Voorbeschouwing en tips kortebaan Voorschoten

29 juli 2022 09:50

Met twaalf paarden krijgt de organisatie in Voorschoten natuurlijk te weinig, maar dat hoeft geen invloed te hebben op de kwaliteit van de koers. Op papier lijken Archange de Jiel en Chief One ver boven de rest uit te steken, maar tussen de vijf nieuwkomers kunnen zomaar potentiële winnaars zitten. Zeker met de reglementaire vijf meter voorgift kunnen zij voor een daverende verrassing zorgen!

1. SJ’s Bajaro – Wim van der Mespel 270 meter
De Duitse ruin debuteert op de kortebaan. Op de langebaan is hij geen grootverdiener met een bescheiden winsom van 1.930 euro en een record op de kilometer van 1.17,5. Toch won hij vorig jaar een koers op Victoria Park in Wolvega, de meest prestigieuze baan van ons land. Met de Leidschendamse pikeur Wim van der Mespel heeft SJ’s Bajaro bovendien een pikeur die uitstekend uit de voeten kan met deelnemers op meters voorsprong.

2. Lumiere – Ruud Pools 270 meter
De enige vierjarige van dit gezelschap. De Stompwijkse liefhebber Cees Roeling heeft de hengst onlangs gekocht, mogelijk voor deelname volgende maand op de eigen thuisbaan. In Beverwijk maakte hij vorige maand zijn debuut. Toen was hij nog zo groen als gras. Hij overleefde nog wel de eerste omloop, maar schakelde vervolgens zichzelf uit met twee galoppades. Mogelijk heeft hij van dit debuut geleerd.

3. Ivy Fortuna – Aad Pools 270 meter
Nog een debutant. Op de langebaan draafde ze ruim 8.500 euro bij elkaar met een record van 1.16,1. Ze komt voornamelijk in actie op de grasbanen, waardoor ze bekend is met de draaistart. Dit seizoen moet ze het vooralsnog hebben van ereplaatsen, maar vorig jaar won ze op het gras van Duindigt. Met ‘mister kortebaan’ op de sulky heeft ze de ideale leermeester.

4. Epoque – Rick Wester 270 meter
De succesvolle Stal de Groningers heeft met Epoque een nieuwe aanwinst. Initiatiefnemer Michel Roggen haalde dit Deense paard vorige week op in Hamburg. Op de langebaan won hij inmiddels ruim 12.000 euro, met een record over de kilometer van 1.14,3. Zowel achter de auto als uit de banden liet hij volgens Roggen veel startsnelheid zien. Thuis op stal onderscheidt hij zich met zijn rustige en lieve karakter. Bij kampioenspikeur Rick Wester is hij in goede handen.

5. Capac – Krista Timmer 270 meter
Capac is de eerste Voorschotense deelnemer die in actie komt. De ruin is in eigendom van eigenaartrainer Rob Strik. Het rijden laat hij dit keer over aan Krista Timmer. Vorig jaar maakte hij zijn debuut op de kortebaan in Medemblik. Hij trof het toen niet met zijn tegenstander, de uiteindelijke nummer twee Ronny Brandt. Ook nu is de loting tegen de favoriet bijzonder ongunstig. Capac lijkt zich te moeten focussen op de verliezersronde.

6. Archange de Jiel – Mats Wester 275 meter
De grote favoriet. In zijn laatste tien starts liep hij altijd in de prijzen. Winnen deed hij dit jaar in Beverwijk. Het betekende zijn vierde kortebaanzege uit zijn carrière. Dit seizoen werd hij ook al drie keer derde en één keer vierde. Dit geeft direct ook zijn manco aan. Archange de Jiel is vaak oppermachtig in de eerste omlopen, maar heeft moeite om het karwei af te maken. Voor dit veld lijkt hij te goed, maar een verrassend snelle debutant met vijf meter voorgift zou hem, zeker later op de middag, kunnen kloppen.

Archange de Jiel en Mats Wester wonnen vorige maand in Beverwijk.

