Voorbeschouwing en tips kortebaan Wognum

16 mei 2023 19:58

Na Assendelft mag ook Wognum 24 deelnemers ontvangen, een hele goede zaak! Met dit veld kan het vrijwel alle kanten op, maar één paard steekt er met kop en schouders bovenuit: Candy Blue Chip. De nationaal kampioen zint op revanche na een mislukte start in Assendelft en is het te kloppen paard in Wognum. Wie daagt haar uit? Jet Bianco? Bankrobber? Of toch stalgenoot Archange de Jiel?

1. Kenickie Kite – Thomas Bos 300 meter
Maakte vorige week zijn debuut op de kortebaan. Lootte meteen tegen de latere finalist Medusa J en kwam dus niet verder dan de eerste omloop. Gaf echter zeer behoorlijk partij, iets om op verder te bouwen. Heeft voor Wognum echter weer niet gunstig geloot.

2. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
Was één van de smaakmakers van het vorige seizoen. Startte tien keer en draafde zes keer in de prijzen. In Warmond haalde ze de finale en in ’t Zand finishte ze als derde. Hoogtepunt van het seizoen was de fraaie overwinning in Enkhuizen. De merrie heeft bliksemsnelle eerste meters in de benen, een groot voordeel op de zware Kerkstraat in Wognum. Een kanshebber!

3. Kas Trottatore – Krista Timmer 300 meter
De zesjarige ruin was de grote verrassing van vorig jaar in Wognum. Geholpen door een startontheffing kon hij zich meten met de beste paarden van de middag en finishte uiteindelijk als vierde. Na een periode van afwezigheid maakte hij vorige week in Assendelft zijn rentree, maar strandde door fouten in de tweede omloop. Zonder fouten kan hij best ver komen.

Kas Trottatore (rechts) was vorig jaar de revelatie van de middag.

4. Secret Matias – Tom Kooyman 300 meter
Is de grote onbekende van het veld. De negenjarige hengst uit Finland maakt zijn debuut namens de stal van trainer Appie Bosscha en eigenaar Piet Siderius. Kan direct aan de bak tegen een paard met potentie. Dat kan ook een voordeel zijn, want zo wordt meteen duidelijk waar hij staat.

5. Forgettherest – Mats Wester 300 meter
Kwam vorig seizoen twee keer op de kortebaan in actie. Tijdens zijn debuut in Enkhuizen werd hij knap derde, maar in Utrecht kwam hij er niet aan te pas. Desondanks mocht hij deze winter bij Stal de Groningers blijven, wat betekent dat de succesvolle eigenaar Michel Roggen toch wat in hem ziet. Een jaartje ouder en wijzer én inmiddels gewend aan Nederland; Forgettherest zou kunnen verrassen.

6. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
Staat voor zijn dertiende start op de kortebaan. Vorig jaar kwam hij zes keer aan de start en liep één keer in de prijzen. In Egmond aan den Hoef tikte hij na een nederlaag tegen Archange de Jiel (nr.18) als vijfde aan. Dezelfde klassering in Wognum zou een mooie prestatie zijn.

Joep Swagerman vliegend in actie tijdens de kortebaan van Egmond aan den Hoef, vorig jaar.

7. Leo GS – Caroline Aalbers 300 meter
Maakte vorige week zijn debuut in Assendelft. Had toen flinke pech met de loting met de latere winnaar Epoque als tegenstander tijdens de eerste omloop. Ontwikkelde onderweg flink wat snelheid, maar kwam langzaam op gang. Wil hij in Wognum van zich doen spreken, dan zullen die eerste meters sneller moeten.

8. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
Een ultiem karakterpaard dat strijdt voor elke meter. Vorig seizoen liep hij volgens zijn trainer Aad Pools constant achter de feiten aan en raakte pas laat in vorm. Dat leverde twee vierde plekken op in Utrecht en Lisse. Dit seizoen staat hij er beter voor. Een klassering is mogelijk.

