Voorbeschouwing en tips kortebaan Schagen

30 augustus 2019 10:49

Er zijn minstens acht kanshebbers aan te wijzen voor de zege. Calistokingsdeep is het te kloppen paard, maar heeft wel een starthandicap van vijf meter. Chaman Rapida kan voor een heuse hattrick gaan, terwijl Cees Hetteling op volle oorlogssterkte aantreedt met Go Star en Fabrys Chris. En wat kunnen Contador, Gaya Vip en Chief One?

1. Ursy Flying – Caroline Aalbers 275 meter
Was één van de twee winnaars van de kortebanen in De Haan (België) die op het strand werden verreden. Over de Nederlandse straten heeft de elfjarige ruin zich nog niet kunnen bewijzen. In zes starts bereikte hij drie keer de tweede omloop. Heeft niet gemakkelijk geloot.

2. Go Star – Ruud Pools 275 meter
Hoewel hij tijdens zijn eerste drie starts telkens strandde in de tweede omloop, toonde hij potentie met snelle ritten tegen goede tegenstanders. Startte daarom als een favoriet in Stompwijk, maar twee galoppades werden hem tijdens de derde omloop fataal. Kwam daarna een ruime maand niet in actie op de kortebaan. Afgaande op zijn prestaties eerder dit seizoen een gevaarlijke outsider.

3. Dumarion Metjo – Rob de Vlieger 275 meter
Kwam dit seizoen in zes starts geen enkele keer door de eerste omloop heen. Desondanks heeft de merrie de weg omhoog ingeslagen. In Middenbeemster kwam ze goed van start en wist ze zelfs sprintgigant Barbert een rit af te snoepen. Heeft in Schagen echter vreselijk zwaar geloot tegen de favoriet.

4. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 280 meter
De absolute smaakmaker van de kortebaan in De Lier. Ondanks dat de tienjarige ruin maar liefst vijf kampritten moest afwerken, bleef hij onvermoeibaar strijden. Dat resulteerde in een mooie tweede plaats, een positie die hij ook al bekleedde in Assendelft, Wognum en IJmuiden. Is daarom hard toe aan een overwinning. Start als de favoriet voor de zege.

Chief One (links) en Calistokingsdeep behoren in Schagen tot de favorieten.

5. Gaya Vip – John Dekker 275 meter
De merrie met haar ruim honderd eigenaren heeft dit seizoen haar visitekaartje al afgegeven. Na een vijfde plaats in Sassenheim volgde een vierde plaats in Warmond, waar ze tijdens de derde omloop Chief One (nr. 13) versloeg. In Beverwijk wist ze zelfs de finale te halen. In De Lier was ze echter minder op dreef en schakelde zichzelf galopperend uit. Wanneer ze die fouten achterwege laat, kan ze ver komen.

6. Furienza – John de Leeuw 270 meter
Kwam dit seizoen tweemaal op de kortebaan in actie. Beide keren wist ze de eerste omloop niet te overleven. In Nootdorp was Sirol Axe (nr. 14) na een kamprit te sterk en in Bemmel had ze niets in de melk te brokkelen tegen Eliot Charisma. Beschikt wel degelijk over snelheid, maar heeft moeite met de eerste meters. Wanneer haar start verbetert, zou ze wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

7. Ida Swagerman – Frans van der Blonk 270 meter
Staat aan het begin van haar kortebaanloopbaan. Trof het niet tijdens haar debuut met Blackpearl Trans R als tegenstander en werd dan ook kansloos uitgeschakeld. In Middenbeemster haalde ze wel de tweede omloop, maar was Fip Junior te sterk. Zal dus nog moeten verbeteren om mee te kunnen doen om de prijzen.

8. Emi van Jip – Manon Pools 275 meter
Leek aan een verloren seizoen bezig, tot donderdag in Middenbeemster. Met Wim van der Mespel op de sulky vloog ze naar de derde omloop, waarin ze werd uitgeschakeld door galoppades. De merrie is niet de gemakkelijkste, maar beschikt over voldoende snelheid om goed mee te kunnen doen. Wanneer ze voldoende is hersteld van haar inspanningen in Middenbeemster, kan ze ook in Schagen meedoen om de ereprijzen.

9. Up Up and Away – Krista Timmer 275 meter
Maakt zijn seizoendebuut. Liet vorig jaar zien behoorlijk snel te zijn, maar had veel moeite met de startprocedure. Desondanks finishte hij –geholpen door een startontheffing van vijf meter- als vierde in Schagen en wist hij in Enkhuizen zelfs de finale te halen. Wanneer hij de eerste meters weet door te komen, een deelnemer om in de gaten te houden.

10. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
Kwam in Voorschoten en De Lier, zijn enige twee starts dit seizoen, niet door de eerste omloop heen. Hoewel snel uitgeschakeld, wist hij zich te onderscheiden. In Voorschoten won hij een rit vanuit een kansloze positie, wat betekent dat hij over flink wat snelheid beschikt. Zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn eerste twee deelnames en in Schagen beter voor de dag komen.

11. Gerson Boko – Ruud Pools 270 meter
Het is moeilijk in te schatten waar Gerson Boko staat. Werd tijdens zijn eerste drie starts uitgeschakeld door uitstekende sprinters. In Schagen start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Het zijn slechts enkele meters, maar ze kunnen op de kortebaan een wereld van verschil betekenen. Kan de ruin dit voordeel uitbuiten? Zo ja, een deelnemer met mogelijkheden!

12. Pompano Mick – Denise Pennekamp 270 meter
Trof het tijdens zijn laatste twee deelnames niet met Ronny Brandt en Doc Holiday als tegenstanders, dit seizoen samen goed voor zeven overwinningen. Start op de Nieuwstraat dit seizoen voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Zal het niet gemakkelijk hebben met Gerson Boko als tegenstander.

13. Chief One – John de Leeuw 275 meter
De vijfjarige ruin hikt tegen zijn eerste zege aan. Komt vaak later op de middag tekort, maar is een prima sprinter die al diverse ereplaatsen wist te vergaren. Zo finishte hij als vierde in Wognum, Beverwijk en Voorschoten en als derde in Warmond. Dat hij tot veel in staat is, bewees hij in Beverwijk, waar hij Calistokingsdeep (nr. 4) over de knie legde. Een deelnemer die op alle wedtickets thuishoort!

14. Sirol Axe – John Dekker 270 meter
Haalde in Nootdorp en Voorschoten de tweede omloop, maar werd in De Lier al tijdens het eerste bedrijf uitgeschakeld. Na zijn uitschakeling in De Lier werkte John Dekker de achtjarige ruin nog uitgebreid en maakte daarbij geen verkeerde indruk. Met een andere tegenstander had hij met vijf meter ontheffing in aanmerking gekomen voor een positie als outsider.

15. Chaman Rapida – Thomas Bos 275 meter
Kan hij een unieke hattrick scoren? De winnaar van de afgelopen twee jaar verkeert in een prima vorm. In De Lier maakte hij tijdens de eerste drie omlopen een beresterke indruk. Pas na een ware slijtageslag tegen Calistokingsdeep (nr. 4) moest hij capituleren en eindigde moegestreden als vierde. Een kanshebber voor de overwinning!

Chaman Rapida was vorig jaar, met Krista Timmer op de sulky, oppermachtig in Schagen.

16. McSpirit – Rick Wester 275 meter
Zorgde tijdens zijn debuut voor een dijk van een verrassing door Lordspirit, de vice-kampioen van Nederland, uit te schakelen. Was tijdens zijn tweede start in Middenbeemster minder op dreef en werd roemloos uitgeschakeld. Hoewel hij al eerder stuntte, lijkt het uitschakelen van Chaman Rapida een te zware opdracht.

17. Hooray Boko – Wouter de Reus 275 meter
Een bescheiden harddraver uit de stal van Cees Hetteling jr., die in Schagen zijn thuiswedstrijd heeft. De merrie heeft een winsom van ruim vier mille en een record van 1,17.1 op de langebaan. Maakt haar debuut op de kortebaan en daarom mogen er geen wonderen van haar worden verwacht.

18. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Een sprintster uit de stal van Frans van der Blonk. Heeft voldoende snelheid in huis, maar is te wispelturig om tot een resultaat te komen. Daarbij zat de loting dit seizoen ronduit tegen. Tijdens zes van haar acht starts werd ze vroegtijdig uitgeschakeld door een tegenstander die al eens een kortebaan had gewonnen. Wanneer de loting nu wel eens haar kant opvalt, kan ze verrassen.

19. Fabrys Chris – Lindsey Pegram 270 meter
Wie op zoek is naar een verrassing, komt bij Fabrys Chris uit. De hengst is een soepele starter, maar laat zich volgens zijn pikeur Lindsey Pegram onderweg te veel afleiden, wat ten koste gaat van zijn snelheid. Toonde in IJmuiden met een vierde plaats aan te kunnen kortebanen en de korte baan van 270 meter is in zijn voordeel.

