Voorbeschouwing kortebaan Beverwijk

10 augustus 2017 06:40

Het is een kwalitatief sterk deelnemersveld, waarbij de paarden vanaf 295 meter het meest kansrijk zijn. Diesel Scott was dit seizoen al eerder succesvol. Terwijl de relatieve nieuwkomers Wonnightstand en Southwind Raptor voor het eerst vijf meter ontheffing krijgen. En wat kan titelverdediger Dutch Buitenzorg?

1. Diamond Digger K – Rick Wester 300 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. In IJmuiden werd hij na mooie ritten verslagen door Andrea Swagerman. Heeft snelle eerste meters in de benen, maar mist onderweg een versnelling. Dat breekt hem op tegen de echte kortebaantoppers. Staat in Beverwijk voor de zware taak het op te moeten nemen tegen de favoriet.

2. Diesel Scott – John de Leeuw 295 meter
De hengst is momenteel de meest succesvolle vierjarige in het kortebaancircuit. De pupil van trainer Hans Bot won dit seizoen in Egmond aan den Hoef en finishte als tweede in Vroomshoop. In tegenstelling tot zijn concurrenten is Diesel Scott rustig toegewerkt naar deze kortebaan. De hengst is snel en trouw en dat maakt van hem het te kloppen paard van de middag!

Diesel Scott is de meest succesvolle vierjarige tot nu toe.

3. Dutch Buitenzorg – Frans van der Blonk 300 meter
De titelverdediger is ook dit jaar weer van de partij. De regerend kampioen van Nederland won dit seizoen in Assendelft en werd tweede in Wognum, Stompwijk en Nootdorp. De temperamentvolle pupil van trainer Frans van der Blonk is niet de gemakkelijkste in het startvak, maar is –zeker als hij met een oneven nummer door de rechterbaan mag starten- kansrijk.

4. Axel Cartouche – Denise Pennekamp 300 meter
Won tijdens zijn loopbaan één keer een kortebaan, maar dat is al wat jaren geleden. Maakte in Stompwijk zijn seizoendebuut. Moest het toen tijdens de eerste omloop opnemen tegen Dutch Buitenzorg, uitgerekend de tegenstander die hij op de Breestraat nu weer treft. Zijn rol in Beverwijk lijkt dus al snel uitgespeeld.

5. Blue Diamond As – Wim van der Mespel 300 meter
Liep vorige week een dijk van een koers in Santpoort, die hij winnend afsloot. Dat deed hij met een startvoorgift van vijf meter; een voordeel dat hij nu kwijt is. Zijn pikeur Wim van der Mespel roemde hem om zijn gemakkelijke start en zijn snelheid. Hij vond echter ook dat hij soms te gemakkelijk een galoppade maakt. Wanneer hij die fouten achterwege laat, ligt op basis van zijn optreden van vorige week opnieuw een topklassering in het verschiet.

6. Quiby des Caillons – Aad Pools 300 meter
Werd vorig jaar voor het eerst geprobeerd op de kortebaan, maar kon geen potten breken. Dit seizoen liep hij in Stompwijk zijn eerste kortebaan van dit jaar, maar wist de eerste omloop niet te overleven. Treft een sterke tegenstander in Beverwijk. In combinatie met het achterdraaien bij de start lijkt de Fransman weinig kansrijk.

7. Victory Dream – Erick Jusia 295 meter
Startte dit seizoen vier op de kortebaan, maar kwam geen enkele keer door de eerste omloop heen. Kreeg echter ook niet de kans zich te bewijzen, want de merrie trof keer op keer een sterke en bewezen tegenstander. Tegen de nog relatief onervaren Angie Meadow liggen er mogelijkheden.

8. Angie Meadow – Lindsey Pegram 300 meter
Debuteerde vorige week in Santpoort op de kortebaan. Hoewel ze al na één omloop werd uitgeschakeld, draafde ze zeker niet onverdienstelijk. Ze won de eerste rit van Blossom Energy (nr. 23), maar ging daarna galopperend in de fout. Hoewel ze vijf meter moet geven aan haar tegenstander is ze zeker niet kansloos om de volgende omloop te halen.