9. Juliette – John Dekker 300 meter
Was vorig jaar één van de sterkste paarden op de langebaan met tal van overwinningen en ereplaatsen. Op de kortebaan moet de zevenjarige merrie haar plek nog veroveren. Vorig seizoen kwam de pupil van Caroline Aalbers slechts één keer in actie. In Roden haalde ze de tweede omloop. De trainster gaat ervan uit dat de vernieuwde startprocedure Juliette beter zal liggen.

10. Golden Girl D.T. – Ruud Pools 300 meter
De Zweedse merrie is overgekomen uit Oostenrijk en maakt in Wognum namens trainer Cees Hetteling haar debuut op de kortebaan. Op de langebaan won ze ruim 56 mille aan prijzengeld en draafde ze een snel record van 1.12,0. In Assendelft kreeg ze van Ruud Pools al wat werk voor haar kiezen en de merrie leek dit goed op te pikken. In de gaten houden dus!

Golden Girl D.T. maakt een goede indruk tijdens het voorwerk in Assendelft.

11. Gaya Vip – Manon Pools 300 meter
De merrie werkte vorig jaar een enigszins teleurstellend seizoen af. De trots van Jan Beemsterboer heeft snelheid in overvloed, maar geeft net te vaak op de beslissende momenten niet thuis. Dat ze een flink voetje kan draven bewees ze vorig jaar tijdens het nationaal kampioenschap in Lisse, waar ze de eindstrijd haalde. De finale ging echter verloren tegen Candy Blue Chip, haar tegenstander in Wognum. Mocht ze de eerste omloop overleven, kan ze heel ver komen.

12. Candy Blue Chip – Rick Wester 300 meter
Startte vorige week als de gedoodverfde favoriet in Wognum, maar kwam niet uit de verf. Maakte weliswaar enorm veel indruk tijdens het voorwerk en de eerste omloop, maar twee galoppades tijdens het tweede bedrijf deden haar de das om. Won vorig jaar in Egmond aan den Hoef, Bemmel, Medemblik en Lisse en kan dus een behoorlijk voetje draven. Wanneer ze de fouten achterwege laat het te kloppen paard. De favoriet!

Candy Blue Chip was vorig jaar maar liefst vier keer de beste.

13. Bankrobber – Ruud Pools 300 meter
Een wisselvallige deelnemer uit de stal van Appie Bosscha. Vorig seizoen was het vaak alles of niets met de Zweedse ruin. Na derde plaatsen in Warmond en Santpoort strandde hij drie keer op rij in de eerste omloop, om daarna de finales van Medemblik en Roden te halen. Toonde onlangs vorm met een knappe zege in Wolvega, waar hij over 1609 meter sterke concurrenten voorbleef. Een gevaarlijke outsider!

14. Handsome Guy – Chiel Bos 300 meter
Kwam vorige week in Assendelft voor het eerst op de kortebaan in actie. Moest het spelletje duidelijk nog leren en ging twee keer in het heetst van de strijd van de benen. Gaat op pad met de nog onervaren pikeur Chiel Bos, die zijn kortebaandebuut maakt.

15. Mental B Darby – Jan Baas 295 meter
Ook Mental B Darby maakt zijn debuut. Als vierjarige deelnemer heeft de pupil van eigenaartrainer Jan Baas ook nog eens het voordeel van een startvoordeel van vijf meter. De ruin is voornamelijk actief op Victoria Park in Wolvega en heeft een bescheiden winsom van nog geen 4 mille. Afwachten.

16. Heine Attack – Caroline Aalbers 300 meter
Kwam in 2018 als vierjarige al twee keer in actie op de kortebaan. Beide keren kwam de ruin niet verder dan de eerste omloop nadat hij twee keer werd uitgeschakeld door een prima tegenstander. Heeft zich op de langebaan ontwikkeld tot een prima koerspaard dat zijn sporen heeft verdiend. Op de kortebaan moet hij zich nog bewijzen.

17. Dirc – Tom Kooyman 300 meter
Opnieuw mag Tom Kooyman met een debutant op pad. Dit keer is het Dirc die hij tijdens zijn eerste start mag begeleiden. In Zweden draafde de zesjarige ruin zo’n twaalf mille aan prijzengeld bij elkaar en liep een record van 1.14,8. Kon bijna niet zwaarder loten voor de eerste omloop.