7. Hequejuela – Ruud Pools 275 meter
Op papier is Hequejuela de grootste uitdager van de paarden van Stal de Groningers. Vorige week donderdag won zij in IJmuiden, nadat zij in haar eerste starts wel potentie had getoond, maar te gemakkelijk een galoppade maakte. In de finale klopte ze Happy New Day (nr. 9). Het Stompwijkse paard is nu haar vijf meter voorgift kwijt. Ze moet daarom bewijzen dat ze ook vanaf de basisafstand met de besten meekan.

8. Haley Vredebest – Manon Pools 270 meter
Op driejarige leeftijd was deze merrie van de Voorschotense Stal Vredebest een groot talent. Ze kroonde zich op de Renbaan Duindigt zelfs tot de beste merrie van haar jaargang. Ze blonk toen vooral uit met haar eindschot. De prestaties raakten daarna ietwat in verval, al heeft ze nog wel eens een uitschieter. Op haar thuisbaan maakt ze haar debuut op de kortebaan. Tegen Hequejuela heeft ze geen ideale tegenstander om deze bijzondere discipline te leren, maar wellicht kan ze zich via de verliezersronde alsnog naar de tweede omloop knokken.

9. Happy New Day – Rick Wester 275 meter
Bij zijn eerste deelnames toonde Happy New Day direct potentie. Toch duurde het vijf starts voordat de troef van Stal de Groningers in de prijzen liep. Vorige week in IJmuiden eindigde hij als tweede achter Hequejuela (nr. 7). Net als zijn medefinalist van toen is hij nu zijn vijf meter voorgift kwijt. Op snelheid lijkt hij nog niet opgewassen tegen zijn succesvolle stalgenoten, maar we verwachten wel dat hij zich nog verder ontwikkelt. Een ideaal paard voor een plaatsweddenschap.

10. Ferran Convital – Wim van der Mespel 270 meter
Trainer Cees Imming heeft dit paard zorgvuldig toegewerkt naar zijn eerste start op de kortebaan. De afgelopen weken nam hij Ferran Convital mee naar de kortebaan om hem daar alvast te laten wennen. Ook Wim van der Mespel maakte op deze manier kennis met de nieuwe troef van eigenaar Ger Luigies. In eerste instantie was Ferran Convital nog heel druk, maar voorzichtig begon hij zich meer op zijn gemak te voelen en toonde ook snelheid. Met vijf meter voorgift en een specialist op de sulky kan de ruin verrassen. Wij zijn heel benieuwd!

11. Chief One – Demi Veenstra 275 meter
Chief One is nog sneller dan stalgenoot Archange de Jiel (nr. 6). Vorig jaar zette hij drie van zijn zes starts om in een overwinning en werd hij één keer tweede. Dit jaar heeft hij deze vorm nog niet laten zien. Hij had moeite met de startprocedure en gaf daarom steeds te veel meters weg om te kunnen winnen. Twee keer strandde hij in de tweede omloop. Aan het begin van deze maand werd hij nog wel vierde in Warmond. Wellicht kan leerlingpikeur Demi Veenstra hier verandering in brengen. De vaste verzorgster van de paarden van Stal de Groningers beleeft een stormachtige start van haar kortebaancarrière. Ook Ronny Brandt leek zijn beste tijd te hebben gehad, maar met Veenstra op de sulky is hij aan een tweede jeugd begonnen. Samen wonnen zij in Wognum en eindigden als tweede in Wognum en vierde in Hoofddorp. Krijgt zij ook Chief One weer aan de praat?

Chief One won vorig jaar drie kortebanen.

12. Hampshire F Boko – Aad Pools 275 meter
Deze hengst keerde deze maand terug na blessureleed. In Warmond moest hij nog even inkomen, maar vorige week in IJmuiden werd hij knap derde. In de troostfinale won hij zelfs van Archange de Jiel (nr. 6). Normaal gesproken komt hij op snelheid net tekort om te winnen, maar moet hij wel een aantal omlopen verder kunnen komen. Met Chief One als tegenstander heeft hij slecht geloot, maar de ervaren Aad Pools kan het zijn tegenstander wel bijzonder lastig maken in het startvak.

ONZE TIP: 1. ARCHANGE DE JIEL (NR. 6) 2. CHIEF ONE (NR. 11) 3. HEQUEJUELA (NR. 7)
Outsider: Hampshire F Boko (nr. 12)

Online wedden

Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Voorschoten. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.