Voorbeschouwing en tips NK kortebaan in Lisse

27 september 2022 16:02

In Lisse verschijnen tal van toppers aan de start. Candy Blue Chip (nr.11) is de favoriet, maar zal dan wel direct af moeten rekenen met regerend Nederlands kampioen Kelsa Europoort. Deze confrontatie is niet de enige interessante rit die op het programma staat. De Heereweg is een prachtige locatie voor de strijd om de nationale titel. De koers zal ongetwijfeld net zo mooi worden!

1. Kairouan – Caroline Aalbers           300 meter
De vijfjarige merrie begint het kortebanen steeds beter onder de knie te krijgen. Tijdens haar tweede start legde ze Panic Launcher (nr.16) het vuur aan de schenen. In Enkhuizen miste ze slechts op een haar na de finale en finishte uiteindelijk moegestreden als vierde. Dat deed ze met een startvoorgift van vijf meter, een voordeel dat ze nu kwijt is. Ze zal haar snelle start optimaal moeten benutten om haar tegenstander voor te blijven.

2. Eliot Charisma – Niels van der Tol  305 meter
Was dit seizoen de sterkste in Hoofddorp, maar speelde daarna weinig klaar. Dat heeft zo zijn redenen, want met de vorm is niets mis. Naast de pech dat hij zijn vaste pikeur Lindsey Pegram mist, loot de troef van Mark de Jong dit jaar louter sterke tegenstanders. Lisse is voor de ervaren ruin dé plek om het tij te doen keren. Tweede in 2019, winnaar in 2020 (de Duindigt-editie) en vierde vorig jaar. In Lisse is hij dus altijd flink op dreef en mag daarom niet over het hoofd worden gezien.

3. Cotton Eye Joe – Frans vd. Blonk   300 meter
Geholpen door een startontheffing finishte de troef van Stal Assendelft als vijfde in Enkhuizen, maar afgelopen zaterdag liet hij in Utrecht zien ook vanaf de basisafstand te kunnen presteren. Hij finishte als derde en versloeg op weg naar het podium onder andere Panic Launcher (nr.16). Het podium halen tijdens de strijd om de nationale titel zou een mooie nieuwe stunt zijn.

4. Flavius Boko – Tom Kooyman         300 meter
Dit is niet de eerste keer dat we de kansen van de imposante ruin afwegen en eigenlijk zeggen we elke keer hetzelfde: het is alles of niets met de pupil van trainer en pikeur Tom Kooyman die dit jaar won in Middenbeemster. Heeft ‘ie er zin in, dan kan hij werkelijk al zijn tegenstanders de baas. Het kan echter ook heel anders lopen en dan zijn de kansen door galoppades al snel bekeken. Wie durft het aan?

5. Haley Vredebest – Manon Pools      300 meter
Tijdens voorgaande kortebanen kregen de verliezers van de eerste omloop nog een tweede kans in de herkansingsronde. In Lisse niet. Dat maakt van deze rit de meest interessante van het eerste bedrijf. Haley Vredebest en Epoque troffen elkaar afgelopen zaterdag tijdens de finale van Utrecht. Toen was het Epoque die mocht voordraaien en met minimaal verschil won. Nu heeft Haley Vredebest dat voordeel. Wanneer ze blijft draven, zien we haar dat voordeel niet weggeven. Sterker, wanneer ze in Lisse net zo voor de dag komt als zaterdag, gaat ze heel ver komen.

6. Epoque – Rick Wester                    300 meter
Voor Epoque had de loting op veel verschillende manieren kunnen verlopen, maar het meest ongunstige scenario is voor hem uit de bus gerold. De zesjarige ruin is overigens niet kansloos, want snelheid heeft hij genoeg. Zo was hij eerder dit seizoen de sterkste tijdens zijn debuut in Voorschoten, Hillegom en in Utrecht. Wanneer het Epoque lukt om deze omloop te overleven, is hij een serieuze kanshebber voor de overwinning. Het zal echter een hels karwei worden.

Epoque (links) achterhaalde Haley Vredebest in Utrecht vlak voor de finish. Dit keer draait de troef van Manon Pools voor.

7. Hequejuela – Ruud Pools                300 meter
Stond enkele weken aan de kant door een ongelukkige valpartij, maar is inmiddels helemaal terug. Wat heet! Maandag was ze actief op de grasbaan van Joure en won de eerste koers van de middag met ruime voorsprong na een razendsnelle start. De prachtige vosmerrie is dus in vorm en heeft met Ruud Pools een uiterst kundige stuurman. Eerder dit seizoen was ze de sterkste in IJmuiden. Zonder fouten een deelnemer om serieus rekening mee te houden.

 8. Gaya Vip – Caroline Aalbers           300 meter
De merrie begon met een derde plaats in Assendelft veelbelovend aan het seizoen. Helaas kwam ze na die koers niet meer uit de verf. Zes starts eindigden allemaal na de eerste of tweede omloop. De trots van Jan Beemsterboer heeft laten zien over snelheid te beschikken, maar lijkt niet heel kansrijk in dit sterke deelnemersveld.

