Voorbeschouwing en tips kortebaan Warmond

1 juli 2022 10:31

De meeste organisaties moesten drie jaar op hun kortebaan wachten, maar Warmond durfde het vorig jaar al aan om te organiseren. Toen op Duindigt, maar wij zijn maar wat blij dat wij weer terug zijn op de Herenweg. Happy New Day (nr.15) start in Warmond als de favoriet en het zijn de oudgedienden die zijn grootste concurrenten zijn. Of tovert de vierjarige Lois Lane (nr.14) iets moois uit haar hoge hoed?

1. Hasta la Vista – Ruud Pools 270 meter
De achtjarige ruin kwam dit seizoen al drie keer aan de start. In Assendelft haalde hij de tweede omloop waarin hij het na strijd moest afleggen tegen de latere winnaar Coktail Bar. In Wognum waren er daarom verwachtingen, maar deze kon hij door galoppades niet waarmaken. Ook in Sassenheim viel hij door de mand en was hij foutief. Wanneer hij die fouten achterwege kan laten, liggen er –zeker op het korte parkoers over de Herenweg- kansen.

2. Chiquito d’Arc – Frans van der Blonk 270 meter
De tienjarige hengst is de enige debutant in Warmond. Hij wordt getraind door Berry Schwarz, die in Warmond in 2019 als tweede finishte met Viking Cehere. Heeft in Frankrijk al een heel koersleven achter zich, waarin hij onder meer actief was op de legendarische koersbaan Vincennes. Draafde op de langebaan zo’n 130 mille aan prijzengeld bijeen en liep een snel record van 1.11,7. Beschikt dus over een flinke motor, maar hoe een debutant zich op de kortebaan presenteert is altijd afwachten.

3. Adiagos Bella – Thomas Bos 270 meter
Nadat de merrie in Assendelft en Venhuizen niet mocht starten, mocht hij in Beverwijk eindelijk aan de bak. Wat heet, de pupil van eigenaar Piet Siderius mocht maar liefst drie keer aantreden. Na een nederlaag tegen de latere finalist Coktail Bar werd ze veroordeeld tot de herkansingsronde, waarin ze profiteerde van twee galoppades van haar tegenstander. Tijdens de tweede omloop ging ze vervolgens zelf twee keer in de fout tegen Jocke Cane. Wil ze een rol van betekenis gaan spelen, zal ze die fouten achterwege moeten laten.

4. Funny Dream AL – Mats Wester 270 meter
Kwam in Zwanenburg voor het eerst op de kortebaan in actie en deed dat niet onverdienstelijk. De zevenjarige ruin had de pech het tijdens zijn debuut te moeten opnemen tegen torenhoog favoriet Panic Launcher, maar sloeg bepaald geen modderfiguur. De pupil van Jeroen Kemperman bleef netjes in de buurt van zijn tegenstander en maakte geen fouten. Vooral dat laatste is cruciaal op de kortebaan. Is daarom de favoriet in de rit tegen de grillige Adiagos Bella. Om een rol van betekenis te kunnen spelen, zal hij zich verder verbeterd moeten hebben.

5. Jet Bianco – John Dekker 275 meter
Liep een dijk van een koers in Sassenheim waar hij na een harde strijd als vierde aantikte. Versloeg tijdens de tweede omloop Hasta la Vista (nr.1) en legde vervolgens ook de latere winnaar Ronny Brandt (nr.12) het vuur aan de schenen. Southwind Raptor (nr.11) was vervolgens te sterk tijdens de troostfinale, maar dat is geen schande. De merrie heeft een bliksemstart in de benen en dat is op het korte parkoers over de Herenweg een ijzersterk wapen. Wanneer ze haar kruit lang kan droog houden, ligt een verrassing op de loer.

