Voorbeschouwing kortebaan Roden

26 september 2017 11:04

Het is een prachtig deelnemersveld met enkele gearriveerde vedetten, maar ook een aantal gevaarlijke outsiders. Stal de Groningers brengt twee favorieten aan de start: Barbert en Diesel Scott. De één met al negen overwinningen op zak, de ander op zoek naar revanche voor een mislukte start in Enkhuizen. Maar wat kunnen bijvoorbeeld Casanova en Calistokingsdeep? En welke verrassingen hebben bijvoorbeeld Viperio en Chakaka voor ons in petto? Wij gaan het meemaken op de Norgerweg!

1. Casanova – Micha Brouwer 300 meter
De nummer twee van vorig jaar is één van de favorieten voor de overwinning. Na een derde plaats in Sassenheim en een tweede plaats in Warmond lag de imposante ruin er door blessureleed twee maanden uit. In Heemskerk maakte hij zijn rentree en boekte direct zijn eerste zege van het seizoen. In Purmerend finishte hij na een loodzware koers als derde. Tijdens zijn laatste start gaf hij echter niet thuis. Door twee galoppades was hij al na één omloop uitgeschakeld.

2. Every’s wish – Danny Brouwer 300 meter
Een zeer behoorlijke sprinter met een vliegende start in de benen. Desondanks liep ze dit seizoen niet vaak in de prijzen. Een wat gelukkige tweede plaats in Middenbeemster was vooralsnog haar beste prestatie. In Bemmel toonde ze aan uit het juiste kortebaanhout te zijn gesneden door Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg uit te schakelen. Normaal gesproken is ze niet bij machte om Casanova te kloppen.

3. Chakaka – Danny den Dubbelden 295 meter
Een gevaarlijke outsider. In haar eerste drie starts kwam ze slechts één keer de eerste omloop door. In Purmerend maakte ze echter indruk door een rit van de snelle Columbine Lep te winnen. Op de Norgerweg start ze voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat maakt van haar een onvoorspelbare, maar ook kansrijke deelneemster.

4. Open Access – Nico Post 295 meter
Tijdens de zomermaanden ontpopte hij zich als een talent, maar dat kwam er tot dusver nog niet helemaal uit. Na een vierde plaats in Santpoort volgde een sterk optreden in De Lier, waar hij de finale haalde. In zijn daaropvolgende starts lootte hij niet altijd gunstig, maar wist ook geen enkele keer te verrassen. Met zijn rappe start kan hij het elke tegenstander flink lastig maken, maar waarschijnlijk niet meer dan dat.

Casanova (links) kwam vorig jaar tekort in de finale tegen Yos JE.

5. Lordspirit – John Dekker 300 meter
Een onberekenbare deelnemer. Wordt regelmatig tussen de omlopen gewerkt en maakt dan vrijwel altijd een prima indruk. Wanneer het er echt om gaat, geeft hij echter niet thuis en schakelt zichzelf galopperend uit. Kwam dit seizoen tot één finaleplaats. Dat was in Egmond aan den Hoef, waar Diesel Sott (nr. 8) tijdens de eindstrijd te sterk was. Wanneer hij het hoofd bij het werk houdt, is dit een deelnemer met mogelijkheden.

6. Billy du Vivier – Denise Pennekamp 300 meter
De eerste debutant die in Roden aan mag treden. De Franse ruin is een paard dat op de langebaan al een schat aan ervaring op heeft gedaan. Hij is met name in Wolvega actief, maar liep tijdens de zomermaanden ook op de verschillende grasbanen. Staat voor een pittig karwei om een paard met snelheid te moeten kloppen.

7. Wammes – Willem Steur 300 meter
De dertienjarige ruin is een oude bekende. De pupil van eigenaartrainer Willem Steur startte zes keer eerder op de kortebaan, waarvan zijn laatste start in 2013 was. Hij haalde toen in Helmond de tweede omloop. De kans is klein dat hij die prestatie in Roden kan herhalen. Zijn tegenstander is immers Diesel Scott, die als één van de favorieten start.

