Voorbeschouwing kortebaan Purmerend

13 september 2017 16:32

Een winnaar aanwijzen is met dit sterke, open deelnemersveld niet te doen. Casanova krijgt onze voorkeur na zijn sterke optreden in Heemskerk, maar er zijn voldoende kapers op de kust!

1. Columbine Lep – Ruud Pools 300 meter
De merrie won overtuigend in Vroomshoop en Hoofddorp en sprokkelt de laatste weken de punten bijeen voor het klassement ‘paard van het jaar’. De vorm van het voorjaar lijkt ze niet meer te hebben, maar op basis van haar snelheid en betrouwbaarheid is ze moeilijk te verslaan.

2. Chakaka – Danny den Dubbelden 300 meter
Ze debuteerde vorige week in Schagen en deed toen weinig verkeerd. In de tweede omloop verloor ze van Gigolo (nr.5) en dat bleek geen schande. Om tegenstander Columbine Lep goed partij te geven, moet ze verbeterd zijn.

3. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 300 meter
Hij won vanaf 295 meter de kortebanen van Beverwijk en De Lier, maar is ook vanaf 300 meter goed genoeg voor de winst. Galoppades zitten hem echter vaak dwars. Zo werd hij vorige week in Heemskerk vierde. In de beslissende fase werd hij steeds uitgeschakeld. Zonder fouten behoort hij tot de favorieten.

Southwind Raptor won in Beverwijk en de Lier.

4. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 300 meter
Verbeterde flink in de zomermaanden en bekroonde dit met de winst vanaf 295 meter in Santpoort. Vanaf de basisafstand vervalt hij steeds in zijn oude fout. Onder druk gaat hij gemakkelijk in galop. Moet hopen op fouten van zijn tegenstander om door te bekeren.

5. Dashing Dragon – John de Leeuw 300 meter
De ruin was het na zijn sterke tweede plaats in Zwanenburg even helemaal kwijt. Na een behandeling liet hij vorige week in Schagen weer zijn ware gezicht zien. Hij reed één rit nek-aan-nek met Columbine Lep (nr.1), verloor deze en ging toen toch weer in galop. Op basis van de getoonde snelheid kan hij in Purmerend voor een verrassing zorgen.

6. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 300 meter
De ruin is een snelle starter, maar niet altijd even gemakkelijk. Te snel maakt hij een fout. Vorige week in Schagen liet hij zijn kwaliteiten zien door een kamprit af te dwingen tegen Jagger Broline (nr.23). Mogelijk dat hij het Dashing Dragon ook lastig kan maken.

7. Quick du Vivier – Thomas Bos 300 meter
Een trouwe deelnemer die af en toe zijn uitschieters heeft. Zo won hij in 2014 de kortebaan in Beverwijk en behaalde hij door de jaren heen diverse ereplaatsen. Dit jaar zat zo’n surprise er nog niet in. Alleen in Venhuizen behaalde deze combinatie de vierde plaats. De loting tegen een favoriet is bijzonder ongunstig.

8. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 300 meter
De Nederlands Kampioen heeft de laatste weken aan betrouwbaarheid gewonnen. Dat leverde onder andere de overwinning op in Middenbeemster. Vorige week ging het in Heemskerk mis, mede door de onervarenheid van Djimmy Schneider. De leerlingpikeur heeft hier ongetwijfeld van geleerd. Met zijn Dutch Buitenzorg komt hij naar Purmerend voor sportieve revanche!

9. Bronco Boko – Tom Kooyman 295 meter
Wanneer de ruin eenmaal van start is, kan hij zich meten met de besten. Dat bewees hij in Hoofddorp met een vierde plaats vanaf de basisafstand. Toch kon hij nog niet profiteren van zijn vijf meter voorgift. Voortdurend maakt hij galoppades, tot ergernis van zijn achterban. Voor het eerst neemt zijn trainer achter hem plaats op de sulky.

10. Ruby Tuesday – Frans van der Blonk 300 meter
Vorige week in Schagen was de merrie in topvorm. Ze klopte de snelle Obelix West, maar werd vervolgens na veel strijd uitgeschakeld door Columbine Lep (nr. 1). De eens zo wispelturige merrie heeft de laatste weken duidelijk aan betrouwbaarheid gewonnen. Ze sprokkelde daarmee wat ereplaatsen bij elkaar en is nu haar vijf meter ontheffing kwijt.

