Voorbeschouwing kortebaan Lisse

26 september 2017 16:05

Cattiva Byd is de uitgesproken favoriet in dit veld. Logisch ook, op snelheid zijn er maar weinig die zich met haar kunnen meten. Southwind Raptor wellicht, maar die is niet altijd te vertrouwen. Viking Cehere, Nederlands Kampioen Dutch Buitenzorg, de snelle Evison en de trouwe Jagger Broline én Columbine Lep moeten hopen op fouten van deze snelle favorieten. Het wordt een mooie strijd!

1. Helena Greenwood– Finn Verkaik 295 meter
De merrie kon in haar eerste vier starts niet overtuigen. Ze bereikte alleen tijdens haar debuut in Schagen de tweede omloop. Ook vorige week in Enkhuizen, waar ze voor het eerst startte met vijf meter ontheffing, werd ze eenvoudig verslagen. Ze zal sterk verbeterd moeten zijn om in de prijzen te lopen.

2. Cycloon Frejo – Jolanda van Strien 300 meter
Als vierjarige won hij in 2013 twee kortebanen. De troef van Jolanda van Strien was razendsnel, maar maakte ook gemakkelijk galoppades. Daarna lag de focus op de langebaan en kwam hij slechts sporadisch op de kortebaan in actie. Dit jaar is hij terug en groeit hij elke deelname dichter naar zijn oude vorm. Vorige week in Enkhuizen won hij sterk een rit van Burney Boshoeve (nr. 17). Wanneer hij deze stijgende lijn doortrekt, moet hij één of twee omlopen kunnen overleven.

3. Cattiva Byd – John Dekker 300 meter
De gedoodverfde favoriet. De merrie is enorm snel. Bij haar debuut in Hoofddorp verliep de start nog moeizaam en werd ze tweede. Vervolgens won de troef van Jan Demmink zeer overtuigend in Nootdorp. Als grote favoriet leek ze in Heemskerk op weg naar zege nummer twee. Galoppades in de derde omloop verpestten echter dit feestje. Achteraf bleek ze licht geblesseerd te zijn. Nu dit is verholpen, kan ze in Lisse op jacht naar eerherstel.

Cattiva Byd won zeer overtuigend in Nootdorp.

4. Action Invit – Rob Strik 295 meter
Voorgaande jaren leverde zijn betrouwbaarheid nog wel eens een plek op in de tweede of derde omloop. Dit jaar overleefde hij in zes starts de eerste schifting nog niet. Tijdens zijn laatste start in Heemskerk trof hij ook Cattiva Byd als tegenstander. Toen was hij kansloos.

5. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
Een droomcombinatie! De ruin won met zijn eigenaar op de sulky in drie van zijn laatste vier starts. In het verleden wilde hij nog wel eens moeizaam vertrekken, maar nu lijken alle problemen opgelost. Het leverde vorige week in Medemblik de winst op tijdens het Nederlands Kampioenschap. Een nieuwe zege is echter niet vanzelfsprekend. Voor het eerst is hij opgezadeld met een handicap van vijf meter. Dat zal niet meevallen. Maar met zijn enorme snelheid kan hij veel compenseren.

6. Donder Frejo – Rob de Vlieger 295 meter
In drie starts wist hij de eerste omloop nog niet te overleven. Bovendien werd hij steeds te gemakkelijk geklopt. Hij mag het nu met een startvoordeel van vijf meter proberen. Tegen een ontketende Dutch Buitenzorg, die zelfs tien meter moet inhalen, zal hij voor elke meter moeten vechten om zijn voorsprong te behouden.

7. Lordspirit – Wim van der Mespel 300 meter
De hengst is snel, maar laat dit tijdens de ritten te weinig zien. Alleen met vijf meter voordeel kwam zijn potentie eruit. Hij eindigde toen in Egmond aan den Hoef sterk als tweede. Vanaf de basisafstand maakt hij regelmatig fouten of komt moeizaam van start. Wellicht dat Wim van der Mespel weer het beste in hem naar boven haalt. Hij werkte Lordspirit al in Enkhuizen en glunderde toen van oor tot oor. Deze nieuwe combinatie kan voor een verrassing zorgen!