8. Diesel Scott – John de Leeuw 295 meter
Startte vorige week als de grote favoriet in Enkhuizen, maar maakte die rol geen moment waard. Twee galoppades maakte al tijdens de eerste omloop een einde aan alle illusies. Eerder dit seizoen won hij in Egmond aan den Hoef en haalde hij de finales in Vroomshoop en Beverwijk. Wanneer hij blijft draven, behoort hij tot de kanshebbers. Was Enkhuizen een incident of is de vierjarige hengst het kortebanen beu?

9. Sammarco – Aad Pools 300 meter
Leek na een aarzelend begin in Bemmel eindelijk op stoom te komen, maar viel daarna terug. In Enkhuizen maakte hij na een maand afwezigheid zijn rentree, maar ging toen tweemaal van de benen tijdens de eerste omloop. De Zweed was vorig jaar goed voor één overwinning en verschillende ereplaatsen, maar liep dit seizoen nog niet één keer in het prijzengeld. Staat voor een zware taak tegen een snelle tegenstander.

10. Viperio – Ruud Pools 300 meter
Een deelnemer met grote mogelijkheden. Tijdens zijn debuut in Middenbeemster liep hij de sterren van de hemel, maar miste ongelukkig de finale. In zijn drie daaropvolgende starts kon de vosruin geen passend vervolg geven aan zijn flitsende debuut. In Roden start hij voor het eerst met Ruud Pools op de sulky en wellicht weet hij de ruin weer te inspireren tot grootse daden.

11. Barbert – Finn Verkaik 305 meter
Eén van de beste sprinters van de afgelopen jaren. Won vorig jaar vijf kortebanen en was dit seizoen al twee keer succesvol, in Stompwijk en Hillegom. Ondanks zijn starthandicap weet hij zijn tegenstanders nog steeds te verslaan, wat razendknap is. Diezelfde handicap kan hem echter na een zware koers tijdens de finalefase opbreken. De Amerikaan kwam vorig seizoen ook met leerlingpikeur Finn Verkaik aan de start. Toen eindigden zij als derde; het te kloppen duo!

Barbert eindigde vorig jaar als derde in Roden.

12. Gyon Beuckenswyk – Lindsey Pegram 295 meter
Maakte zijn debuut tijdens het Nederlands kampioenschap in Medemblik. Leek het spelletje nog niet helemaal door te hebben, maar deed het desondanks helemaal niet verkeerd. De tweede omloop was het eindstation, waar na een kamprit werd verloren van Gently Boko (nr. 19). Wie op zoek is naar een verrassing, komt bij deze vierjarige ruin uit.

13. Judge Vrijthout – Ruud Pools 295 meter
Staat voor haar vierde start op de kortebaan. Tijdens haar eerste drie deelnames wist ze niet te overtuigen. Hoewel de loting telkens zwaar was, maakte ze onderweg te veel fouten om serieus tegenstand te kunnen bieden. Toch mag ze niet worden onderschat. De merrie is bij meervoudig kortebaankampioen Ruud Pools in uitstekende handen.

14. Obelix West – John Dekker 300 meter
Een karakterpaard pur sang. De pupil van trainster Caroline Aalbers heeft een meesterlijke start in de benen en maakt niet snel een fout. Daarentegen mist hij de pure speed die de echte snelheidsduivels wel hebben. Desondanks presteert hij prima met verschillende ereplaatsen en een overwinning in Zwanenburg. De laatste weken loopt het minder. Tijdens zijn laatste zes starts bereikte hij geen enkele keer de derde omloop. Het wordt tijd dat daar verandering in komt!

15. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
De grillige winnaar van de kortebanen van IJmuiden en Bemmel. De achtjarige ruin kan op snelheid vrijwel iedereen aan, maar maakt te vaak en te snel een fout. Tijdens zijn laatste drie starts waren het steeds galoppades die voorkwamen dat hij een serieuze gooi naar de prijzen kon doen. Het maakt van de pupil van Arnold de Wit een onvoorspelbare tegenstander. Hij kan van elke combinatie winnen, maar ook verliezen.

