Voorbeschouwing kortebaan Hillegom

14 september 2017 14:55

Helaas verschijnen er ‘slechts’ zestien paarden op de kaarsrechte Meerlaan. Dat neemt niet weg dat de deelnemers er een prachtige strijd van gaan maken! Calistokingsdeep start als de favoriet, maar zal volop concurrentie krijgen van onder andere Barbert en Open Access.

1. Quiz de Ginai – Ruud Pools 305 meter
De Franse krachtpatser is momenteel zoekende. Vorig jaar schreef hij de kortebanen van Schagen en ’t Zand op zijn naam en dit seizoen was hij de sterkste in Wognum. Daarna kreeg hij te maken met een starthandicap. Ondanks enkele ereplaatsen presteerde hij niet optimaal. In het startvak kent hij vaak moeilijkheden, met name met het rechtsom draaien. Eenmaal op weg zijn er echter maar weinig paarden die hem bij kunnen houden. Staat nu voor een flinke klus tegen Blackpearl Trans R.

2. Blackpearl Trans R – Manon Pools 305 meter
Met Blackpearl Trans R ontmoet het publiek langs de Meerlaan een oude bekende. De wondermerrie van Aad Pools won de editie van 2013. Dit seizoen kwam de twaalfvoudige kortebaanwinnares nog niet uit de verf. Alleen in Beverwijk liep ze in het prijzengeld; haar overige drie starts eindigden in de tweede omloop tegen sterke tegenstanders. In Hoofddorp moest de ‘Zwarte Parel’ het al eens eerder opnemen tegen Quiz de Ginai. Hoewel Blackpearl Trans R tijdens die rit vijf meter moest inhalen, won ze de tweestrijd na twee harde ritten. In Hillegom is ze daarom de favoriet om deze rit te winnen.

3. Obelix West – John Dekker 300 meter
De pupil van trainster Caroline Aalbers is een ultiem karakterpaard. Ten opzichte van de verschillende concurrenten komt hij pure snelheid tekort, maar qua trouw en inzet kent hij geen gelijke. Het leverde hem dit seizoen ereplaatsen op in Assendelft, Venhuizen en Voorschoten. In Zwanenburg legde hij zelfs beslag op de eerste prijs. Toch werd hij tijdens zijn laatste starts telkens snel uitgeschakeld. Dat gevaar ligt nu weer op de loer, want tegenstander Barbert is één van de favorieten voor de zege in Hillegom. Maar juist op de momenten dat zijn situatie uitzichtloos lijkt, is Obelix West op zijn best!

4. Barbert – John de Leeuw 305 meter
Een klasbak pur sang. Won vorig seizoen vijf kortebanen en won met een straatlengte voorsprong het klassement ‘Kortebaanpaard 2016’. Dit seizoen heeft de Amerikaan het met een starthandicap moeilijker. Toch lukte het hem om op magistrale wijze de kortebaan van Stompwijk te winnen. Het seizoen duurt echter lang en Barbert krijgt steeds meer moeite om zijn tegenstanders zijn wil op te leggen. Vermoeid of niet, de pupil van trainer Hans Bot doet altijd mee om de overwinning.

5. Pompano Mick – Rob Strik 300 meter
De nieuwe troef van eigenaartrainer Rob Strik maakt in Hillegom zijn debuut. Op de langebaan heeft hij een record van 1.13,0 en een winsom van bijna 36.500 euro. Zijn kortebaankwaliteiten moeten nog worden afgewacht. Helaas voor hem moet hij het direct opnemen tegen de grote favoriet van de middag, Calistokingsdeep. Wanneer hij als debutant deze tweestrijd weet te overleven, zou dat de stunt van het jaar zijn.

6. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
De favoriet in Hillegom. Liep een sterke koers in Egmond aan den Hoef waar hij als derde finishte. In IJmuiden ging het een stuk moeizamer, maar desondanks wist hij die koers wel te winnen. Dat lukte ook in Bemmel waar hij, ondanks enkele galoppades, onaangevochten naar de bloemen snelde. Vorige week sneuvelde hij al tijdens de eerste omloop van Heemskerk, tegen de latere finalist Doc Holiday. Calistokingsdeep was die middag niet de enige favoriet die zijn tanden stukbeet op de verrassing van de middag, dus die mindere prestatie is hem vergeven. Wanneer de troef van Arnold de Wit zijn hoofd bij het werk houdt, moet Calistokingsdeep heel ver kunnen komen.

Calistokingsdeep is de logische favoriet in Hillegom.

7. Dumarion Metjo – Rob Slootbeek 300 meter
Voor Rob Slootbeek is de koers in Hillegom een verkapte thuiswedstrijd. Slootbeek behoort tot het bestuur van de kortebaan in Lisse, dus hoeft voor de koers over de Meerlaan niet ver te reizen. Met Dumarion Metjo brengt hij een grillige deelnemer aan de start. De merrie heeft vaak moeite met de startprocedure, maar heeft ook een bijzonder sterk eindschot in de benen. Wanneer Slootbeek zijn pupil redelijk van start krijgt, is ritwinst tegen Blue Diamond As zeker niet onmogelijk. Wanneer de loting dan ook nog eens gunstig verloopt, is een verrassing niet uitgesloten.

8. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 300 meter
Staat in Hillegom voor zijn twaalfde start dit seizoen. Met een startontheffing van vijf meter schakelde hij in IJmuiden sterk Obelix West (nr.3) uit en schreef hij de kortebaan van Santpoort op zijn naam. Terug op de basisafstand heeft hij het moeilijker. In vier starts bereikte hij alleen in Beverwijk de derde omloop. Is desalniettemin een prima sprinter die op een goede dag meedoet om de ereprijzen.

9. Open Access – Aad Pools 295 meter
Het vierjarige talent uit de stallen van Aad Pools is toe aan een overwinning. Tijdens elke kortebaan waar hij aan de start verscheen, leerde hij iets bij. Zo volgde na een vierde plaats in Santpoort een mooie finaleplaats in De Lier. Mist een versnelling onderweg, maar dit compenseert hij met een bliksemstart waardoor hij tijdens de eerste meters al een grote voorsprong pakt. Wanneer hij de sprintkanonnen lang weet te ontlopen, kunnen de vijf meter voorsprong in het startvak tijdens de finalefase wel eens goud waard zijn.

10. Blossom Energy – John Dekker 295 meter
Maakte indruk tijdens haar eerste drie starts. Ze overleefde weliswaar geen enkele keer de tweede omloop, maar werd telkens uitgeschakeld door sterke tegenstanders. In Middenbeemster startte ze daarom –mede door een startontheffing- als een gevaarlijke outsider, maar al tijdens de eerste omloop werd ze kansloos uitgeschakeld. Desondanks mag er in Hillegom wel iets van haar worden verwacht. Zal dan wel direct moeten afrekenen met Open Access, één van de favorieten in Hillegom.

11. Next Wind – John de Leeuw 300 meter
Maakte tijdens zijn eerste kortebanen van dit seizoen een prima indruk en liep in IJmuiden naar een prima tweede plaats, achter Calistokingsdeep (nr.6). Terug op de basisafstand heeft hij het moeilijker. Tijdens zijn laatste drie deelnames bereikte hij alleen in De Lier de tweede omloop. Dat is te mager voor een paard dat heeft aangetoond over snelheid te beschikken. Wellicht weet hij op de Meerlaan weer boven zichzelf uit te stijgen. Is dat het geval, dan is Next Wind een prima deelnemer voor de plaatsen.

12. Judge Vrijthout – Ruud Pools 295 meter
De vierjarige merrie van trainer Cees Hetteling maakte vorige week haar debuut op de kortebaan. In Heemskerk liet ze zien gemakkelijk te kunnen starten, maar kwam ze op pure snelheid tekort. Tegen Blue Diamond As (nr.8) overliep ze zichzelf en sprong twee keer halverwege in galop. Met de ervaren Ruud Pools op de sulky kan het niet anders dat de merrie in Hillegom beter voor de dag komt.

13. Iron Migliore – Jan Thijs de Jong 295 meter
Start voor de vierde keer dit seizoen op de kortebaan. De deelnames in Stompwijk, Beverwijk en Heemskerk verliepen weinig succesvol; telkens werd Iron Migliore tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Op de thuisbaan van zijn trainer Rob de Vlieger start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat biedt wellicht mogelijkheden.

Barbert had in Heemskerk geen problemen met Iron Migliore.

14. Helena Greenwood – Rick Wester 300 meter
De merrie zit nog midden in haar leerproces. In Schagen bereikte ze tijdens haar debuut de tweede omloop, maar was daarin niet opgewassen tegen Ruby Tuesday. Donderdag startte ze nog in Purmerend, maar kon daar niet overtuigen. Wonnightstand was te sterk.

15. Burney Boshoeve – Lindsey Pegram 300 meter
De vurige vosruin heeft er dit seizoen nog niet alles uitgehaald wat erin zit. De combinatie finishte weliswaar als vierde in Stompwijk, maar kwam in zijn overige vier starts niet verder dan één plek in de tweede omloop. De loting was hem overigens niet altijd gunstig gezind, wat hem een goed excuus geeft. In Hillegom opent hij de jacht op een nieuwe klassering.

16. Lordspirit – Caroline Aalbers 300 meter
Een wispelturige deelnemer met veel snelheid. In Egmond aan den Hoef liep hij een sterke koers die hij bekroonde met een mooie tweede plaats. Na die koers, die hij liep met een startontheffing, startte hij vier keer vanaf de basisafstand. Eén keer haalde hij de derde omloop. Dat was tijdens zijn laatste start in Schagen, waar hij liet zien steeds beter in vorm te komen. Wanneer de loting meezit, is dit een deelnemer die niet verrast met een klassering in de vierde omloop.

ONZE TIP: 1. CALISTOKINGSDEEP (nr.6) 2. BARBERT (nr.4) 3. OPEN ACCESS (nr.9) 4. BLACKPEARL TRANS R (nr.2)
Outsiders: Obelix West (nr.3) en Blossom Energy (nr. 10)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Hillegom kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.