Voorbeschouwing kortebaan ’t Zand

8 oktober 2017 06:41

Traditiegetrouw is het veld van de laatste kortebaan van het seizoen bijzonder sterk. Cattiva Byd is de logische favoriet, maar niet volledig te vertrouwen. Met zulke tegenstanders kan ze zich nauwelijks fouten permitteren. Zaterdag is een aantal paarden nog in actie gekomen in Utrecht. Hierdoor zijn de voorbeschouwing en prognose iets afwijkend van de versie die in het programmaboekje staat.

1. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 275 meter
De achtjarige ruin presteert op de momenten dat niemand rekening met hem houdt. Zoals in Schagen, waar hij boven zichzelf uitsteeg en na strijd de overwinning binnensleepte. Zeker tijdens de eerste omlopen is hij moeilijk te verslaan, maar de pijp kan ook zomaar ineens leeg zijn. Dat maakt van Chaman Rapida een moeilijk in te schatten deelnemer.

2. Wonnightstand – John Dekker 275 meter
Een zeer behoorlijke kortebaner met veel snelheid. Werd eerder dit seizoen derde in Bemmel en tweede in Schagen. Kan zich op een goede dag meten met de toppers in het circuit, maar maakt ook gemakkelijk een galoppade. Die fouten zaten hem in Enkhuizen en Lisse dwars. In Schagen (finale) en Utrecht (eerste omloop) verloor hij kansloos van zijn tegenstander Chaman Rapida.

3. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 275 meter
Won met een startontheffing in Santpoort en haalde vanaf de basisafstand de finale in Hillegom. In Enkhuizen maakte hij een ijzersterke indruk, maar was tijdens de vierde omloop tweemaal foutief. Een derde plaats was toen het hoogst haalbare. Zaterdag in Utrecht was hij minder op dreef en was in de tweede omloop kansloos tegen Obelix West (nr. 21).

4. Casanova – Micha Brouwer 275 meter
Deze klasbak miste dit seizoen meerdere kortebanen door een blessure, maar is inmiddels helemaal terug. Zo won hij in Heemskerk en finishte als derde in Purmerend, ondanks dat hij een onwaarschijnlijk zwaar koersverloop had. De laatste drie kortebanen strandde hij in de eerste omloop en maakte toen meerdere galoppades.

5. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 275 meter
Misschien het enige paard dat zich op snelheid kan meten met onze favoriet Cattiva Byd (nr. 12). Won kort achter elkaar de kortebanen van Beverwijk en De Lier. In zijn daaropvolgende starts had hij vaak moeite om de draf eronder te houden, maar zaterdag in Utrecht was hij een klasse apart en won aangevochten. Wanneer hij deze inspanningen goed heeft verwerkt, doet hij mee voor de winst.

Southwind Raptor is razendsnel, maar maakte dit seizoen regelmatig galoppades na de start.

6. Evison – Ruud Pools 280 meter
De Zweed en voormalig winnaar van ’t Zand (2013) verkeert in een blakende vorm. Zo haalde hij de finale van het Nederlands kampioenschap in Medemblik, werd vierde in Purmerend en vijfde in Lisse. De starthandicap van vijf meter hangt echter als een molensteen om zijn nek. Toch is hij niet kansloos. Met zijn flitsende start en vernietigende eindschot is de pupil van trainer Cees Hetteling in staat om ook over dit korte parkoers ver te komen. Dan moet de loting wel een beetje meezitten.

7. Diesel Scott – John de Leeuw 275 meter
Startte zaterdag voor het eerst dit seizoen vanaf de basisafstand en verloor toen van Dario Prof (nr. 13). Met startontheffing won hij in Egmond aan den Hoef en Roden. Vanaf 275 meter zal het niet meevallen, zeker nu de tegenstander Dutch Buitenzorg heet. In Medemblik troffen de twee elkaar ook en toen was de kampioen van Nederland na een kamprit de sterkste.

8. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 280 meter
De zevenjarige ruin won dit seizoen vier kortebanen en kroonde zich daardoor tot de beste kortebaner van het jaar. De keerzijde van de medaille is dat hij inmiddels is opgezadeld met een starthandicap van vijf meter. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk. Met zijn snelheid en niet aflatende strijdlust kan hij menig gaatje dichtlopen, maar om dat een hele middag op te brengen is een zware opgave.