9. Vaillant du Dormet – Ruud Pools 295 meter
De achtjarige ruin mag voor het eerst starten met een ontheffing van vijf meter. Tijdens zijn drie starts vanaf de basisafstand wist hij geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Zo verloor hij in IJmuiden tijdens het eerste bedrijf van Southwind Raptor (nr. 19). Hoewel hij met Ruud Pools een groot kampioen op zijn sulky heeft zitten, lijkt hij tegen de sterke Quiz de Ginai weinig kans te maken.

10. Quiz de Ginai – Micha Brouwer 300 meter
Het wordt tijd dat de imposante Fransman weer eens van zich doet spreken! Vorig jaar haalde hij zes finales op rij en won hij in Schagen en ’t Zand. Dit jaar was hij de sterkste in Wognum. Na die zege ging hij echter kwakkelen. In vier starts was zijn beste klassering een derde plaats in Zwanenburg. Dat is te weinig voor een paard met zoveel klasse! Wellicht vallen in Beverwijk alle puzzelstukjes in elkaar en gaat hij weer op voor een topklassering.

11. Every’s wish – Danny Brouwer 300 meter
De merrie doet het in haar laatste deelnames helemaal niet verkeerd. Hoewel ze zich niet klasseerde, liep ze strakke en snelle ritten. Ze had echter vaak pech met de loting. Ze heeft een snelle start in de benen, maar mist een versnelling onderweg. Daarom komt ze normaal gesproken tekort tegen de echte toppers. Op een goede dag kan ze wel een harde noot zijn om te kraken.

12. Wonnightstand – John Dekker 295 meter
Een kanshebber voor de winst. Vanaf de basisafstand werd hij al vierde in Zwanenburg en haalde hij de derde omloop in Egmond aan den Hoef. Met vijf meter minder mag je verwachten dat er meer in het vat zit. De Zweed lijkt goed genoeg om optimaal van zijn startvoordeel te profiteren.

Wonnightstand liet vanaf de basisafstand mooie dingen zien en krijgt nu vijf meter ontheffing.

13. Blackpearl Trans R – Manon Pools 305 meter
De wondermerrie van trainer Aad Pools is terug aan het front en dat is een goede zaak. De twaalfvoudig kortebaanwinnares kampte lang met een flinke blessure, maar is op de weg terug. De blessure is hersteld, nu is het zaak om koersritme op te doen. In Hoofddorp en Voorschoten kwam ze na zware ritten nog niet door de tweede omloop heen, maar het is een kwestie van tijd tot ze haar oude topvorm en conditie weer heeft hervonden. Staat echter voor een zware taak tegen een tegenstander die verrassend uit de hoek kan komen.

14. Ruby Tuesday – Frans van der Blonk 295 meter
De merrie heeft haar belofte nog steeds niet ingelost. Ze begon flitsend aan het seizoen met snelle ritten tegen sterke tegenstanders. Galoppades gooiden echter keer op keer roet in het eten. De laatste weken lijkt ze wat trouwer te worden. Ze haalde de derde omloop in Santpoort en gaf dinsdag goed partij aan de winnaar in Nootdorp. Een goede klassering lijkt eraan te komen.

15. Ucostello – John de Leeuw 295 meter
Liefhebbers die regelmatig de kortebaan bezoeken, zijn er nog niet uit wat ze met Ucostello aan moeten. Tijdens zijn eerste twee starts liet hij redelijk snelle ritten zien, maar was in Voorschoten en Santpoort kansloos tegen Obelix West. In Santpoort leek hij het zelfs helemaal niet naar zijn zin te hebben. Trainer Hans Bot zal ongetwijfeld aan hem hebben gesleuteld. Dat betekent dat er, in combinatie met een startvoordeel van vijf meter, iets van hem mag worden verwacht.

16. Sander LB – Wim van der Mespel 300 meter
De snelle zesjarige ruin, vorig jaar winnaar van de kortebaan in Lisse, komt steeds beter in vorm. Tijdens zijn eerste starts van het seizoen had hij moeite met de eerste meters na de start, maar in IJmuiden leek dat al een stuk beter te gaan. Bereikte daar toen de derde omloop, maar werd uitgeschakeld door de latere finalist Next Wind. Wanneer hij in Beverwijk opnieuw goed weet te starten, kan hij met grote klappen op weg naar de finish. Als dan ook de loting niet helemaal tegenzit, behoort een surprise tot de mogelijkheden.