6. Bankrobber – Lindsey Pegram 270 meter
Net zoals Funny Dream AL (nr.4) maakte Bankrobber in Zwanenburg zijn debuut. Ook hij deed dat niet onverdienstelijk. De zevenjarige ruin overleefde de omloop door de meer ervaren Divine League van zich af te schudden en gaf daarna prima partij aan de latere winnaar Jocke Cane. Hij liet zich weliswaar verschalken in het startvak, maar maakte op snelheid een hoop terrein goed. Dit is een deelnemer om in de gaten te houden! Voor een flinke greep in de prijzenpot is het wellicht te vroeg, maar met een gunstige loting is van alles mogelijk.

7. Hampshire F Boko – Manon Pools 275 meter
De achterban van Hampshire F Boko heeft door een blessure geduld moeten hebben, maar de achtjarige hengst maakt dan toch eindelijk zijn seizoendebuut. De pupil van trainer Aad Pools is een grillige deelnemer. Het lijkt net alsof hij de laatste stap naar de top telkens net niet weet te maken. Verscheen vorig jaar acht keer aan de start, waarin hij drie keer in de prijzen liep. Een vierde plaats in Medemblik was zijn beste resultaat. Trof het overigens zelden met de loting; vrijwel elke keer moest hij het opnemen tegen een deelnemer die later de finale haalde. Toch is het veel te vroeg om deze hengst af te schrijven. Sterker, het kan zomaar dat zijn tijd nog moet komen. Wij zien het wel gebeuren.

8. Calistokingsdeep – Ruud Pools  280 meter
Via een huurconstructie is de dertienjarige publiekslieveling dankzij Joop Visser behouden voor de kortebaansport. Calistokingsdeep staat voor zijn vijftigste kortebaan. Tijdens zijn loopbaan draafde hij dertien finales, waarvan hij er zes won. Zo was hij vorig jaar de sterkste op de door Nootdorp georganiseerde kortebaan op Duindigt. Kwam dit seizoen in Beverwijk voor het eerst aan de start en kwam toen niet verder dan de tweede omloop. Dat was met de uiteindelijke winnaar Archange de Jiel als tegenstander ook niet zo heel gek. In Warmond maakt hij kans op de overwinning, alhoewel een achterstand van tien meter op paarden als Happy New Day (nr.15) en Lois Lane (nr.14) wel heel flink is.

Calistokingsdeep en Ruud Pools vormen dit seizoen een nieuwe combinatie op de kortebaan.

9. Chief One – Mats Wester 275 meter
Heeft dit seizoen nog niet echt zijn stempel kunnen drukken. Kwam vooralsnog twee keer aan de start en werd beide keren uitgeschakeld tijdens de tweede omloop. Beide keren was Ronny Brandt (nr.12) verantwoordelijk voor de vroegtijdige eliminatie van de beste sprinter van 2021. Wat opviel was dat de achtjarige ruin, in 2019 nog derde op de Herenweg, moeite had met de startprocedure. Dat zal beter moeten wil hij in Warmond meestrijden om de overwinning.

10. Godric – Thomas Bos 275 meter
Sinds Godric in Wognum een rit won van de latere winnaar Coktail Bar zijn er verwachtingen rond de vijfjarige ruin. In Venhuizen viel hij door de mand, maar in Beverwijk loste hij deze grotendeels in. Hij haalde via onder andere Floalts Cicciolina (nr.13) de derde omloop, waarin hij werd afgebluft door de rappe Hero Baldwin. Is zijn vijf meter ontheffing dit keer kwijt, maar zijn snelheid heeft hij ongetwijfeld behouden. Komt normaal gesproken tekort tegen Chief One, maar via de herkansingsronde na de eerste omloop zijn er wellicht mogelijkheden.

11. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
De Amerikaan van Bert de Boer is prima aan dit seizoen begonnen. De negenvoudig kortebaanwinnaar haalde de finale in Venhuizen en finishte als derde in Sassenheim. Zelfs het starten rechtsom in de linkerbaan lijkt beter te gaan. In Sassenheim was hij tijdens de eerste omloop na een kamprit te sterk voor Happy New Day (nr.15), onze favoriet in Warmond. In Zwanenburg draaide de vijfjarige ruin de rollen om en wist de grootverdiener eveneens na een kamprit te verslaan. Het zal er dus om hangen in Warmond. Qua snelheid kan niemand zich met Southwind Raptor meten, maar zijn starthandicap kan een doorslaggevende rol gaan spelen.