11. Helena Greenwood – Rick Wester 300 meter
De merrie debuteerde vorige week in Schagen. Ze kwam de eerste omloop fluitend door tegen een ‘springer’, maar was vervolgens kansloos tegen Ruby Tuesday (nr.10). Ze zal verbeterd moeten zijn om het tegenstander Wonnightstand moeilijk te maken.

12. Wonnightstand – John Dekker 300 meter
De ruin vertrekt vliegensvlug en heeft ook onderweg voldoende snelheid. Juist in de weken dat hij vanaf 295 meter mocht vertrekken, was hij minder betrouwbaar. Hij heeft zichzelf daarmee een overwinning onthouden. Terug op de basisafstand liep hij in Schagen een sterke koers. Hij werd na bijloting tweede achter Chaman Rapida (nr.17).

13. Future Boko – Andries van der Blonk 300 meter
Drie jaar geleden was de merrie een beloftevolle tweejarige op de langebaan. De verwachtingen heeft ze slechts deels kunnen waarmaken. Inmiddels heeft ze ook twee starts op de kortebaan achter haar naam. Vorig jaar in Zwanenburg en dit jaar in De Lier strandde ze twee keer in de eerste omloop.

14. Contador – Aad Pools 300 meter
De troef uit de stal van Aad Pools is bijzonder handig in het startvak, maar maakt regelmatig zomaar galoppades. Zijn erelijst met twee tweede plaatsen en een derde plaats is gezien zijn kwaliteiten mager. Hij heeft dus nog wat in te halen. Mogelijk dat hij daar in Purmerend mee kan beginnen.

15. Gigolo – Danny Brouwer 295 meter
De ruin was de revelatie van Schagen. Tijdens zijn debuut werd hij derde. Er had wellicht meer ingezeten wanneer hij de in de halve finale niet twee keer van de benen was gegaan. Kersvers Europees Kampioen (bij de leerlingen) Danny Brouwer neemt nu achter hem plaats. Een kanshebber, maar de loting is pittig.

16. Viperio – Lindsey Pegram 300 meter
Tijdens zijn debuut in Middenbeemster ging hij het kortebanen steeds beter leren. Hij vloog het startvak uit en toonde ook onderweg veel snelheid. In de vierde omloop ging het echter pechvol mis waardoor hij ‘slechts’ derde werd. Vervolgens vertrok hij als favoriet in Schagen, maar kon na galoppades direct na de eerste omloop naar huis. Dat maakt hem moeilijk in te schatten, zeker met de lastige Gigolo als tegenstander.

17. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 300 meter
Hij stond er om bekend in de eerste omloop te vliegen, maar vervolgens moegestreden uitgeschakeld te worden. In Schagen bewees hij vorige week het tegendeel door het hoge niveau de gehele middag vol te houden. Was dit een eenmalige opleving of is het lek boven? Tegen Evison weten we direct waar hij staat.

18. Evison – Ruud Pools 305 meter
Evison draafde vorig jaar in Purmerend zijn beste koers met magistrale inhaalraces. De tweede plaats was het hoogst haalbare, tien meter inhalen op Fleur Swagerman (nr.25) in de finale was te veel. Na een aantal mindere optredens is hij speciaal voor de laatste weken van het seizoen geprepareerd. De vosruin kan ver komen, maar moet eerst in de achtervolging.

De finale van vorig jaar: Fleur Swagerman (rechts) verslaat Evison.

19. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
Met de vierde plaats in Middenbeemster toonde hij zijn potentie. Vanaf 295 meter werd hij vervolgens sterk tweede in Heemskerk. Hij had deze middag het geluk van bijloting, maar klopte een aantal zeer goede kortebaners. Terug vanaf 300 meter wordt het karwei lastiger. De ruin heeft echter veel kwaliteit!