17. Bijou Cartouche – Denise Pennekamp 300 meter
Komt voor de derde keer in actie op de kortebaan. Haalde in Santpoort de tweede omloop, maar was daarin kansloos tegen de latere winnaar Blue Diamond As (nr. 5). In Nootdorp werd ze na één omloop uitgeschakeld, maar dat was tegen de sterke Barbert. Ze heeft dus nog niet kunnen laten zien wat ze in huis heeft. Tegen Eagle Meerswal liggen er kansen om de tweede omloop te halen.

18. Eagle Meerswal – Rick Wester 295 meter
Was dit seizoen nog niet bijster succesvol. In Sassenheim was Southwind Raptor (nr. 19) tijdens de eerste omloop te sterk. In Egmond aan den Hoef schakelde Every’s wish (nr. 11) haar direct uit. Ook in IJmuiden overleefde de merrie de eerste omloop niet. Start in Beverwijk voor het eerst met een startvoorgift van vijf meter en dat biedt wellicht mogelijkheden.

19. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 295 meter
Kan snel starten en heeft onderweg genoeg snelheid, maar wil ook nog wel eens een fout maken. Daarom houden we met het tippen van deze troef van eigenaartrainer Bert de Boer een slag om de arm. In IJmuiden finishte hij vanaf de basisafstand als vierde en gaf de latere finalisten goed partij. Vanaf 295 meter moet een topklassering daarom mogelijk zijn.

Southwind Raptor doet zonder fouten mee om de winst.

20. Dario Prof – Wim van Buytene 295 meter
We weten niet goed wat we met Dario Prof aan moeten. Zijn trainer en pikeur is al vanaf zijn eerste start positief over hem, hij laat alleen op de baan niet zien wat hij thuis tijdens de training wél doet. Slechts één keer zagen we dit seizoen de potentie van Dario. In Warmond liep hij een ijzersterke koers en schakelde Jagger Broline, dit seizoen winnaar in Venhuizen en Voorschoten, zonder pardon uit. Wanneer hij dat niveau kan evenaren in Beverwijk is een verrassing niet uit te sluiten.

21. Doc Holiday – Krista Timmer 300 meter
De enige debutant in dit veld. De ruin is met name actief in Duitsland en kan zeer goed uit de voeten op gras, waar hij al menig koers wist te winnen. Wat hij op de kortebaan kan, moet nog blijken. Vijf meter inhalen op Tsar de Grammont is echter een zware opgave.

22. Tsar de Grammont – Ruud Pools 295 meter
De tienjarige ruin was dinsdag actief in Nootdorp. Hij startte als één van de favorieten, maar maakte deze rol met een vierde plaats slechts gedeeltelijk waar. Op snelheid werd hij te gemakkelijk verslagen. Wanneer hij deze inspanningen goed heeft verwerkt, kan hij een aantal omlopen verder komen.

23. Blossom Energy – John Dekker 300 meter
Een talent in de dop. Debuteerde vorige week in Santpoort en kwam een paar dagen later ook in Nootdorp in actie. Beide keren haalde ze de tweede omloop en werd uitgeschakeld door een bewezen tegenstander. De eerste omloop moet ze door kunnen komen. Het lijkt nog te vroeg om zich te kunnen meten met de absolute top, maar een verrassing is niet uitgesloten.

24. Iron Migliore – Danny Brouwer 300 meter
Kwam dit seizoen één keer in actie. Dat was op de grasbaan van Stompwijk, waar hij een snelle rit deed volgen door twee galoppades. Wanneer hij die fouten achterwege laat, kan hij zich wellicht meten met zijn tegenstander. Het nadeel is wel dat hij achterom moet draaien. Dat kan tijdens een eventuele kamprit een flinke handicap zijn.

ONZE TIP: 1. DIESEL SCOTT (nr. 2) 2. WONNIGHTSTAND (nr. 12) 3. DUTCH BUITENZORG (nr. 3) 4. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 19)
Outsiders: Blue Diamond As (nr. 5), Quiz de Ginai (nr. 10) en Ucostello (nr. 15)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan in Beverwijk kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.