Aanwijzen van favoriet niet gemakkelijk

29 augustus 2012 12:08

Het kiezen van een favoriet in dit veld is geen gemakkelijke opgave. Meerdere paarden hebben de klasse om de koers naar hun hand te zetten, maar hebben of slecht geloot, lopen liever op asfalt of hebben te kampen met een starthandicap.

Wij vermoeden dat de winnaar van de tweede rit van de middag uiteindelijk de koers over de Rijperweg gaat winnen. In deze rit nemen Auke d’Almere en Attila het tegen elkaar op. Laatstgenoemde strandde tijdens zijn laatste deelname tijdens de tweede omloop in Beverwijk, maar moest toen de latere finalist Zalvador Spendic tweemaal voor laten draaien. In Santpoort was de vijfjarige ruin een klasse apart en won de koers over de klinkers. Auke d’Almere startte voor het laatst in Zwanenburg. Hij versloeg toen tijdens de troostfinale zijn tegenstander van donderdag. De enorme ruin baarde eerder die middag opzien door Blackpearl Trans R lopende te kloppen (foto), maar vergooide toen zijn kansen door twee galoppades. De pupil van trainer Cees Imming stond daarna een tijdje buitenspel en heeft misschien nog een koers nodig om in vorm te komen. We kiezen in deze rit toch voor de vijf meter voordeel die Auke d’Almere bij de start heeft, maar een ‘zekerheidje’ is het bij lange na niet.

Zeker niet omdat ook Tusee JL aan de start verschijnt. De elfjarige ruin is sinds zijn debuut in 2010 uitgegroeid tot een ‘grote meneer’ in het kortebaanpeloton. De klasbak won dit seizoen in Helmond vanaf de basisafstand en in Rotterdam zelfs met een starthandicap. Zijn af te leggen afstand van 305 meter is zijn zwakke punt. Tien meter geven aan een paard dat soepel start is een bijna onmogelijke opgave. Dat het de pupil van trainer en pikeur Aad Pools regelmatig lukt, zegt veel over zijn klasse. Maar lukt het ook tegen Auke d’Almere?

Winscore

Net zoals een week geleden in Hoofddorp zijn Zalvador Spendic en Giovanni tijdens de eerste omloop tot elkaar veroordeeld. Vorige week zat Giovanni duidelijk niet goed in zijn vel en kwam achterom draaiend zeer moeilijk van start. Dat is tegen Zalvador Spendic dodelijk, want de prachtige vosruin bewees dit seizoen met tweede plaatsen in Venhuizen, Santpoort en Beverwijk een meer dan gemiddelde kortebaner te zijn. Wanneer Giovanni zijn hoofd bij het werk houdt, heeft hij de snelheid om mee te strijden om de overwinning, maar Zalvador Spendic zet hij niet zomaar opzij. Wederom een razend interessante rit. Dat geldt ook voor de confrontatie tussen Umberto en Victory Boy S, dit seizoen de winnaars  van respectievelijk de kortebanen van Amsterdam-Noord en Stompwijk. Umberto heeft in deze rit het voordeel van het voordraaien, maar Victory Boy S is dravende weer sneller. Ook deze rit maakt het de spelers van het spel Winscore niet gemakkelijk.

De kersverse Derbywinnaar Robin Bakker verschijnt ook in Middenbeemster aan de start. Hij brengt Zazou Enzelens en Enchanter in de baan. Laatstgenoemde debuteerde al in 2007 als vierjarige op de kortebaan en was dat jaar met een tweede plaats succesvol in Voorschoten. Vorig jaar bereikte de inmiddels negenjarige ruin tweemaal een vijfde plaats in Purmerend en Hillegom. Zazou Enzelens liet dit seizsoen tijdens zijn twee eerdere starts zien talent te hebben, maar kwam nog niet verder dan de derde omloop in Wateringen.

Trainingsuren

Trainster Caroline Aalbers wacht inmiddels al enkele maanden op een kortebaanzege. Naast Zalvador Spendic start de trainster uit Callantsoog met Videx SR, de winnaar van de kortebaan in Wognum. John Dekker neemt plaats achter Ipse Lb. De kortebaankampioen van 2009 heeft met de Italiaanse ruin een deelnemer met kwaliteiten, maar te vaak geeft Ipse Lb op de beslissende momenten niet thuis. De trots van eigenaar Kas Timmer finishte dit seizoen als tweede in Sassenheim en als derde in Warmond. Vorige week werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld in Hoofddorp.

Qualva Nonantais debuteerde twee weken geleden in Noordwijk. De Franse ruin kreeg op de boulevard met Zephir als tegenstander geen kans om het kortebanen te leren. De pupil van trainer Cees Hetteling heeft in Middenbeemster de nodige trainingsuren in zijn benen en weet wellicht nu wél wat er van hem wordt verwacht. We volgen daarom deze deelnemer met interesse. Dat doen we ook bij Vanitas d’Echo. De merrie was vorige week in Hoofddorp de enige die de latere winnaar Andrea Swagerman tot een uiterste krachtsinspanning dwong. In Bemmel werd Vanitas d’Echo al eens vierde. Met een gunstige loting kan ze wellicht wederom verrassen met een plek bij de laatste vier.

ONZE TIP:

**** Auke d’Almere
*** Tusee JL, Attila en Giovanni
** Zalvador Spendic
* Zazou Enzelens

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.