Fabrys Chris, hier met Ruud Pools in Hoofddorp, is in de eerste meters op zijn best.

20. Tador Dry – Bo Sprengers 275 meter
Maakte in Nootdorp zijn rentree na ruim twee jaar afwezigheid. Veel heeft dat Tador Dry niet gebracht. In drie starts wist hij geen enkele keer de tweede omloop te bereiken. Daarentegen zat de loting niet mee en liet hij genoeg snelheid zien. Zal zichzelf flink moeten overtreffen om Fabrys Chris uit te schakelen!

21. Contador – Manon Pools 275 meter
Onberekenbare sprinter uit de stal van Aad Pools. Kan van werkelijk alle kortebaankanonnen winnen, maar een omloop later er zomaar de brui aan geven en in galop springen. Donderdag versloeg hij in Middenbeemster groot favoriet Southwind Raptor en eindigde als derde. Op basis van zijn snelheid een favoriet, op basis van zijn betrouwbaarheid een outsider.

22. Spark Him Lyra – Thomas Bos 270 meter
Maakte tijdens de eerste omloop in Bemmel dusdanig veel indruk dat kenners dachten de winnaar al in actie te hebben gezien. Helaas bleef zijn verbluffende optreden beperkt tot één omloop. Tijdens het tweede bedrijf schakelde hij zichzelf uit met galoppades. Wanneer het hem lukt om die vorm van Bemmel langer vast te houden, kan hij ver komen.

23. Simoni’s Natural – Rick Wester 275 meter
Voor Simoni’s Natural moest het met een startontheffing gebeuren in Voorschoten, maar daar stak de latere winnaar Viking Cehere een stokje voor. Zodoende kwam hij niet verder dan de derde omloop en is hij nu zijn vijf meter voordeel kwijt. Het is daarom gissen hoe hij vanaf de basisafstand voor de dag komt.

24. Feria de Rheve – Krista Timmer 270 meter
Liep een goede koers in Beverwijk, waar hij de latere winnaar Archange de Jiel een rit afsnoepte, maar werd vervolgens in De Lier en Middenbeemster te gemakkelijk geklopt door respectievelijk Chaman Rapida (nr. 15) en Emi van Jip (nr. 8). De afstand is in haar voordeel, maar winnen lijkt te veel gevraagd.

ONZE TIP: 1. CALISTOKINGSDEEP (NR.4) 2. CHAMAN RAPIDA (NR.15) 3. CHIEF ONE (NR. 13) 4. GAYA VIP (NR.5)
Outsiders: Go Star (nr.2), Fabrys Chris (nr.19) en Contador (nr.21)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Schagen (vanaf 1980)

1980 Never Last Siem Hartman
1981 Remembrance Huib van den Heuvel
1982 Nathan Olivier Jan de Leeuw
1983 Ultra Regina Guus Knijnenburg
1984 Upstart Signal Guus Knijnenburg
1985 Remi Star Jan Wagenaar
1986 Toto Morgan Tom Kooyman sr./Manus Bouwhuis
1987 Zonnevlam K Cees Imming
1988 Zonnevlam K Cees Imming
1989 Alljay Hanover Jan Wagenaar
1990 Clark Buitenzorg Guus Knijnenburg
1991 Country D Wim Swart
1992 Zorba ter Lune Jan Wagenaar
1993 Griffy Sunshine Manus Bouwhuis
1994 Heli Marco Huib van den Heuvel
1995 Neveles One Rob de Vlieger
1996 Import Butcher Ruud Pools
1997 Rappil Ruud Pools
1998 Tuckittua Ruud Pools
1999 Zaphiroo Ruud Pools
2000 Braque Mourotais Ruud Pools
2001 Javier Groenhof Ruud Pools
2002 Manhattan South Ruud Pools
2003 Super Can Read Robin Bakker
2004 Supermatic Robin Bakker
2005 Tubbe BE Aad Pools
2006 Caretto As Aad Pools
2007 Panky Neyenrode John de Leeuw
2008 Willie Luciano Wim van der Mespel
2009 Watch this Diamond Manon Pools
2010 Ulliano Way Jan Thijs de Jong
2011 Attila Ruud Pools
2012 Attila Ruud Pools
2013 Cycloon Frejo Jolanda van Strien
2014 Donate Groenhof Ruud Pools
2015 Barbert John de Leeuw
2016 Quiz de Ginai Ruud Pools
2017 Chaman Rapida Danny den Dubbelden
2018 Chaman Rapida Krista Timmer

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.