Voorbeschouwing en tips kortebaan Voorschoten

15 augustus 2019 20:18

Aan belangstelling geen gebrek in Voorschoten! Maar liefst tien paarden moesten worden uitgeloot. Onder hen vijf kortebaanwinnaars; hun plaatsen worden ingenomen door zeven debutanten. Dat maakt het deelnemersveld lastig in te schatten, hoewel één paard er met kop en schouders bovenuit steekt: Doc Holiday. De kersverse kampioen van Nederland start weliswaar met een starthandicap, maar heeft de klasse om ook vanaf 280 meter te winnen.


1. Ipson Boko – Djimmy Schneider 270 meter
De vierjarige hengst maakt zijn debuut op de kortebaan. Was een maand geleden sterk op dreef in Joure, waar hij met een sterk eindschot de tweede koers won. Heeft op de langebaan een winsom van € 1.265,00 en een record van 1.19,5. Heeft het voordeel van een startontheffing.

2. Banter Boy – Krista Timmer 275 meter
Kwam eerder dit seizoen in actie in Hoofddorp en Santpoort. Op de Kruisweg haalde hij nog de tweede omloop, maar in Santpoort werd hij al tijdens het eerste bedrijf uitgeschakeld door Ronny Brandt, die afgelopen dinsdag in Bemmel won. Kan op basis van zijn ervaring deze omloop overleven, maar zal daarna wat geluk moeten hebben met de loting.

3. Fabulous Well – Rick Wester 275 meter
Maakt zijn debuut op de kortebaan in Nederland, maar kwam eerder dit jaar al in aanraking met het sprintwerk over korte afstand. Tijdens de kortebanen in De Haan (België) kwam de zevenjarige merrie van eigenaar en trainer Kris De Koninck in actie op de zondag, maar wist de eerste schifting niet te overleven.

4. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
De derde debutant van de middag luistert naar de naam Goah d’Isere. De zesjarige ruin kwam de afgelopen maanden regelmatig uit op de langebaan en een winsom van € 2.695,00 en een record van 1.16,0. Werd gefokt door Jan Beemsterboer, die in Voorschoten ook vertegenwoordigd wordt door Fip Junior.

5. Ursy Flying – John Dekker 275 meter
In De Haan werden dat weekend twee kortebanen verreden. Tijdens de tweede werd Fabulous Well (nr. 3) al snel uitgeschakeld, maar de eerste werd gewonnen door Ursy Flying. In Nederland wil het echter nog niet vlotten. Zijn eerste twee starts eindigden na de eerste omloop, in IJmuiden en Nootdorp kwam de elfjarige ruin een ronde verder. Met dit kwalitatief mindere veld liggen er wellicht mogelijkheden.

6. Rockson Fair – Denise Pennekamp 270 meter
De troef van Voorschotenaar Rob Strik wordt op de Van Beethovenlaan gereden door Denise Pennekamp en heeft het voordeel van een startontheffing van vijf meter. Dat biedt wellicht mogelijkheden. Tijdens zijn eerste drie starts dit seizoen kwam hij geen enkele keer door de eerste omloop heen, hoewel de loting niet bepaald mee zat. Zo trof hij in Stompwijk Doc Holiday (nr. 8), die in Voorschoten van start gaat als de grote favoriet.

7. Pompano Mick – Rob Strik 275 meter
Na de vorige rit mag Voorschoten opnieuw in de handen, want Rob Strik komt nu zelf in actie. In Egmond aan den Hoef wist de combinatie knap de tweede omloop te bereiken, maar was de latere winnaar Ronny Brandt vervolgens te sterk. De kans dat Strik deze prestatie op zijn thuisbaan kan herhalen, lijkt erg klein met de kampioen van Nederland als tegenstander.

8. Doc Holiday – Manon Pools 280 meter (foto boven)
Start als de grote favoriet in Voorschoten. Won eerder dit seizoen in Assendelft en Venhuizen en werd tweede in Stompwijk. In Santpoort kroonde hij zich voor de tweede keer op rij tot kampioen van Nederland, door tijdens de finale Lordspirit (nr. 17) te verslaan. Heeft wellicht last van zijn starthandicap, maar wie de koers wil winnen, moet eerst langs Doc Holiday!

Hannie Swagerman heeft wel degelijk snelheid, maar maakt te vaak een fout om zich te klasseren.

9. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Een snelle, maar ook grillige deelnemer. Vorig jaar behaalde de merrie enkele ereplaatsen, maar maakte ze te snel fouten om van haar startvoordeel te profiteren. Eigenlijk is dat dit seizoen niet anders. Toch heeft ze te veel snelheid om te onderschatten. Zo won ze in IJmuiden een rit van de snelle Calistokingsdeep.

