Voorbeschouwing kortebaan De Lier

10 augustus 2017 21:55

Er staat bijzonder veel kwaliteit aan de start. Columbine Lep en Jagger Broline wonnen dit seizoen al twee kortebanen en gaan in De Lier op voor hun derde. Vooral vanaf 295 meter is er echter veel concurrentie. Zo won Southwind Raptor donderdag in Beverwijk en is ook Wonnightstand gevaarlijk. Het wordt een mooie strijd!

1. Quiz de Ginai – Micha Brouwer 300 meter
De winnaar van de kortebaan in Wognum is zoekende naar de juiste vorm. Na deze zege kwam hij niet verder dan de derde plaats in Zwanenburg. Tijdens zijn laatste start in Beverwijk had hij er weinig zin in en weigerde zelfs om naar de start te gaan. Uiteindelijk strandde hij na moeizame starts in de tweede omloop. Mogelijk brengen de klinkers, zijn favoriete ondergrond, het beste weer in hem naar boven. De loting is zwaar.

2. Contador – Aad Pools 300 meter
De stal van Aad Pools lijkt Contador nu in de juiste vorm te hebben. De ruin maakt minder gemakkelijk een fout en kan daardoor optimaal profiteren van zijn enorme snelheid. De loting zit echter steeds tegen. In Voorschoten trof hij direct Evison, in Nootdorp was Dutch Buitenzorg de tegenstander. Alleen in Voorschoten kwam hij door en eindigde direct als tweede. Ook in De Lier is de loting zwaar. Met de steun van de trainer op de sulky is hij echter kansrijk.

3. Next Wind – John de Leeuw 300 meter
De ruin profiteerde in zijn laatste twee starts van vijf meter ontheffing. In IJmuiden behaalde hij daarmee een tweede plaats. Er had mogelijk zelfs meer ingezeten wanneer hij de fouten achterwege had gelaten in de finale. Ook in Stompwijk ging het mis door galoppades. Terug vanaf de basisafstand moet hij een aantal omlopen verder kunnen komen.

4. Future Boko – Frans van der Blonk 300 meter
Future Boko was ooit een klassieke belofte op de langebaan en behaalde vooral als tweejarige enkele mooie ereplaatsen. Vorig jaar maakte ze haar debuut op de kortebaan. In Zwanenburg verloor de merrie direct in de eerste omloop. Nu ruim een jaar later staat zij voor haar tweede start. Achterom tegen Next Wind wacht een lastige klus.

5. Eliot Charisma – Ruud Pools 300 meter
De ruin is een grasspecialist. Woensdag eindigde hij nog als tweede op deze ondergrond achter Fleur Swagerman (nr. 13) op de Renbaan Duindigt. Op de kortebaan kwam hij één keer eerder aan de start. In Stompwijk strandde hij met Aad Pools direct in de eerste omloop tegen Burney Boshoeve. Wellicht kan de ervaring van Ruud Pools de doorslag geven om nu wel de eerste omloop door te komen.

6. Viking Cehere – Berry Schwarz 300 meter
De ruin debuteerde verdienstelijk met een vierde plaats in Voorschoten. Dinsdag in Nootdorp was de vlugge Calistokingsdeep hem in de eerste omloop te snel af. In De Lier neemt zijn trainer voor het eerst op de kortebaan achter hem plaats op de sulky. Viking Cehere lijkt goed genoeg om binnenkort op de kortebaan te scoren.

7. Quick du Vivier – Thomas Bos 300 meter
Eén van de meest ervaren deelnemers van dit veld. Na een onstuimig begin op de kortebaan is hij tegenwoordig nauwelijks nog op fouten te betrappen. Het klikt goed met Thomas Bos, maar klasseringen blijven achterwege. Een vierde plaats in Venhuizen was vooralsnog hun beste seizoensprestatie. Een nieuwe ereplaats is een kwestie van tijd.

Quick du Vivier is toe aan een nieuwe ereplaats.

8. Dumarion Metjo – Rob Slootbeek 300 meter
De vosmerrie is berucht vanwege haar snelle slotmeters. Ze heeft echter moeite met de startprocedure en geeft daarom te vaak veel terrein prijs. De laatste weken lijkt ze haar leven te beteren. Mogelijk dat er dan een keer een ereplaats inzit. Achterom tegen Quick du Vivier wordt een lastige opgave.

9. Chaman Rapida – Rick Wester 300 meter
De ruin is één van de snelste starters van het circuit, maar komt de laatste meters vaak moeilijk door. Na een bliksemstart is het dus zaak om uit de greep te blijven van zijn tegenstanders. Twee jaar geleden eindigde hij als vierde in De Lier, een jaar eerder was hij vijfde. Voordraaiend tegen Cha Cha Cha zijn er mogelijkheden.

10. Cha Cha Cha – John Dekker 300 meter
De ruin is bezig aan zijn vijfde kortebaanseizoen. Alleen in zijn debuutjaar wist hij te scoren met twee keer een derde plaats. Tijdens zijn laatste start in Stompwijk leek hij verbeterd en strandde in de derde omloop. Tegen Chaman Rapida zal hij in de eerste meters niet te veel mogen verliezen om door te kunnen bekeren.