9. Southwind Raptor – Marco Spin      305 meter
De jaren lijken geen vat te krijgen op deze oude krijger. In 2018 finishte de Amerikaan als derde in Lisse, een jaar later was hij de sterkste op de Heereweg. Staat voor zijn vijftiende start dit seizoen, meer dan elk ander paard. Won dit jaar in Warmond en Santpoort en haalde de finales van Venhuizen, Hoofddorp en Nootdorp. Wanneer hij in Lisse de vierde omloop haalt, is hij niet meer te achterhalen door de concurrentie en wint het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’. Is de snelste deelnemer van het veld, maar maakt ook wel eens een foutje. Desondanks een favoriet.

10. Hampshire F Boko – Aad Pools       300 meter
Over Epoque (nr.6) werd geschreven dat de loting niet gunstig was. Datzelfde geldt ook voor de achtjarige hengst van Aad Pools. Toch lukt het hem elke keer weer om zich op een positieve manier te onderscheiden. De hengst geeft nooit op en blijft strijden tot de laatste snik. In Utrecht won hij door een razendsnelle start zelfs een rit van de latere winnaar Epoque (nr.6). Zijn opdracht tegen Southwind Raptor is loodzwaar, maar op basis van zijn vechtlust is hij niet kansloos.

11. Candy Blue Chip – Rick Wester      300 meter
Stal de Groningers bracht de afgelopen vijftien jaar tal van sprinters op de kortebaan. Daar zaten goede bij en soms ook wel eens heel goede. Candy Blue Chip behoort tot die laatste categorie. De vijfjarige merrie won tijdens haar debuut in Egmond aan den Hoef, had daarna even moeite met het starten vanaf de basisafstand, maar heeft inmiddels de smaak te pakken. Na een mooie zege in Bemmel volgde een ijzersterk optreden in Medemblik. Ze heeft een snelle start in de benen en onderweg ook nog eens versnelling. Dat maakt van haar de topfavoriet!

Candy Blue Chip gaat in Lisse op voor haar vierde ereronde.

12. Kelsa Europoort – Manon Pools      300 meter
De merrie verdedigt in Lisse haar nationale titel. Deze won ze vorig jaar op de Duindigt door eigenhandig de hele kortebaantop te verslaan. Dit seizoen wist ze nog niet te winnen, maar was ze wel enkele keren dichtbij. Zowel in Santpoort, Middenbeemster als Purmerend haalde ze de finale, maar was de koers te zwaar om te kunnen oogsten. Om Candy Blue Chip te kunnen verslaan mag ze in het startvak geen centimeter laten liggen. Het wordt dus een harde strijd.

13. Happy New Day – Demi Veenstra   300 meter
De ruin is een zeer behoorlijke sprinter, maar zijn erelijst op de kortebaan puilt nog niet echt uit. Zo werd hij tweede in IJmuiden en vierde in Hillegom. In zijn zeven overige starts bleef hij buiten de prijzen. Steekt wel in een prima vorm. Zo won hij maandag knap op de loodzware grasbaan van Joure. Een mooie deelnemer voor een plaatsweddenschap.

14. Calistokingsdeep – Ruud Pools       305 meter
Wanneer Southwind Raptor (nr.9) en Eliot Charisma (nr.2) aan de start verschijnen, dan mag Calistokingsdeep natuurlijk niet ontbreken. Staat voor zijn 59ste start op de kortebaan en zijn elfde van dit seizoen. Waar zijn collega-klasbakken dit seizoen al een ereronde draafden, was dat vooralsnog niet aan de dertienjarige ruin besteed. Zijn beste prestaties waren een finaleplaats in Stompwijk en een vierde plaats in Heemskerk. Is door zijn strijdlust nimmer uit te vlakken, maar winnen in Lisse zou een verrassing zijn.

15. Hero Baldwin – Aad Pools              300 meter
Leek de editie van 2018 te gaan winnen in Lisse, maar was tijdens de finale te vermoeid om de klus te klaren. Daarna was het lang stil rond de ruin, maar dit seizoen lijkt hij beter dan ooit. Zo won hij na een harde strijd de finale van Heemskerk, uitgerekend tegen de tegenstander die hij in Lisse weer treft. De pupil van Aad Pools heeft een razendsnelle start en voldoende snelheid om het uit te zingen tot de finish, maar maakt ook regelmatig een galoppade op een ongelukkig moment. Daar komt hij in Lisse niet mee weg.

16. Panic Launcher – Mats Wester       300 meter
De prachtige merrie haalde vorig jaar de finale op de Heereweg, maar het is niet waarschijnlijk dat ze die prestatie gaat herhalen. Het seizoen lijkt net even te lang voor de merrie, die eerder dit seizoen de sterkste was in Venhuizen. De laatste weken heeft ze moeite met de start rechtsom in de linkerbaan, de baan waarin ze het nu moet opnemen tegen Hero Baldwin. De snelheid heeft ze. Het moet nu nog een beetje meezitten.

ONZE TIP:
1. CANDY BLUE CHIP (NR.11) 2. SOUTHWIND RAPTOR (NR.9) 3. HALEY VREDEBEST (NR.5)
4. HEQUEJUELA (NR.7)
Outsiders: Flavius Boko (nr.4) en Epoque (nr.6)

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Lisse. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.