10. Simoni’s Natural – John de Leeuw 270 meter
Liet tijdens zijn eerste drie starts niet al te veel zien. Tijdens zijn debuut in Santpoort haalde hij nog de tweede omloop, maar daarna werd de tienjarige ruin tweemaal snel uitgeschakeld. In Bemmel reed ze al wat proefritjes met John de Leeuw. Heeft de ruin ons eerst zand in de ogen gestrooid om in Voorschoten te kunnen vlammen? Een gevaarlijke outsider!

11. Sirol Axe – Wim van der Mespel 275 meter
Debuteerde niet onverdienstelijk in Nootdorp. Haalde op De Poort de tweede omloop en had daarna de pech dat een duidelijk galoppade van zijn tegenstander niet werd bestraft. Met de hulp van voormalig kortebaankampioen Wim van der Mespel kan de achtjarige ruin op de Van Beethovenlaan wellicht weer goed voor de dag komen. Kan met een enigszins gunstig koersverloop ver komen.

12. Iceland – Tom Kooyman 275 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. Dat was op de Kruisweg in Hoofddorp, waar hij na een kamprit werd geklopt door Elbert H. De zevenjarige ruin was de afgelopen maanden regelmatig actief op de Nederlandse drafbanen, zonder grote successen te boeken.

13. Diamant de Covy – Micha Brouwer 275 meter
De Zwitsers gefokte ruin is de vierde debutant van de middag. De zesjarige pupil van Micha Brouwer liep vorig jaar nog in Frankrijk en was onlangs ook nog actief in België en Wolvega. Hij heeft een winsom van bijna tien mille en een record van 1.16,5. Zal in deze rit moeten profiteren van het voordraaien bij de start.

14. Gerson Boko – Ruud Pools 275 meter
Maakte net zoals Sirol Axe (nr. 11) in Nootdorp zijn debuut op de kortebaan. Helaas voor zijn achterban werd hij al na één omloop uitgeschakeld door Hero Baldwin en Bert Post, die twee jaar geleden de finale in Voorschoten haalde met Contador. Zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn eerste start en daarom in Voorschoten beter voor de dag komen.

15. Chief One – John de Leeuw 275 meter
De grote uitdager van favoriet Doc Holiday. Kwam tot de halve finales in Wognum, Warmond en Beverwijk, maar de laatste stap wist hij nog niet te zetten. Dat was met name in Wognum en Beverwijk niet zo heel gek, want de vijfjarige ruin moest keer op keer beulswerk verrichten om een omloop verder te geraken. Zo hield hij in Beverwijk Blackpearl Trans R (nr. 21) en Calistokingsdeep van het lijf. Dat zegt veel over de kwaliteiten van deze sprinter, die op alle wedtickets thuishoort!

16. Bizar Zandbergen – Lindsey Pegram 275 meter
Een uitstekende sprinter van trainer Rob van Toor, voor wie de middag vaak net even te lang duurt. Is vooral tijdens de eerste omlopen op zijn best en behoort dan tot de snelste paarden. Het valt echter niet mee om de concentratie vast te houden en daarom is Bizar Zandbergen vooralsnog prijsloos gebleven. Pittige loting!

17. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Een zeer gevaarlijke outsider. Al vanaf zijn eerste start ging er een belofte uit van deze hengst, maar keer op keer kwam het er niet uit. Na ruim dertig starts lijkt het kwartje te zijn gevallen en behoort Lordspirit tot de vaderlandse sprinttop. In Stompwijk tikte hij als derde aan, tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort finishte hij zelfs als tweede. Wie deze lijn doortrekt komt bij een eerste plaats in Voorschoten uit. Een utopie? Zeker niet! Houd de hengst in de gaten!

18. McSpirit – Rick Wester 275 meter
Eén van de nieuwste aanwinsten van Michel Roggen en zijn Stal de Groningers. De ruin heeft op de langebaan een snel record van 1,12,1 en een winsom van bijna een ton. Dat zijn cijfers om mee thuis te komen! Debuteren tegen een deelnemer in vorm is geen gemakkelijke opgave.

Beaujosh de Mahey lootte dit seizoen nog niet erg gelukkig, maar kan in Voorschoten boven zichzelf uitstijgen.

19. Beaujosh de Mahey – Ruud Pools 275 meter
In vijf starts kwam hij nog niet verder dan een vijfde plaats in Stompwijk. Weliswaar magere cijfers, maar ze doen geen recht aan de kwaliteiten van de pupil van trainer Cees Hetteling. Tijdens vrijwel al zijn deelnames zat de loting niet mee en werd hij uitgeschakeld door de latere winnaar (twee keer) of halve finalist (drie keer). In Santpoort won hij een rit van Ronny Brandt, die dinsdag nog in Bemmel won. Dan ga je hard genoeg!

