijke strijder uit de stallen van Caroline Aalbers finishte vorig jaar als derde in Venhuizen. In Wognum had hij echter weinig in de melk te brokkelen tegen Calistokingsdeep (nr. 6). Staat voor een lastig karwei tegen een snelle tegenstander.

16. Blue Diamond As – Thomas Bos 300 meter
Toonde zich vorig jaar een wispelturige deelnemer die sterke optredens afwisselde met galoppades. Puur op snelheid moet de pupil van trainer Rob de Vlieger zijn tegenstander kunnen hebben, maar dan mag hij niet te veel weg geven in het startvak. Vorig jaar kwamen deze twee paarden elkaar drie keer tegen. Obelix West won twee keer. De winnaar van deze ritten kan ver komen.

17. Elma WT – Danny den Dubbelden 300 meter
Kwam vorig jaar één keer in actie op de kortebaan. In Roden wist de merrie de eerste omloop niet te overleven. Tegen haar huidige tegenstander liggen er mogelijkheden om nu wel een ronde verder te geraken.

18. Graceful Boko – Djimmy Schneider 300 meter
Leek in Assendelft niet onaardig te starten met haar kortebaanloopbaan, maar raakte halverwege de eerste omloop het spoor bijster en maakte twee galoppades. In Wognum blesseerde ze zichzelf tijdens het voorwerk en werd geschrapt. Snelheid lijkt deze merrie wel te hebben, maar ze is nog niet helemaal te vertrouwen.

19. Cassari – John de Leeuw 300 meter
Heeft zich inmiddels meer dan bewezen op de langebaan. In Wognum maakte zij haar debuut op de kortebaan en leek toen nog wat moeite te hebben met de startprocedure. Het voordraaien leverde geen problemen op, maar achterom gaf zij veel weg. Tijdens de tweede omloop had zij geen schijn van kans tegen een ontketende Verseau Blue (nr. 22), die niet voor niets als de grote favoriet start op de Westerbuurt. Wanneer de loting niet tegenzit, is dit een deelnemer om rekening mee te houden.

20. Emi van Jip – Caroline Aalbers 300 meter
Verscheen in Wognum zonder verwachtingen aan de start, maar presteerde verrassend goed. Tijdens de eerste twee omlopen profiteerde ze weliswaar van galoppades van haar tegenstander, maar tijdens de derde omloop wist ze een rit af te snoepen van de latere finalist El Salvador. Daarnaast toonde Emi, die dit seizoen in actie komt voor 87 verschillende eigenaren, zich een soepele starter, een belangrijk wapen op de kortebaan.

21. Pompano Mick – Frans van der Blonk 300m
Vorig jaar liet de nieuwe aanwinst van Rob Strik al snelheid zien, maar bleven de prestaties uit. Dit jaar kwam hij in Assendelft niet door de eerste omloop heen. De kans dat dit in Venhuizen wel lukt, is klein met de snelle Verseau Blue als tegenstander.

22. Verseau Blue – Ruud Pools 300m
De Fransman debuteerde veelbelovend in Wognum. Hij eindigde uiteindelijk als derde nadat hij in de halve finale verloor van de ontketende winnaar Cattiva Byd. Gedurende de middag versloeg de vosruin onder andere twee keer Calistokingsdeep (nr. 6). De manier waarop getuigde van veel klasse. Op basis daarvan de favoriet!

Verseau Blue maakte een verbluffende indruk tijdens zijn debuut.

23. Hero Baldwin – Manon Pools 295m
De hengst debuteerde in Wognum en verloor toen in de eerste omloop van de snelle Calistokingsdeep (nr. 6). De vierjarige hengst toonde zich echter een vlotte starter en kan daarmee het verschil maken. In Venhuizen krijgt hij vermoedelijk meer tijd om het kortebanen te leren.

24. Pierro Kavenga – Wim van der Mespel 300m
Een bescheiden haververdiener op de langebaan met 1.162 euro winsom en een record van 1.17,6. De ruin is echter een zoon van Diamond Way en heeft daarom bij voorbaat een streepje voor. Deze dekhengst bracht in het verleden talloze succesvolle kortebaners voort. Is Pierro Kavenga de volgende?

ONZE TIP:
1. VERSEAU BLUE (NR.22) 2. SOUTHWIND RAPTOR (NR.13) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR.6) 4. OBELIX WEST (NR. 15)
Outsiders: Crazy Lover (nr.8), Hannie Swagerman (nr. 12) en Cassari (nr.19)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Venhuizen kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.