18. Archange de Jiel – Mats Wester 305 meter
Na zijn fraaie overwinning in Roden vorig jaar leek de sprintloopbaan van de ervaren Fransman voorbij. Met een starthandicap zou het allemaal veel te moeilijk worden. Maar zie hier, goed nieuws voor de fans van Archange de Jiel, want eigenaar Michel Roggen hield de dertienjarige ruin toch aan. De ruin is razendsnel op de eerste meters en heeft onderweg ook nog eens een versnelling in de benen. Start voor het eerst met vijf meter extra en is dus gebaat bij een niet al te zwaar koersverloop. Wanneer hij zijn kruit droog kan houden, maakt hij een serieuze kans op de overwinning.

Archange de Jiel gaat voor het eerst op pad vanaf 305 meter.

19. King Fanatic – Chiel Bos 300 meter
Liep tijdens acht starts op de kortebaan nog niet in de prijzen. Kwam vorig jaar vijf keer in actie en bereikte twee keer de tweede omloop. Moest het vrijwel elke keer opnemen tegen sterke tegenstanders. Zo ook vorige week in Assendelft, waar Coktail Bar, vorig jaar de sterkste in Wognum, te snel bleek. Kan op de Kerkstraat wellicht profiteren van zijn ervaring.

20. Levi Europoort – Manon Pools 300 meter
Opnieuw een debutant, dit keer uit de stal van Bryan Vader. De vijfjarige merrie vertegenwoordigt de grote eigenarengroep De Gele Kanaries, die nog wacht op de eerste overwinning op de kortebaan. De merrie komt veelvuldig in actie op de baan van Alkmaar, waar ze heel goed mee kan komen. Is bij Manon Pools in bekwame handen.

21. Happy New Day – Rick Wester 300 meter
Op papier is dit de mooiste rit van de eerste omloop. Happy New Day debuteerde vorig jaar op de kortebaan en kwam tot verschillende aansprekende prestaties. Desondanks was Rick Wester niet helemaal tevreden. Ze heeft de snelheid, maar het komt er lang niet altijd uit. Wanneer hij het spelletje echt doorkrijgt, heeft de ruin alles wat een winnaar nodig heeft.

22. Flavius Boko – Krista Timmer 300 meter
Southwind Raptor staat bekend als het snelste paard op de kortebaan, maar moest het vorig seizoen desondanks enkele keren afleggen tegen Flavius Boko. De imposante ruin wil nog wel eens een galoppade maken, maar is eenmaal op stoom bijna niet af te stoppen. Het leverde hem vorig jaar een miraculeuze en ijzersterke zege op in Middenbeemster. Wanneer hij blijft draven, heeft hij de snelheid om alles en iedereen voor te blijven.

Flavius Boko is een echte dark horse. Het lukt vaker niet dan wel, maar op de dagen dat hij het op zijn heupen heeft, is hij bijna niet te kloppen.

23. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 300 meter
Zijn thuiswedstrijd in Assendelft verliep vorige week niet zoals gehoopt. Met de latere winnaar Epoque als tegenstander kon de Deense hengst van Stal Assendelft niet slechter loten. Desondanks maakte hij een prima indruk. De pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk is een fijne sprinter die volop kans maakt op een klassering, maar winnen lijkt te veel gevraagd.

24. Face It – Thomas Bos 300 meter
Goed te zien dat Cees Dobber weer aanwezig is op de kortebaan. Na Flirt d’Aunou en Quick du Vivier brengt hij nu Face It in de baan. De achtjarige merrie kwam drie jaar geleden over uit Frankrijk en kwam regelmatig in actie op de verschillende koersbanen in Nederland. Krijgt van Dobber ongetwijfeld de tijd om zich te ontwikkelen. Debuteren tegen een ervaren sprinter zal echter niet meevallen.

ONZE TIP:
1. CANDY BLUE CHIP (nr.12) 2. JET BIANCO (nr.2) 3. ARCHANGE DE JIEL (nr.18) 4. BANKROBBER (nr.13)
Outsiders: Kas Trottatore (nr.3) en Flavius Boko (nr.22)

Zet online in!

Je hoeft vrijdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Wognum. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus tot 40 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.