Southwind Raptor (links) rekende in Sassenheim nog af met Happy New Day.

12. Ronny Brandt – Rick Wester 280 meter
Is dit seizoen bezig aan zijn revival. Won in 2019 vijf kortebanen en kroonde zich daarmee tot de beste sprinter van het seizoen. Tijdens de coronaperiode speelde hij weinig klaar, op een tweede plaats in Medemblik na. Dit seizoen kan eigenlijk al niet meer stuk voor de Italiaan. Na een knappe tweede plaats in Wognum, volgde een sterke overwinning in Sassenheim. De twaalfjarige ruin oogt fris en fruitig en zou best wel eens een hoofdrol kunnen opeisen op de Herenweg. Zijn opgelopen handicap van vijf meter is wel een handicap. Helaas start hij de koers ook met een enorme zware klus tegen Southwind Raptor. De herkansingsronde biedt wellicht een uitweg.

13. Floalts Cicciolina – Frans van der Blonk 275 meter
Liep net zoals Adiagos Bella (nr. 3) een dubbele koers in Beverwijk. Moest het tijdens de eerste omloop afleggen tegen Karin, waarna hij werd veroordeeld tot de herkansingsronde. Daarin vocht hij een mooie strijd uit met de bewezen Colorado Blue, welke de achtjarige merrie in haar voordeel beslechtte. Tijdens de tweede omloop had ze echter geen weerwoord op de versnellingen van Godric en werd uitgeschakeld. Lijkt aanleg te hebben, maar staat voor een pittig karwei.

14. Lois Lane – John Dekker 270 meter
Maakte haar debuut in Beverwijk en deed dat meer dan verdienstelijk. De vierjarige merrie had het koersverloop dankzij galoppades van haar tegenstanders niet tegen, maar liet toch bij vlagen zien wat ze in huis heeft. De finalisten Coktail Bar en Archange de Jiel moesten aan de bak om de merrie klein te krijgen. Tijdens de troostfinale won ze overtuigend een rit van de flink aandringende Hero Baldwin. Wanneer ze een volgende stap weet te maken, is Lois Lane een deelnemer met mogelijkheden.

15. Happy New Day – Rick Wester 270 meter
Uitgerekend de favoriet voor Warmond heeft het stilstaande nummer geloot. De vijfjarige ruin van eigenaar Michel Roggen draafde nog niet in de prijzen, maar is desondanks het te kloppen paard op de Herenweg. De combinatie met Rick Wester op de sulky maakte indruk in Zwanenburg door eerst Southwind Raptor uit te schakelen en daarna favoriet Panic Launcher tot het uiterste te dwingen. Pas na een kamprit capituleerde Happy New Day. De vijf meter ontheffing is op de Herenweg een voordeel, een favorietenrol is dat op de kortebaan doorgaans niet. Toch moet het wel heel gek lopen wil de ruin niet heel ver komen.

ONZE TIP:
1. HAPPY NEW DAY (NR.15) 2. CALISTOKINGSDEEP (NR.8) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.11) 4. CHIEF ONE (NR.9)
Outsiders: Lois Lane (nr.14)

Erelijst Warmond:
2007 Utah Alki – Rob de Vlieger
2008 Timothy’s Way – Wim van der Mespel
2009 Walkover – John Dekker
2010 Zam Avon – Wim van Buytene
2011 Umberto – Ruud Pools/Manon Pools
2012 Appie Swagerman – Wim van der Mespel
2013 Ton Jeu – Manon Pools
2014 Donate Groenhof – Ruud Pools
2015 Tamburini – Jan Thijs de Jong
2016 Barbert – John de Leeuw
2017 Player Simoni – Danny den Dubbelden
2018 Emi van Jip – John Dekker
2019 Panic Launcher – John de Leeuw
2021 Cesar Charisma – Ruud Pools

Online wedden

Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Warmond. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.