9. Lordspirit – Wim van der Mespel 275 meter
Deze combinatie heeft nog niet laten zien wat het daadwerkelijk kan. Tussen de omlopen door werkt de vijfjarige hengst uitstekend en laat hij veel snelheid zien. Wanneer het er echt om gaat geeft hij te vaak niet thuis. Zoals in Lisse, waar hij zichzelf uitschakelde met een te vroege start en een galoppade. Wanneer Van der Mespel de juiste snaar weet te raken bij Lordspirit, is dit een combinatie die voor een flinke stunt kan zorgen.

10. Jagger Broline – Finn Verkaik 275 meter
De ruin is een zeer degelijke kortebaner. Hij won in Venhuizen, Voorschoten en Enkhuizen. Zowel in Venhuizen als Enkhuizen profiteerde hij in de finale echter van fouten van zijn tegenstander. Tijdens zijn laatste koers in Lisse toonde hij goede vorm, maar was Donder Frejo (nr.18) te sterk. In ’t Zand moet hij opnieuw een aantal omlopen verder kunnen komen.

11. Contador – Aad Pools 275 meter
Leek op basis van zijn eerste starts een grandioos seizoen te gaan draaien, maar helaas kwam zijn potentieel er maar zelden uit. Na een ware demonstratie in Venhuizen, ging hij tijdens de finale twee keer in de fout. Die pech is hem het hele seizoen blijven achtervolgen. Steeds een zware loting, steeds net een foutje op het beslissende moment; het zat hem en stal Aad Pools niet mee. In ’t Zand opnieuw niet, want de combinatie treft de torenhoog favoriet. Of kan de combinatie met ‘mister kortebaan’ op de sulky voor een flinke verrassing zorgen?

12. Cattiva Byd – John Dekker 275 meter
Qua snelheid kent Cattiva Byd geen gelijke. Vooral op de banen van 300 meter is ze niet te belopen. Zo finishte ze als tweede in Hoofddorp en Lisse en won ze in Nootdorp. Tijdens haar laatste start in Lisse maakte ze een verpletterende indruk, tot de finale. Daarin leek ze het zat en vergooide een zekere overwinning. Desondanks is ze de favoriet, mits ze fouten
achterwege laat.

Cattiva Byd (links) is de topfavoriet tijdens het sluitstuk in ’t Zand.

13. Dario Prof – Wim van Buytene 270 meter
Het wil dit seizoen maar niet lukken met Dario Prof. Regelmatig laat hij snelle ritten zien, maar vervolgens vergooit hij zijn kansen met een galoppade of een mindere start. Tijdens zijn laatste koersen schakelde hij knap Wonnightstand (nr.2) en Diesel Scott (nr. 7) uit. Vervolgens werd hij in de tweede omloop te gemakkelijk verslagen.

14. Dashing Dragon – John de Leeuw 275 meter
Staat voor zijn veertiende start dit seizoen. Was de grote surprise van Zwanenburg waar hij –geholpen door een startontheffing- zo’n beetje de hele kortebaantop naar huis liep. Vanaf de basisafstand heeft hij het zwaarder. Op een tweede plaats in Purmerend na liep hij niet meer in het prijzengeld.

15. Columbine Lep – Ruud Pools 275 meter
De merrie is één van de meest betrouwbare krachten van het seizoen. Ze bleef alleen tijdens haar debuut in Assendelft en in De Lier buiten de prijzen. Ze won in Vroomshoop en Hoofddorp en behaalde diverse ereplaatsen. In ’t Zand kan ze dit seizoen afsluiten in stijl, maar ze zal wel direct tijdens de eerste omloop aan de bak moeten tegen een razendsnelle, maar onvoorspelbare tegenstander.

16. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 275 meter
Een sublieme kortebaner die op goede dagen de concurrentie simpelweg declasseert. In IJmuiden was hij niet op zijn best, maar won wel. In Bemmel was hij in topvorm en won toen simpel van onder andere Columbine Lep (nr.15), zijn tegenstander in ‘t Zand. Daarna begon hij te kwakkelen en bereikte in vier starts alleen nog in Roden het podium (derde plaats). De twee weken rust hebben hem waarschijnlijk goed gedaan. Dat maakt hem een kanshebber.

17. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
De merrie, die vorig jaar drie kortebanen won, kwam dit seizoen wat moeizaam op gang. Halverwege had ze de topvorm te pakken. Ze wacht echter nog altijd op de beloning. De derde plaats in Santpoort was haar beste prestatie. Ook strandde ze drie keer in de derde omloop.

18. Donder Frejo – Rob de Vlieger 270 meter
Tijdens zijn eerste drie starts ging hij het steeds beter doen. Vervolgens was hij in topvorm in Lisse, waar de ruin voor het eerst vijf meter ontheffing had. Hij schakelde toen bijna de volledige kortebaantop uit en strandde moegestreden als vierde. Zaterdag in Utrecht maakte hij opnieuw een sterke indruk en werd derde. De korte Keinsmerweg ligt hem wel.

19. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 275 meter
Is aan een vrij anoniem seizoen bezig. In acht starts bereikte hij alleen in Stompwijk de derde omloop. Had het tijdens zijn laatste start in Lisse niet naar zijn zin en schakelde zichzelf uit door twee fouten. Starten tegen één van de kanshebbers zal niet meevallen.

20. Viperio – Wim van der Mespel 275 meter
Begon in Middenbeemster flitsend aan zijn kortebaanloopbaan, maar heeft daarna zijn belofte nog niet kunnen inlossen. Na de derde plaats op de Rijperweg haalde hij alleen nog in Roden de vierde omloop, waarin hij het vervolgens af moest leggen tegen Diesel Scott (nr.7) en Calistokingsdeep (nr.16) en vierde werd. Start voor het eerst met Wim van der Mespel op de sulky, de ongekroonde koning van het startvak. Dat maakt van Viperio een interessante deelnemer met mogelijkheden.

Viperio was na een aantal mindere starts goed op dreef in Roden.

21. Obelix West – John Dekker 275 meter
Een karakterpaard pur sang. Was tijdens de beginmaanden van het seizoen op dreef met derde plaatsen in Assendelft, Venhuizen en Voorschoten. Zijn zege in Zwanenburg was even onverwacht als verdiend. Tijdens de laatste maanden is hij beduidend minder op dreef, hoewel hij telkens zware tegenstanders loot. Kan met zijn flitsende start elke tegenstander onder druk zetten. Hopelijk is zijn voorsprong dan groot genoeg om het uit te zingen tot de finish.

22. Dumarion Metjo – Rob Slootbeek 275 meter
Wanneer ze de startprocedure wat gemakkelijker zou doen, had er dit seizoen waarschijnlijk regelmatig een ereplaats in gezeten. Vooral in het tweede deel van het parkoers ontwikkelt ze namelijk veel snelheid. Alleen in Voorschoten bereikte ze in 2017 de derde omloop. Rob Slootbeek had waarschijnlijk gehoopt op iets meer. In dit sterke deelnemersveld speelt hij waarschijnlijk slechts een bijrol.

23. Every’s wish – Micha Brouwer 275 meter
Ontpopte zich dit seizoen tot een reuzendoder. In Bemmel moest de ijzersterke Dutch Buitenzorg (nr. 8) er aan geloven en in Roden stuntte ze door de Casanova (nr. 4) tijdens de eerste omloop te kloppen. Desondanks is haar erelijst dit seizoen wat mager. Alleen in Wognum en Bemmel haalde ze de derde omloop en in Middenbeemster finishte ze met het nodige fortuin als tweede. Dat is te weinig voor een deelnemer die zo sterk en verrassend uit de hoek kan komen.

24. Open Access – Nico Post 270 meter
Het was dit seizoen steeds net niet voor Open Access. De vierjarige ruin liep verschillende sterke koersen, maar kwam steeds net tekort om te winnen. Zijn beste prestatie is de tweede plaats in De Lier, waar hij tijdens de finale verloor van Southwind Raptor (nr.5). Tijdens zijn laatste vier starts kwam hij geen enkele keer verder dan de tweede omloop.

ONZE TIP: 1. CATTIVA BYD (nr.12) 2. SOUTHWIND RAPTOR (nr.5) 3. VIPERIO (nr.20) 4. DONDER FREJO (nr.18)
Outsiders: Evison (nr.6), en Calistokingsdeep (nr.16)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in ’t Zand kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.