16. Gigi – Willem Steur 295 meter
De merrie is een dochter van Livingstone, die in 1998 succesvol was op de kortebaan. Nu maakt ze zelf haar debuut in het sprintwerk. De laatste tijd zoekt ze vooral de grasbanen op en pakt daar regelmatig een plaatsje mee. In veertien starts op de langebaan won ze nog niet en bleef haar winsom steken op 475 euro. Haar record is 1.18,7. Ze zal moeten hopen op fouten van haar grillige tegenstander.

17. Dashing Dragon – John de Leeuw 300 meter
Na zijn sterke tweede plaats in Zwanenburg leek hij er even geen zin meer in te hebben. De laatste weken is hij beter in vorm en behaalde, weliswaar gelukkig, de tweede plaats in Purmerend. De ruin komt net tekort tegen de top, maar kan hen wel het vuur aan de schenen leggen.

18. Elisa – Micha Brouwer 300 meter
Een debutant op de kortebaan. De merrie begon overtuigend aan haar koerscarrière met onder andere een overwinning tijdens de Merrie Derby Selectie op Duindigt. Tijdens de ‘hoofdkoers’ werd ze vervolgens uitgeschakeld. Daarna bleven de prestaties uit, maar sprokkelde ze nog wel eens een mooie ereplaats. Ze heeft een knap record van 1.15,4 en een winsom van iets meer dan 3.000 euro.

19. Gently Boko – Danny Brouwer 295 meter
De merrie is razendsnel in de eerste meters. Geholpen door een startvoordeel van vijf meter is zij dan moeilijk te achterhalen. Desondanks is de oogst in 2017 nog wat mager. In Sassenheim eindigde zij als tweede. Verder werd zij vijfde in Bemmel, Purmerend en Medemblik. In de beslissende fase komt de merrie vaak de pure speed tekort. Wanneer de favorieten echter vermoeid raken, kan zij uit hun greep blijven.

De formule van Gently Boko: een grote voorsprong pakken bij de start en dit dan uitzingen tot de finish.

20. Daimond SL – Finn Verkaik 300 meter
Moeder Geisha Kievitshof is een dochter van Diamond Way. Deze hengst bracht al vele kortebaantoppers voort. Of Daimond SL ook talent heeft, moet nog blijken. Tijdens zijn debuut kan hij direct in de achtervolging op Gently Boko, een lastige opgave. Op de langebaan is hij een bescheiden haververdiener met een record van 1.19,6 en een winsom van iets meer dan 5.000 euro.

21. Bhudevi du Patural – Sven Schraal 300 meter
Weer een debutant. De Fransman heeft op de Nederlandse langebaan nog niet kunnen overtuigen. Hij werd regelmatig uitgeschakeld en haalde met een vijfde plaats in Alkmaar onlangs voor het eerst een klein prijsje. Hij heeft een winsom van bijna 4.500 euro en een record van 1.18,0.

22. Elma WT – Luit de Vries 300 meter
Maakt haar debuut op de kortebaan. Op de langebaan draaft ze voornamelijk op de noordelijke banen. In 65 starts won ze één keer. Ze heeft een record van 1.16,0 en een winsom van bijna 7.000 euro. Het is voor haar een voordeel dat ze een andere debutant treft in de eerste omloop.

23. Gigolo – Denise Pennekamp 295 meter
Debuteerde sterk met de derde plaats in Schagen. Hij liet het toen op het beslissende moment in de halve finale afweten, anders had er veel meer ingezeten. Daarna begon hij te kwakkelen en maakte meer galoppades dan dat hij vlekkeloze ritten liep. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, kan hij verrassen.

24. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 300 meter
Chaman Rapida was lang zoekende naar de juiste vorm, maar heeft deze aan het slot van het seizoen eindelijk gevonden. Hij won verrassend in Schagen en eindigde als vierde tijdens het NK in Medemblik. Hij moet het hebben van een snelle start om vervolgens zijn voorsprong tot de finish te verdedigen.

ONZE TIP:
1. BARBERT (NR. 11) 2. CASANOVA (NR. 1) 3. DIESEL SCOTT (NR. 8) 4. VIPERIO (NR. 10)
Outsiders: Calistokingsdeep (nr. 15) en Gently Boko (nr. 19)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Roden kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.