Voorbeschouwing en tips kortebaan Zwanenburg

24 juni 2022 14:13

Slechts veertien paarden aan de start zaterdag. Daarmee krijgt de enthousiaste organisatie van de Stichting Kortebaandraverij Zwanenburg Halfweg natuurlijk te weinig. Neemt niet weg, dat we mooie ritten kunnen verwachten op de IJweg. Panic Launcher is de favoriet en Southwind Raptor haar eerste uitdager. Daarachter kunnen veel paarden verrassen!

1. Ronny Brandt – Demi Veenstra 280 meter
Leerlingpikeur Demi Veenstra is de verrassing van het seizoen. Ze eindigde tijdens haar debuut in Wognum direct als tweede met Ronny Brandt, waarna de combinatie de kortebaan in Sassenheim won. Omdat Ronny Brandt al een flinke winsom heeft op de kortebaan, krijgt de Italiaan er nu voor het eerst vijf meter bij. Dat is een pittige handicap voor de beste kortebaner van 2019, zeker als dan ook nog eens Gaya Vip de tegenstander is. Met een Ronny Brandt in een bloedvorm is echter alles mogelijk.

2. Gaya Vip – Ruud Pools 275 meter
De merrie heeft de snelheid om zich met de besten te kunnen meten. Tot vorig jaar maakte ze gemakkelijk een foutje, dit jaar lijkt ze trouwer. Het leverde de troef van trainster Caroline Aalbers de derde plaats op in Assendelft. Er had die dag wellicht zelfs meer ingezeten, maar op het beslissende moment leek de pijp leeg. In Venhuizen werd ze tijdens de eerste omloop te gemakkelijk uitgeschakeld door Archange de Jiel, donderdag nog de winnaar in Beverwijk. Heeft de klasse om in Zwanenburg hoge ogen te gooien.

3. Funny Dream AL – Rick Wester 270 meter
De ruin debuteert op de kortebaan. Een jaar geleden maakte hij de overstap vanuit Frankrijk, waar hij ruim twintig mille verdiende en een record liep van 1.16,4. Op de Nederlandse koersbanen kon hij vooralsnog niet overtuigen. Hij maakte daar wel kennis met zijn pikeur Rick Wester. Hij reed de troef van Jeroen Kemperman al op Duindigt en Victoria Park Wolvega. Wester neemt het tijdens de eerste omloop op tegen uitgerekend het paard dat hem in Venhuizen zijn eerste zege van het seizoen schonk. Een allerminst gemakkelijke opdracht voor Wester en zijn nieuwe troef.

4. Panic Launcher – Mats Wester 275 meter
De favoriet in Zwanenburg! De merrie had haar eerste twee starts nodig om in vorm te komen en won vervolgens overtuigend in Venhuizen. Vorig jaar won ze in Enkhuizen en eindigde als tweede in Lisse. Vanwege haar winsom neemt leerlingpikeur Mats Wester nu plaats op de sulky in plaats van broer Rick. Op basis van haar klasse is ze de absolute topfavoriet.

Panic Launcher, hier met Rick Wester, is de eerste favoriet in Zwanenburg.

5. Unguento – Frans van der Blonk 275 meter
De nieuwe troef van Stal Assendelft kan nog niet overtuigen. De ruin maakt nog te gemakkelijk een foutje en werd ook op snelheid geklopt. Uitgerekend op zijn thuisbaan in Assendelft werd hij vijfde. Tijdens zijn overige starts strandde hij steeds in de eerste omloop. Donderdag in Beverwijk kwam hij zelfs het startvak niet meer uit. De puzzel voor zijn trainer en pikeur Frans van der Blonk wordt er niet eenvoudiger op.

6. Prins Ligus – Thomas Bos 270 meter
Vorige maand in Wognum maakte de imposante ruin zijn debuut op de kortebaan. Dit bleek geen succes. Hij maakte zich die dag zo druk dat pikeur Lindsey Pegram besloot dat het niet veilig was om nog langer verder te koersen. Hopelijk heeft hij geleerd van zijn eerste kennismaking met de Nederlandse straten en is hij in Zwanenburg meer op zijn gemak.

7. Hequejuelia – Ruud Pools 270 meter
De merrie snoepte tijdens haar debuut in Venhuizen een rit af van de latere winnaar Panic Launcher (nr.4). Ze staat daarom op alle lijstjes van de regelmatige bezoeker. In Sassenheim maakte ze de verwachtingen echter niet waar met twee galoppades in de eerste omloop. Wanneer ze haar hoofd beter het werk houden, kan ze verrassen. De loting had wel wat beter gekund.

