Voorbeschouwing en tips kortebaan Wognum

25 mei 2022 15:45

Met hangen en wurgen heeft Wognum twintig deelnemers. Kwantitatief valt dat wat tegen, maar aan kwaliteit geen gebrek. Het zijn vooral de paarden van Michel Roggen die op de Kerkstraat tot de favorieten mogen worden gerekend. Zijn Coktail Bar (nr.18) is het te kloppen paard, terwijl Ronny Brandt (nr.15) zijn in 2019 veroverde titel komt verdedigen. Of kunnen we een verrassing verwachten?

1. Hasta la Vista – Ruud Pools 270 meter
Zette in Assendelft zijn eerste stappen op de kortebaan. Veroverde na een knappe inhaalrace tegen Icidalie een plek in de tweede omloop, maar was daarin niet opgewassen tegen de latere winnaar Coktail Bar (nr.18). Profiteert van een ontheffing van vijf meter en geniet de steun van Ruud Pools, die in tussen 2006 en 2008 in Wognum een onvergetelijke hattrick scoorde met Short Trip. Wie op zoek is naar een verrassing heeft met Hasta la Vista de juiste deelnemer te pakken.

2. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
Liet in Assendelft twee kanten van zichzelf zien. Zo draafde hij één van de snelste ritten van de middag door na een schier onoverbrugbare achterstand Kelsa Europoort (nr.7) alsnog te achterhalen. De ruin haalde zo knap de tweede omloop, maar was daarin twee keer foutief en schakelde zichzelf uit. Wanneer hij fouten achterwege kan laten, kan hij meedoen om de prijzen. Zoals vorig jaar zien in Lisse, waar hij –weliswaar geholpen door een startontheffing- knap als derde finishte en onder andere afrekende met Ronny Brandt (nr.15). Moet wel direct aan de bak.

3. Kas Trottatore – Krista Timmer 270 meter
Kwam niet uit de verf tijdens zijn debuut in Assendelft. Verloor op de Beemsterstraat in twee ritten van Ipson Boko. Eigenaar en trainer Jan Snoek zal ongetwijfeld aan hem hebben gesleuteld zodat hij op de Kerkstraat beter voor de dag zal komen.

4. Gerda Favardy – Caroline Aalbers 270 meter
Kreeg in Assendelft niet de kans om zich te bewijzen. Snoepte tijdens de eerste rit weliswaar een rit af van de latere finalist Jocke Cane (nr.5), maar dat kwam door een fout van haar tegenstander. Er liggen kansen om de tweede omloop te halen, alhoewel het achterom draaien bij de start bepaald geen voordeel is.

5. Jocke Cane – Lindsey Pegram 275 meter
De verrassing van Assendelft. Liep tijdens zijn debuut een dijk van een koers welke hij bekroonde met een knappe tweede plaats. De nieuwste aanwinst van eigenaar Piet Siderius toonde zich snel en liet zien over een ijzeren gestel te beschikken, want de ruin had maar liefst vijf kampritten nodig om in de finale te geraken. Wanneer hij heeft geleerd van zijn eerste start en iets behendiger wordt in het startvak, heeft hij de klasse om in Wognum te winnen. Dan zal hij wel eerst moeten afrekenen met Chief One. Wanneer Jocke Cane deze omloop weet te overleven, liggen er mogelijkheden.

6. Chief One – Rick Wester 280 meter
De beste sprinter van 2021 maakt in Wognum zijn seizoendebuut. De trots van eigenaar Michel Roggen was vorig jaar zeldzaam sterk op dreef met drie overwinningen (Emmeloord, Santpoort en Lisse) en een tweede plaats op het Nederlands kampioenschap. In 2019 liet hij zich ook al zien met overwinningen in Schagen en Hillegom. De enige keer dat hij vorig seizoen niet in de prijzen liep, was in ’t Zand, waar hij voor het eerst startte met een starthandicap. Dat is in Wognum ook het geval, maar dat neemt niet weg dat de ruin -zeker op basis van zijn ervaring en snelheid- tot de kanshebbers behoort.

