Voorbeschouwing kortebaan Lisse op Duindigt

23 september 2020 13:24

Hulde voor Lisse! In een moeilijke tijd durven zij hun nek uit te steken en laten als enige vereniging hun kortebaan doorgaan. Dit jaar niet op de Heereweg, maar op Duindigt. Alleen daarom al verdienen ze een prachtige koers. Met dit deelnemersveld zou dat goed kunnen lukken. De paarden die kleur gaven aan het Nederlands kampioenschap zijn ook dit keer van de partij. Daarnaast starten er enkele zeer interessante debutanten waar een talent tussen kan zitten. Desalniettemin kiezen wij voor de gevestigde orde. Eliot Charisma is onze favoriet!

1. Bolide Senonchois – Ruud Pools 300 meter
De negenjarige ruin staat voor zijn debuut op de kortebaan. Was op de langebaan voornamelijk in Frankrijk actief en draafde daar bijna 65 mille aan prijzengeld bij elkaar met een record van 1,15.6. Staat voor een zware klus tegen een kansrijke deelnemer.

2. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
De machtige ruin van Tom Kooyman was de verrassing van het Nederlands kampioenschap op Duindigt. Liep een bijzonder sterke koers en was twee keer te sterk voor Southwind Raptor (nr. 11) en finishte uiteindelijk op een mooie derde plaats. Wanneer het koersverloop niet al te zwaar is, kan hij opnieuw hoge ogen gooien.

3. Tador Dry – Bo Sprengers 300 meter
Zorgde tijdens de eerste omloop van het NK op Duindigt voor een verrassing door de snelle Lordspirit te kloppen. Vervolgens was Bronco Boko (nr. 2) tijdens de tweede omloop te sterk. De ruin heeft dus wel degelijk kwaliteiten, maar lijkt alleen in de prijzen te kunnen lopen als hij de absolute toppers weet te ontlopen.

4. Loverboy Vrijthout – Frans van der Blonk 300 meter
Kwam vorig jaar als vierjarige drie keer in actie op de kortebaan, maar wist geen potten te breken. Haalde met een soepele start twee keer de tweede omloop, maar trof toen vervolgens Southwind Raptor (nr. 11) en Archange de Jiel (nr. 6). Liep in juli op de langebaan naar een mooie tweede plaats in Joure.

5. Jet Bianco – John Dekker 295 meter
Hoewel de vierjarige merrie debuteert, volgen we haar prestaties met interesse. Ze is namelijk een verre nakomeling van Diamond Way, het vaderpaard van een hele rits kortebaanwinnaars. De pupil van trainer Dion Tesselaar profiteert van een startvoorgift van vijf meter, maar heeft bijzonder zwaar geloot.

6. Archange de Jiel – John de Leeuw 300 meter
Kwam tijdens het Nederlands kampioenschap buitengewoon sterk voor de dag. Was in 2019 één van de betere kortebaners. Hij won in Beverwijk en Medemblik. Maar zo sterk als tijdens de vorige koers op Duindigt hadden we hem nog niet gezien. Haalde de finale, waarin hij net tekort kwam om Eliot Charisma (nr. 18) te kloppen. Behoort tot de favorieten!

Archange de Jiel vloog tijdens de eerste kortebaan op Duindigt.

7. Cesar Charisma – Marc Moes 300 meter
De ruin is een halfbroer van Eliot Charisma (nr. 18) en heeft met 1,12.8 een snel record op de langebaan. Hij staat bekend als één van de snelste bandenstarters in de hoogste klasse van België. Zijn pikeur Marc Moes won vorig jaar met Ursy Flying de kortebaan in De Haan (België). Zowel paard als pikeur debuteren in Nederland, maar moeten desondanks in de gaten worden gehouden.

8. Broer van Bremen – Thomas Bos 300 meter
Een prima allrounder die zowel op de lange- als de kortebaan uit de voeten kan. Ondanks de aanwezige snelheid heeft hij op de kortebaan nog niet veel laten zien. Een derde plaats tijdens het NK in Santpoort vorig jaar was zijn beste prestatie. Kan op basis van zijn kwaliteiten wel strijden voor de plaatsen.

9. Hero Baldwin – Aad Pools 300 meter
Was de beste vierjarige deelnemer van 2018. Won in Heemskerk en draafde een fraaie lijst aan ereplaatsen bij elkaar. Vorig jaar kwam hij niet uit de verf. Alleen in Enkhuizen zagen we een glimp van zijn klasse terug en finishte hij als derde. Staat voor een lastige opgave tegen een snelle tegenstander.

10. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Presteerde afgelopen seizoenen wisselvallig. De hengst kan zich echter op een goede dag meten met de toppers. Zo was hij vorig jaar in Medemblik in de eerste finalerit te sterk voor Archange de Jiel (nr. 6), maar liep daarna de overwinning door fouten mis. Ook tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort tikte hij als tweede aan. Was tijdens de vorige kortebaan op Duindigt niet op zijn best en viel voor de finish stil. Wanneer hij conditioneel beter in orde is, heeft hij veel in zijn mars.

11. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De Amerikaanse troef van Bert de Boer is in potentie de snelste deelnemer in het veld, maar is moeilijk in te schatten. Wil nog wel eens een fout maken direct na de start. Was daarbij tijdens het NK volgens zijn pikeur Lindsey Pegram niet op zijn best. Zijn erelijst spreekt echter voor zich. Vorig jaar was hij vier keer succesvol, waaronder een enigszins gelukkige overwinning in Lisse. Een Southwind Raptor in topvorm is door niemand bij te houden.