8. Jocke Cane – Lindsey Pegram 275 meter
De ruin maakte een verpletterend debuut in Assendelft door direct als tweede te eindigen. Hij had toen vijf meter ontheffing, een voordeel dat hij sindsdien kwijt is. Bij zijn deelnames daarna had hij te veel moeite met de startprocedure. In Wognum en Venhuizen kwam hij niet door de eerste omloop heen. In Beverwijk toonde hij verbetering, maar kwam tijdens de derde omloop te moeizaam van start om een bedreiging te vormen voor de latere winnaar Archange de Jiel. Die eerste meters zullen echt moeten verbeteren om aanspraak te maken op de overwinning.

9. Mr Bathuan Byd – Mats Wester 270 meter
De tweede van de in totaal drie debutanten in Zwanenburg. De tienjarige ruin heeft al een heel koersleven achter zich, welke zich voornamelijk afspeelde over de landsgrenzen in Duitsland. Daar was hij vooral actief op Gelsenkirchen, waar hij regelmatig zijn prijsjes meepakt. Met een winsom van veertig mille en een record van 1.14,2 is hij een zeer behoorlijke haververdiener. Moet proberen in deze rit het voordeel van het voordraaien optimaal uit te buiten.

10. Hind Beuckenswyk – Krista Timmer 270 meter
Drie jaar geleden kreeg de merrie de kans om het kortebanen te leren. In Assendelft bereikte ze de tweede omloop door knap Calvados Chess te verslaan, waarna ze in Venhuizen strandde na de eerste ritten van de middag. Kwam het afgelopen jaar met name in actie in Duitsland, maar heeft inmiddels ook weer de weg gevonden naar de Nederlandse grasbanen. Op basis van haar eerste start drie jaar geleden kan ze met vijf meter ontheffing wel eens verrassen.

Hind Beuckenswyk maakte drie jaar geleden een goede indruk tijdens haar debuut.

11. Divine League – Thomas Bos 270 meter
De ruin treft het steeds niet met de loting. In Sassenheim werd ze tijdens de eerste omloop gekoppeld aan de latere finalist Flavius Boko en in Beverwijk trof de merrie Archange de Jiel en Coktail Bar. Tijdens de herkansingsronde na de eerste omloop toonde ze aan wel degelijk te kunnen kortebanen en werd ze met elke rit beter. Heeft op haar tegenstander in de eerste omloop voor dat ze al de nodige ervaring heeft opgedaan.

12. Bankrobber – Frans van der Blonk 270 meter
De Zweedse debutant is een grote onbekende. De ruin was tot twee maanden geleden actief in Zweden, waar hij zo’n veertig mille aan prijzengeld binnensleepte en een mooi record liep van 1.12,9. Maakte onlangs de overstap naar trainer Appie Bosscha, waar hij door zijn nieuwe eigenaar Piet Siderius werd gestald. Wie benieuwd is naar zijn kansen doet er goed aan om het voorwerk aandachtig te bekijken.

13. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
Misschien wel de snelste deelnemer van dit veld. De ruin is ook niets voor niets de grootverdiener van het circuit. In totaal draafde hij al ruim 35.000 euro bij elkaar op de Nederlandse straten. Zijn probleem is echter de linkerbaan. Te vaak maakt hij aan deze kant, direct na de start, een galoppade. Met een oneven nummer heeft hij daarom de meeste kansen. Dit jaar werd hij tweede in Venhuizen (achter Panic Launcher (nr.4)) en derde in Sassenheim. Wanneer hij het even nummer kan vermijden, ene gevaarlijke klant voor de overwinning.

14. Happy New Day – Rick Wester 270 meter
De nieuwe troef van de succesvolle Stal de Groningers strandde tijdens zijn debuut vorige week in Sassenheim in de eerste omloop. Uitgerekend Southwind Raptor was toen zijn tegenstander en in Zwanenburg moet hij het opnieuw opnemen tegen de snelle Amerikaan. Heeft ten opzichte van Sassenheim het voordeel dat de baan geen 300, maar 275 meter lang is. Wellicht lukt het de vijfjarige ruin nu wel om uit de greep van zijn aanstormende tegenstander te blijven.

ONZE TIP:
1. PANIC LAUNCHER (nr.4) 2. SOUTHWIND RAPTOR (nr.13) 3. GAYA VIP (nr.2) 4. JOCKE CANE (nr.8)
Outsiders: Ronny Brandt (nr.1) en Hind Beuckenswyk (nr. 10)

Online wedden
Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Zwanenburg. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.