8. Zam Avon – Wim van Buytene 300 meter
In Lisse komt na acht jaar een einde aan zijn carrière op de kortebaan. In zijn beginjaren was hij razendsnel, maar lastig. De laatste jaren is hij betrouwbaarder, maar heeft hij snelheid ingeleverd. De winst in Warmond, in 2010, was het absolute hoogtepunt. Dit jaar was de vierde plaats in Warmond het beste resultaat. Een nieuwe ereplaats zou een mooi afscheid betekenen.

9. Blackpearl Trans R – Manon Pools 305 meter
De merrie, winnares in 2012, is dit seizoen terug na lang blessureleed. De snelheid van weleer (met name in de eerste meters) heeft ze nog steeds, maar na een aantal harde ritten is ze niet meer in staat om haar tegenstander in te halen. Wanneer ze haar krachten lang kan sparen, blijft ze levensgevaarlijk!

10. Bronco Boko – John de Leeuw 300 meter
De ruin heeft veel snelheid, maar is moeilijk in de eerste meters. Wellicht dat zijn nieuwe pikeur John de Leeuw daar een goede balans in weet te vinden. Zijn tegenstander is geen onbekende voor hem. Tijdens de tweede omloop in Hoofddorp wist hij Blackpearl Trans R te verslaan.

11. Evison – Ruud Pools 305 meter
De vosruin is in de vorm van zijn leven. De afstand belemmert hem echter om er optimaal van te profiteren. Hij werd dit seizoen tweede in Medemblik, derde in Vroomshoop en vierde in Purmerend. In Lisse is hij een kanshebber, mits hij de eerste omloop weet te overleven. Hij moet in dit geval hopen op fouten van Southwind Raptor. Of kan Evison zelfs op snelheid de strijd met hem aan?

12. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 300 meter
Hij had de overwinning vorige week donderdag in Enkhuizen voor het oprapen. Hij verviel in de finale echter in zijn oude fout en ging twee keer galopperend van start. Gedurende de middag had de winnaar van Beverwijk en De Lier veel indruk gemaakt met zijn enorme snelheid. Zonder fouten is hij de eerste uitdager van Cattiva Byd (nr. 3).

Southwind Raptor (rechts) had in Enkhuizen weinig moeite van Viking Cehere.

13. Next Wind – John de Leeuw 300 meter
De ruin heeft de snelheid om met de besten mee te doen, maar gaat te vaak in de fout. Desondanks eindigde hij met starthandicap als tweede in IJmuiden en werd vanaf de basisafstand, met wat fortuin, derde in Hillegom. In de eerste omloop treft hij een lastige tegenstander.

14. Viking Cehere – Wim van der Mespel 295 meter
Tijdens zijn eerste start in Voorschoten liet hij direct zijn potentie zien met een sterke vierde plaats. Die vorm kon hij in de starts die volgden niet evenaren. Met vijf meter ontheffing stijgen zijn kansen flink. Zeker met Wim van der Mespel op de sulky. De hoefsmid weet als geen ander met een voordeel van vijf meter om te gaan. Vorige week in Enkhuizen mocht de combinatie voor het eerst vanaf 295 meter vertrekken. Tegen Southwind Raptor (nr. 12) was de ruin in de eerste omloop kansloos. Dat is geen schande. In Lisse krijgt hij een herkansing.

15. Dario Prof – Wim van Buytene 295 meter
Het wil maar niet lukken met Dario Prof. De ruin laat regelmatig snelle ritten zien, maar vergooit te vaak zijn kansen met een galoppade of een matige start. In Warmond had hij zijn beste dag en klopte toen onder andere Jagger Broline (nr. 18). De derde omloop was toen het eindstation.

16. Wonnightstand – John Dekker 300 meter
De ruin heeft een aantal mooie ereplaatsen achter zijn naam staan. Zo eindigde hij als tweede in Schagen, derde in Bemmel en vierde in Zwanenburg. Vorige week donderdag in Enkhuizen strandde hij in de derde omloop tegen Southwind Raptor (nr. 12) met twee galoppades. Dat overkomt hem net iets te vaak.