12. Ipson Boko – Djimmy Schneider 300 meter
Verscheen vorig jaar vier keer aan de start, maar wist slechts één keer de tweede omloop te halen. Op de langebaan presteert hij duidelijk beter met overwinningen op Duindigt, Groningen en Alkmaar en tal van klasseringen in Wolvega. Staat voor een loodzwaar en ondankbaar karwei tegen een favoriet.

13. Galaxy Frejo – Tom Kooyman 300 meter
Rit zeven is een confrontatie met twee interessante debutanten. Galaxy Frejo toont zich op de langebaan vaak een vliegensvlugge starter en is altijd goed voor een prijs, vooral op de diverse grasbanen. Zal in deze rit kunnen profiteren van het voordraaien.

14. Ennyus Boko – John Dekker 300 meter
De negenjarige ruin is een meer dan behoorlijke haververdiener uit de stal van Caroline Aalbers met een snel record van 1.13,2. Maakt zijn debuut op de kortebaan en zal deze speciale discipline nog onder de knie moeten krijgen. Desalniettemin een deelnemer om in de gaten te houden.

15. Annabella L C H – Krista Timmer 300 meter
De merrie is speciaal in Denemarken aangeschaft voor de kortebaan. Om haar in vorm te laten komen, zocht haar achterban de afgelopen weken de graskoersen op. Ook kwam ze in actie in Alkmaar. Het leverde twee derde plaatsen en een vierde plaats op. We zijn benieuwd wat ze op de kortebaan kan.

16. Juliette – Caroline Aalbers 295 meter
De merrie had als vierjarige een mooi seizoen op de kortebaan kunnen draaien. Nu moet het tijdens deze ene koers op Duindigt direct gebeuren. Op de langebaan heeft ze al haar kwaliteiten laten zien. Ze won twee keer in Duitsland en op Alkmaar. Wanneer ze haar vijf meter voorgift kan uitbuiten, liggen er mogelijkheden.

17. Colt Turgot – Frans van der Blonk 300 meter
Stal Assendelft kocht de ruin bijna twee jaar geleden speciaal aan voor de kortebaan. Een blessure verpestte het volledige vorige seizoen en door de coronacrisis lijkt ook 2020 in het water te vallen. Donderdag debuteert hij dan eindelijk en treft direct de favoriet. Tijdens de vorige kortebaan kreeg hij wel wat werk en dat zag er goed uit. Bovendien heeft hij ook op de langebaan al laten zien snel te kunnen starten.

18. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Vorige maand won de ruin met grote overmacht de kortebaan op Duindigt. Dat maakt van hem nu opnieuw de favoriet. Op snelheid is hij nauwelijks te beschieten. Andere jaren wilde hij na een aantal zware koersen nog wel eens minder op dreef geraken en foutjes maken. In dit sterk gereduceerde seizoen verwachten wij hem opnieuw helemaal fris en geprepareerd aan de start.

Eliot Charisma won vorige maand met overmacht de kortebaan op Duindigt.

19. Cover Girl – John de Leeuw 300 meter
Ook Cover Girl maakt voor het eerst haar opwachting op de kortebaan. Met een eveneens debuterende tegenstander en de regerend kampioen op de sulky krijgt ze een goede kans om deze bijzondere discipline te leren. Vorige week werd ze verrassend tweede in een sterk veld op Alkmaar. Met de vorm zit het dus wel goed.

20. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
Vorig jaar was de hengst voor de stal van Bas Crebas één van de betere paarden van het grasseizoen. De bandenstart is hem dan ook wel bekend. Donderdag debuteert hij op de kortebaan. Met de ervaren Aad Pools is hij in goede handen.

21. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie is net zo snel als grillig. Wanneer ze goed van start komt, is ze moeilijk te verslaan. Vorig jaar behaalde ze diverse ereplaatsen en kon zich op een goede dag meten met de absolute top. Op Duindigt trof ze vorige maand direct een nog frisse Blackpearl Trans R. Ze sprong toen in de eerste rit, maar gaf daarna goed partij. Een mooie ereplaats is mogelijk.

22. Esperanzo Dipo TF – Sytske de Vries 300 meter
De debuterende troef van Daan Diercks is bekend met de bandenstarts. Op Duindigt zoekt hij vaak de graskoersen op en neemt dan vanuit het eerste band de kop. Dit jaar vormt hij een vaste combinatie met Sytske de Vries. De resultaten worden voorzichtig beter. We zijn benieuwd of hij deze lijn doortrekt op de kortebaan.

23. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
In de eerste omlopen staat er geen maat op Chaman Rapida. De ruin start snel en is dan moeilijk te verslaan. Echter, na een paar zware ritten is vaak het beste er vanaf. Wanneer hij de favorieten kan ontlopen, en dus niet tot het uiterste hoeft te gaan, kan hij heel ver komen.

24. Goldrush H – Ruud Pools 300 meter
De ruin debuteert op de kortebaan. Op het langere werk is hij een trouwe haververdiener voor de stal van Cees Hetteling. Regelmatig pakt hij zijn prijsjes mee. Ook dan is Ruud Pools zijn pikeur. Chaman Rapida is in de eerste omloop een bijna onneembare vesting.

ONZE TIP: 1. ELIOT CHARISMA (NR.18) 2. ARCHANGE DE JIEL (NR.6) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.11) 4. BRONCO BOKO (NR. 2)
Outsiders: Gaya Vip (nr.21) en Chaman Rapida (nr. 23)


Klik op de banner: Zet online in op de kortebaan van Lisse op Duindigt en krijg een welkomstbonus van maar liefst 25 euro!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.