Chief One stond vorig seizoen op eenzame hoogte en won drie kortebanen, waaronder op de grasbaan van Emmeloord.

7. Kelsa Europoort – Manon Pools 275 meter
Kende in Assendelft een ietwat teleurstellend begin van het seizoen. De poort naar de tweede omloop stond wagenwijd open, maar de vijfjarige merrie liet zich in het zicht van de haven voorbij lopen door de sterk opkomende Goah d’Isere (nr.2). De kamprit ging vervolgens met ruim verschil verloren en dat hadden we niet verwacht van de regerend kampioen van Nederland. De combinatie met Manon Pools op de sulky zint ongetwijfeld op wraak.

8. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 270 meter
Het lievelingetje van eigenaresse Annie Swagerman is al verschillende keren afgeschreven, maar knokt zich elke keer terug. Na een paar moeilijke eerste jaren is hij uitgegroeid tot een behoorlijke langebaner, die zo nu en dan zijn overwinningen meepakt. Op de kortebaan wilde het tot dit jaar niet vlotten, maar in Assendelft zagen we tekenen van verbetering. De latere winnaar Coktail Bar (nr.18) moest vol aan de bak om Joep Swagerman te achterhalen. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst!

9. Jet Bianco – Caroline Aalbers 275 meter
Een lekkere sprinter uit de stal van Caroline Aalbers. Viel vorig seizoen op door telkens razendsnel te starten, zodat haar tegenstanders keer op keer in de achtervolging moesten. Deze tactiek leverde haar een tweede plaats op in Enkhuizen, verder succes bleef –vaak door een enorm zware loting- uit. Het korte parkoers over de Kerkstraat is haar op het lijf geschreven.

10. Lordspirit – Thomas Bos 275 meter
Na een verbluffend optreden tijdens de laatste kortebaan van vorig jaar (winst in ’t Zand) viel Lordspirit een kleine twee weken geleden in Assendelft ronduit tegen. Natuurlijk had hij met Ronny Brandt (nr.15) geen gemakkelijke tegenstander, maar de hengst kwam enigszins futloos voor de dag en werd tamelijk gemakkelijk verslagen. Dat waren we niet gewend van dit snelheidsmonster, dat op goede dagen alles en iedereen de baas kan. De Lordspirit van ’t Zand doet mee om de prijzen, die van Assendelft niet.

11. Archange de Jiel – Mats Wester 275 meter
De ruin presteert wisselvallig. De ene keer is het alles, een volgende keer niets. Wanneer hij z’n dag heeft, kan hij zich meten met de allerbesten. Heeft met twee overwinningen in Medemblik laten zien uitstekend uit de voeten te kunnen op een klinkerbaan. Dat maakt van Archange de Jiel een grote kanshebber.

Archange de Jiel is een klinkerspecialist. Dat bewees hij met twee overwinningen in Medemblik.

12. King Fanatic – Krista Timmer 270 meter
Kwam vorig jaar drie keer aan de start, twee keer op Duindigt en één keer in Lisse. Werd ondanks zijn vijf meter voorgift drie keer tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Trof het daarbij niet met de loting, iets wat in Wognum opnieuw het geval is met Archange de Jiel als tegenstander. Zal iets heel bijzonders uit de hoge hoed moeten toveren om de tweede omloop te halen.

13. Unguento – Frans van der Blonk 275 meter
Hoewel de nieuwe aanwinst van Stal Assendelft tijdens zijn thuiswedstrijd in de prijzen liep, zal trainer en pikeur Frans van der Blonk weinig wijzer zijn geworden tijdens zijn eerste optreden. Na een geschrapte tegenstander in de eerste omloop ging zijn volgende tegenstander van de benen en was hij tijdens de derde omloop vervolgens zelf foutief. Toch denken wij een goede sprinter in deze Italiaan te hebben herkend, hoewel hij nog alles heeft te bewijzen.

14. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
De pupil van trainer Aad Pools kwam goed voor de dag in Assendelft. Hij gaf prima partij aan goede tegenstanders als Jocke Cane (nr.5), Coktail Bar (nr.18) en Gaya Vip, maar maakt te vaak een fout op het beslissende moment. Een vierde plaats was een mooi resultaat. Wanneer hij deze fouten achterwege laat, zit er veel meer in het vat.

15. Ronny Brandt – Demi Veenstra 275 meter
De Italiaan verdedigt in Wognum in zekere zin zijn titel. In 2019 was hij namelijk de laatste winnaar op de Kerkstraat. Deze zege vormde destijds de start van een droomseizoen, waarin Ronny Brandt maar liefst vijf keer won en Kortebaner van het Jaar werd. Kwam in Assendelft sterk voor de dag met een knappe rit zege op Lordspirit (nr.10). Vervolgens was hij een maatje te klein voor Jocke Cane (nr.5). Demi Veenstra maakt haar debuut en zal het vak nog onder de knie moeten krijgen. Ronny Brandt is in dat opzicht de perfecte leermeester.

16. Hermione des Apres – Ruud Pools 270 meter
Was één van de twaalf debutanten in Assendelft. Overleefde de eerste omloop niet, wat mede te maken had met haar sterke opponent. Ging na haar uitschakeling aan de slag met Ruud Pools, met wie ze tussen de omlopen door goed voor de dag kwam. Kan deze nieuwe combinatie verrassen in Wognum?

17. Godric – Thomas Bos 270 meter
Kreeg tijdens zijn debuut in Assendelft niet de kans om zich te bewijzen. Won weliswaar een rit van de snelle Southwind Raptor, maar dat kwam door een fout van zijn tegenstander. In de twee daaropvolgende ritten had hij niets in de melk te brokkelen tegen één van de beste sprinters van de afgelopen tien jaar. Zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn eerste deelname, maar heeft opnieuw heel zwaar geloot.

18. Coktail Bar – Mats Wester 275 meter
Na het vorige seizoen waren er twijfels gerezen over met name de snelheid van de elfjarige ruin. Desondanks kreeg hij toch een tweede kans en in Assendelft betaalde hij dit vertrouwen in klinkende munt terug. Hij knokte zich langs elke tegenstander en boekte op het nieuwe parkoers over de Beemsterstraat een knappe zege. Daarbij is hij op geen fout te betrappen, een voor een kortebaner sterke eigenschap. Start als favoriet!

Coktail Bar stoomde in Assendelft als herboren op naar de overwinning en is daarom de favoriet in Wognum.

19. Panic Launcher – Rick Wester 275 meter
Kreeg in Assendelft met voormalig Nederlands kampioen Doc Holiday meteen een tegenstander van formaat voor zijn kiezen en werd na twee harde ritten al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Desondanks behoort ze in Wognum op basis van haar prestaties uit het verleden (met oa. drie overwinningen) tot de favorieten, hoewel ze nog nooit won op een klinkerbaan.

20. Prins Ligus – Lindsey Pegram 270 meter
De grote onbekende en enige debutant in het deelnemersveld. Was tot enkele maanden geleden actief in Zweden, waar hij iets meer dan zesduizend euro aan prijzengeld bijelkaar draafde en een record van 1.16,3 liep. Treft het niet met de loting.

ONZE TIP:
1. COKTAIL BAR (NR.18) 2. ARCHANGE DE JIEL (NR.11) 3. CHIEF ONE (NR.6) 4. PANIC LAUNCHER (NR.19)
Outsiders: Jocke Cane (nr.5) en Hero Baldwin (nr.14)

Zet online in

Je hoeft vrijdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Wognum. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.