11. Jagger Broline – Finn Verkaik 300 meter
De ruin is bezig aan een ijzersterk seizoen met overwinningen in Venhuizen en Voorschoten. Voorheen had hij wel eens problemen met de start rechtsom. Dat gaat dit seizoen veel beter. Na zijn overwinning in Voorschoten is hij de winsomgrens van 12.000 euro gepasseerd. Hierdoor gaat hij voor het eerst met leerlingpikeur Finn Verkaik op stap. Mogelijk moeten paard en pikeur nog even aan elkaar wennen. Desondanks een kanshebber.

12. Fleur Europoort – Lindsey Pegram 300 meter
De merrie heeft voldoende snelheid, maar maakt te gemakkelijk een fout. Vorig jaar strandde ze, mede hierdoor, drie keer in de eerste omloop. Tijdens haar enige start dit seizoen kwam ze wel de eerste omloop door. In De Lier staat ze voor een loodzware klus tegen één van de favorieten.

13. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De merrie won vorig jaar als vierjarige drie kortebanen. Vanaf de basisafstand heeft ze het dit seizoen een stuk lastiger, al lijkt ze aan vorm te winnen. Zo eindigde ze vorige week knap als derde in Santpoort. De goede vorm onderstreepte ze woensdag op de Renbaan Duindigt door sterk de graskoers te winnen. De loting in De Lier is echter ongunstig.

14. Columbine Lep – Ruud Pools 300 meter
De ontdekking van het seizoen. De merrie won in haar debuutjaar in Vroomshoop en Hoofddorp en behaalde diverse ereplaatsen. Zo eindigde ze vorige week in Santpoort sterk als tweede. Ze start snel en maakt niet gemakkelijk een fout; ideaal voor een kortebaner. Ze heeft de kwaliteiten om ook in De Lier te zegevieren.

Columbine Lep (links) tijdens de finale tegen Cattiva Byd in Hoofddorp.

15. Action Invit – Rob Strik 295 meter
Voor liefhebber Rob Strik geldt de Olympische gedachte. Neemt niet weg dat hij graag door wil bekeren. Dat is dit seizoen nog niet gelukt. Vier starts strandden steeds in de eerste omloop. Tegen Ucostello lijkt het opnieuw onmogelijk om de tweede omloop te halen.

16. Ucostello – John de Leeuw 295 meter
De ruin wisselt snelle ritten af met moeizame starts en galoppades. Hij maakt zichzelf erg druk en dat kost energie. Donderdag startte hij in Beverwijk voor het eerst vanaf 295 meter. Dat leverde een wat gelukkige vierde plaats op. De potentie heeft hij. Nu is het zaak om het hoofd bij het werk te houden. Een outsider.

17. Open Access – Manon Pools 295 meter
De ruin heeft een ijzersterke start en dat maakt hem met vijf meter voorgift moeilijk te verslaan. Qua snelheid is hij de laatste weken vooruit gegaan. Dit leverde hem in Santpoort de vierde plaats op. Na zware ritten had hij in de beslissende fase het beste wel gegeven. Dinsdag strandde zijn start in Nootdorp in de tweede omloop.

18. Diamond Digger K – Micha Brouwer 300 meter
Net als zijn tegenstander moet hij het vooral hebben van zijn start. De troef van Micha Brouwer heeft echter niet het voordeel van vijf meter voorgift en dat betekent vermoedelijk precies het verschil in deze rit. Twee starts dit seizoen eindigden beide keren in de eerste omloop.

19. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 295 meter
Donderdag startte hij voor het eerst met vijf meter ontheffing en won direct de kortebaan van Beverwijk. Hij maakte een aantal keren een galoppade, maar kwam op snelheid nooit in de problemen. Door slim inschrijven profiteert hij nu weer van het startvoordeel. Op basis van zijn kwaliteiten is hij in De Lier het te kloppen paard. De vraag is echter hoe hij de inspanningen van donderdag heeft verwerkt.

Southwind Raptor versloeg Wonnightstand donderdag in Beverwijk.

20. Andrea Swagerman – Thomas Bos 305 meter
Ooit behoorde Andrea Swagerman tot de snelste deelnemers van het circuit. De laatste jaren lijkt de pure speed te ontbreken en dat maakt het karwei, zeker met vijf meter handicap, bijzonder moeilijk. Dit seizoen overleefde hij alleen in IJmuiden de eerste omloop door te winnen van Diamond Digger K (nr. 18). Tien meter geven op Southwind Raptor lijkt een onmogelijk karwei.

21. Wonnightstand – John Dekker 295 meter
De ruin liet zich al goed zien vanaf 300 meter, onder andere met de vierde plaats in Zwanenburg. Met vijf meter voorgift zijn er dan ook grote mogelijkheden. Donderdag in Beverwijk lukte het nog niet om hiervan te profiteren. Southwind Raptor (nr.19) stond toen in de tweede omloop in de weg. In De Lier behoort hij opnieuw tot de favorieten.

22. Eluna di Quattro – Rick Wester 300 meter
Twee jaar geleden won zij als vierjarige de kortebaan van Roden. Daarna kreeg ze steeds meer problemen met de startprocedure en bleven successen uit. Sinds kort staat ze op stal bij Hans Bot. In twee starts voor haar nieuwe trainer ging ze beide keren in de eerste omloop in de fout.

ONZE TIP: 1. COLUMBINE LEP (nr. 14) 2. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 19) 3. WONNIGHTSTAND (nr. 21) 4. JAGGER BROLINE (nr. 11)
Outsiders: Contador (nr. 2) en Ucostello (nr. 16)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in De Lier kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.