20. Andrea Swagerman – Thomas Bos 305 meter
In 2012 won de ruin op magistrale wijze de kortebaan in Purmerend. De explosiviteit van toen is er nu vanaf. Desondanks blijft het een deelnemer op rekening mee te houden. De vorm lijkt zelfs groeiende. In Schagen klopte hij in de eerste omloop de sterke Quiz de Ginai. Doc Holiday is echter een lastige tegenstander.

21. Donder Frejo – Rob de Vlieger 300 meter
In twee starts op de kortebaan kon hij niet overtuigen. Beide keren was de eerste omloop het eindstation. In Stompwijk was Cha Cha Cha (nr.6) te sterk, vorige week in Schagen verloor hij van Chakaka (nr.2). Tegenstander Fuggedaboutit lijkt een maatje te groot.

22. Fuggedaboutit – John de Leeuw 300 meter
De ruin werd vorig jaar twee keer tweede en één keer vijfde. De start bleek niet zijn sterkste punt, maar dat compenseerde hij met veel snelheid onderweg. Dit seizoen won hij in Sassenheim, maar kende vervolgens in Zwanenburg en Hoofddorp veel problemen in het startvak. Mogelijk dat twee maanden geen kortebaan hem goed hebben gedaan. Een outsider.

23. Jagger Broline – Finn Verkaik 300 meter
Een trouwe krachtpatser die vorig jaar won in Hoofddorp en IJmuiden en dit jaar de beste was in Venhuizen en Voorschoten. Met de laatste overwinning overschreed hij de winsomgrens van 12.000 euro waardoor hij voortaan met leerlingpikeur Finn Verkaik op pad gaat. In de Lier eindigden ze als vijfde. In Schagen verloor de combinatie in de tweede omloop na een kamprit van de uiteindelijke winnaar Chaman Rapida (nr.17).

24. Urbino Ludois – Rick Wester 300 meter
Zijn twee starts tot nu toe strandden in de eerste omloop. In Middenbeemster was Every’s wish te sterk, terwijl hij vorige week in Heemskerk kansloos was tegen Southwind Raptor (nr.3) Achterom startend tegen Jagger Broline wordt het opnieuw een lastig karwei om de tweede omloop te halen.

25. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De merrie is terug om haar titel te verdedigen. Vorig jaar begon ze in Purmerend aan haar hattrick. Na de winst op de Nieuwstraat volgden zeges in Enkhuizen en Medemblik. Dit jaar wil het maar niet lukken. De vorm is beter dan in het voorjaar, maar de prestaties blijven uit. Met haar razendsnelle starts kan ze het echter elke tegenstander moeilijk maken. Ook favoriet Casanova is gewaarschuwd.

26. Casanova – Micha Brouwer 300 meter
De zwarte ruin keerde vorige week terug na twee maanden blessureleed en was direct in topvorm. Hij won op overtuigende wijze de kortebaan in Heemskerk. Mede daardoor is de combinatie de logische favoriet voor Purmerend. De loting tegen Fleur Swagerman is lastig, maar de krachtpatser is deze inhaalrace (de ruin start achterom) wel toevertrouwd.

Casanova en Micha Brouwer zijn favoriet in Purmerend.

27. Bijou Cartouche – John Dekker 295 meter
De merrie toonde talent tijdens haar seizoensdebuut in Santpoort met een plek in de tweede omloop. Daarna werd het echter minder en maakte ze te gemakkelijk een galoppade. Mogelijk dat John Dekker (hij rijdt haar voor het eerst op de kortebaan) voor de omslag kan zorgen.

28. Gently Boko – Danny Brouwer 295 meter
Tijdens haar debuut in Sassenheim werd ze tweede. Ze onderscheidde zich daar met een aantal bliksemstarts. Haar deelname in Warmond mislukte door galoppades waarna ze herstel toonde in Bemmel. Ze werd vijfde, nadat ze in de derde omloop verloor van de uiteindelijke winnaar Calistokingsdeep. Wanneer ze de fouten achterwege laat, zullen de favorieten zich flink moeten strekken om haar te achterhalen.

ONZE TIP:
1. CASANOVA (26) 2. DUTCH BUITENZORG (8) 3. VIPERIO (16) 4. SOUTHWIND RAPTOR (3)
Outsiders: Columbine Lep (1), Gigolo (15) en Fuggedaboutit (22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Purmerend kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.