17. Burney Boshoeve – Lindsey Pegram 300 meter
Eén van de snelste starters van het circuit. Het is een belangrijke eigenschap van de vosruin, die op snelheid vaak net tekort komt. De oogst is nog wat mager dit jaar. Alleen op de thuisbaan in Stompwijk bereikte hij de finalefase. Toen was de vierde plaats het hoogst haalbare.

18. Jagger Broline – Finn Verkaik 300 meter
Het zit de vosruin niet tegen dit seizoen. Hij won in Venhuizen, Voorschoten en Enkhuizen. Zowel in Venhuizen als Enkhuizen profiteerde hij in de finale van een galopperende tegenstander. Desondanks is de ruin een prima kortebaner die weinig fouten maakt. Vorige week in Enkhuizen trof hij in de tweede omloop ook Burney Boshoeve. Toen trok Jagger Broline na drie harde ritten aan het langste eind.

19. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 300 meter
De ruin is een snelle starter, maar niet altijd even gemakkelijk. Te snel maakt hij een fout. In Schagen liet hij zijn kwaliteiten zien door een kamprit
af te dwingen tegen Jagger Broline (nr. 18). Desondanks is zijn laatste ereplaats alweer ruim drie jaar geleden. In Schagen eindigde hij als derde.

20.Pompano Mick – Denise Pennekamp 300 meter
Twee weken geleden maakte hij met eigenaartrainer Rob Strik op de sulky zijn debuut in Hillegom. Hij leek er toen nog weinig van te snappen en kon direct na de eerste omloop naar huis. Strik heeft nu zijn plek op de sulky overgegeven aan Denise Pennekamp. Mogelijk dat zij de ruin het kortebanen kan leren.

21. Contador – Aad Pools 300 meter
De ruin begon dit seizoen als grote belofte aan zijn kortebaancarrière, maar heeft deze slechts deels ingelost. Hij behaalde diverse ereplaatsen, maar maakte regelmatig op een beslissend moment een fout. De favorieten geeft hij vaak goed partij, maar laat zich in de laatste meters voorbij lopen. Tegen Columbine Lep moet hij proberen om dat scenario te voorkomen. In Purmerend wist hij niet van haar te winnen.

22. Columbine Lep – Ruud Pools 300 meter
De merrie is bezig aan een uitstekend debuutseizoen. Ze won in Vroomshoop en Hoofddorp en behaalde diverse ereplaatsen. De laatste weken lijkt de pure speed wat afgenomen, maar weet ze op karakter en een beetje geluk toch vaak tot de beslissende fase mee te doen. De loting achterom tegen Contador is zwaar. Wanneer ze dit overleeft, behoort een nieuwe ereplaats tot de mogelijkheden.

Columbine Lep (links) werd in Medemblik verslagen door Dutch Buitenzorg.

23. Dumarion Metjo – Rob Slootbeek 300 meter
In de handen voor de thuisfavoriet. Rob Slootbeek is bestuurslid van de Harddraverijvereniging Lisse & Omstreken en tevens actief als amateurrijder. Met Dumarion Metjo heeft hij een rappe merrie voor de kar. Ze heeft echter te vaak problemen met de startprocedure. Met vijf meter verschil in deze rit in de eerste omloop heeft ze wellicht iets meer ruimte in het startvak. Dat is in haar voordeel.

24. Future Boko – Frans van der Blonk 295 meter
Ooit was deze merrie een klassieke troef voor de langebaan. Ze boekte successen als tweejarige, maar daarna bleven de prestaties uit. Ze probeert het nu op de kortebaan. In drie starts dit seizoen wist ze de eerste omloop nog niet te overleven. Ze heeft nu een ontheffing van vijf meter. Mogelijk dat ze hierdoor meer gelegenheid krijgt om het kortebanen te leren.

ONZE TIP: 1. CATTIVA BYD (NR. 3) 2. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 12) 3. VIKING CEHERE (NR. 14) 4. DUTCH BUITENZORG (NR. 5)
Outsiders: Evison (nr. 11), Jagger Broline (nr. 18) en Columbine Lep (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Lisse kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.