20. Fip Junior – John Dekker 275 meter
Debutant nummer zes van de middag heeft met ruim honderd eigenaren waarschijnlijk de meeste supporters langs de hekken. De zevenjarige hengst is geen hoogvlieger op de langebaan, maar toonde tijdens de trainingen aanleg voor het sprintwerk. Start in Voorschoten vooral om ervaring op te doen, dus wonderen mogen van Fip niet worden verwacht.

21. Blackpearl Trans R – Manon Pools 280 meter
Hoog bezoek in Voorschoten, want met Blackpearl Trans R betreedt één van de beste sprinters van de afgelopen tien jaar de Van Beethovenlaan. De merrie heeft vrijwel elke kortebaan minstens één razendsnelle rit in huis, waarmee ze het publiek versteld doet staan. Zo won ze in Beverwijk uit een onmogelijke positie een rit van van Chief One (nr. 15), die zich vervolgens niet nog een keer liet verrassen. Wanneer ze een beetje door de middag heen kan rollen, is een stunt niet uitgesloten.

22. Ida Swagerman – Frans van der Blonk 270 meter
Met de vierjarige Ida Swagerman verschijnt de zevende nieuwkomer aan de start in Voorschoten. De merrie heeft op de langebaan een bescheiden winsom en record, maar dat zegt niets over haar kwaliteiten over 270 of 295 meter. Loodzware loting tegen een legende.

23. Evison – Marco Spin 275 meter
Na Blackpearl Trans R (nr. 21) is Evison met ruim zestig deelnames de meest ervaren deelnemer in Voorschoten. Dit seizoen kon hij nog weinig potten breken. Drie deelnames leverden slechts één plek in de tweede omloop op. Weet hij de eerste omloop te overleven, doet hij mee om een klassering.

24. Viking Cehere – Micha Brouwer 275 meter
De verrassing van de kortebaan van Warmond. Leek na mislukte starts in 2018 te zijn uitgekoerst op de kortebaan, maar maakte in Warmond een fraaie rentree door uit het niets de finale te halen. Toonde daarbij veel snelheid, maar was niet helemaal foutloos. Zonder fouten doet hij mee om een plek in de vierde omloop!

ONZE TIP: 1. DOC HOLIDAY (NR.8) 2. CHIEF ONE (NR.15) 3. LORDSPIRIT (NR.17) 4. VIKING CEHERE (NR.24)
Outsiders: Simoni’s Natural (nr.10), Beaujosh de Mahey (nr.19) en Blackpearl Trans R (nr.21)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Voorschoten (vanaf 1980)

1980 Ozo van de Lente John de Leeuw
1981 Ravenna Siem Hartman
1982 Titia Pride Aad Pools
1983 Une de Petal Aad Pools
1984 Worthy Dillon Manus Bouwhuis
1985 Van Hans Alve Jan de Leeuw
1986 Woodsong Bert van Dooyeweerd
1987 Useful Prince Wim Swart
1988 Yvar Marco Jacques Geluk
1989 Zodiac Vryenesse Wim Swart
1990 Bobo Buitenzorg Siem Hartman
1991 Country D Jan Wagenaar
1992 Diamond Tonka Manus Bouwhuis
1993 Griffy Sunshine Manus Bouwhuis
1994 My Twain Wim van Buytene
1995 Adam’s Bomb Wim van Buytene
1996 Jim Jam Rozz Ruud Pools
1997 Ido Baldwin Ruud Pools
1998 Tuckittua Ruud Pools
1999 Third Man Huib van den Heuvel
2000 Kim van Leeuwen Cees Imming
2001 Adonis Guard Aad Pools
2002 Mr Postman Jacques Geluk
2003 Olga Laukko Jacques Geluk
2004 Lino Hawai Aad Pools
2005 Nandoe Enzelens Krista Timmer
2006 Utah Alki Rob de Vlieger/John de Leeuw
2007 Panky Neyenrode John de Leeuw
2008 Viva’s Limburgia Manon Pools
2009 Viva’s Limburgia Manon Pools
2010 Ulliano Way Jan Thijs de Jong
2011 Wyard Beuckenswyk Caroline Aalbers
2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2013 Co Swagerman Frans van der Blonk
2014 Zero Option Lane Jaap van Rijn
2015 Uno des Jacquets Aad Pools
2016 Barbert John de Leeuw
2017 Jagger Broline John de Leeuw
(geen kortebaan in 2018)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.