Voorbeschouwing en tips kortebaan Venhuizen

11 juni 2019 07:48

Wat een prachtig deelnemersveld! Aan de ene kant komen de bewezen sprinters in actie, maar aan de andere kant zijn er genoeg nieuwe paarden die tijdens de eerste koersen van het seizoen hun talent hebben laten zien. Zo is de rit tussen Doc Holiday en Panic Launcher uiterst interessant. De winnaar van deze rit is topfavoriet voor het winnen van de koers. Of zijn het toch Contador, Southwind Raptor en Bizar Zandbergen die er met de prijzen vandoor gaan?

1. Hind Beuckenswyk – Frans van der Blonk 275 meter
Maakte in Assendelft haar debuut en haalde toen na een kamprit de tweede omloop ten koste van Calvados Chess (nr.15). Ging daarna galopperend in de fout tegen de latere finalist Calistokingsdeep. Heeft aanleg, maar moet tijdens de eerste omloop al flink aan de bak.

2. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 275 meter
Timmert alleraardigst aan de weg. Lijkt met elke start te verbeteren. Won is Assendelft knap een rit van Southwind Raptor (nr. 5), wat aangeeft dat de merrie over genoeg snelheid beschikt. Wanneer ze de echte kleppers kan ontlopen, doet ze mee om een klassering.

3. Emi van Jip – Caroline Aalbers 275 meter
De grillige merrie met haar ruim honderd eigenaren staat voor een pittig karwei. Vorig jaar in Roden troffen Emi en Contador elkaar al eens en toen ging de eerste galopperend de mist in. Snelheid heeft de achtjarige merrie wel degelijk, alleen met de startprocedure heeft ze regelmatig moeite.

4. Contador – Manon Pools 275 meter
Leek twee jaar geleden onbedreigd op weg naar de zege in Venhuizen, maar ineens gaf hij het tijdens de finale op. Sindsdien heeft de tienjarige ruin het niveau van die middag niet meer weten te behalen, al lijkt de pupil van trainer Aad Pools zich sinds een half jaar meer en meer te verbeteren. Liep twee sterke omlopen in Assendelft, waar hij de snelle Barbert kansloos liet. Daarna vergiste hij zich keer op keer in de draf. Zonder die fouten is Contador een kanshebber.

5. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
Eén van de snelste paarden die op de kortebaan actief is. Reeg de afgelopen seizoenen de successen aaneen en behoort alleen daarom al tot de favorieten in Venhuizen. Werd in Assendelft gedecideerd verslagen door Panic Launcher (nr.10), maar bleek na een behandeling wel gemakkelijker te blijven draven. De Amerikaan hoort op alle wedtickets thuis!

6. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel 275 meter
Zowel paard als pikeur komt in Venhuizen voor het eerst dit seizoen aan de start. Kwam vorig jaar vijf keer in actie, maar liep geen enkele keer in het prijzengeld. Had daarbij de pech telkens loodzwaar te loten, wat het gebrek aan succes gemakkelijk verklaart. Ondanks de magere resultaten heeft de negenjarige ruin wel degelijk aanleg voor de kortebaan.

7. Farofera – Jaap van Rijn 270 meter

De eerste van de in totaal zes debutanten die in Venhuizen in actie komt. De vierjarige merrie is een nakomeling van de legendarische Timoko, het meest winnende Franse paard aller tijden. Jaap van Rijn reed de merrie al verschillende keren op de langebaan in Wolvega. De vijf meter startvoordeel moeten haar minstens één omloop verder kunnen brengen.

8. Vangiskan Scott – Marco Spin 275 meter
Deze Franse vosruin heeft z’n sporen op de langebaan al ruimschoots verdiend. Liep de afgelopen jaren in Frankrijk een dikke ton aan prijzengeld bij elkaar. De nieuwste aanwinst van Kris de Koninck zal de discipline van het kortebanen nog onder de knie moeten krijgen, aangezien hij in Venhuizen voor de eerste keer start. Afwachten dus.

9. Doc Holiday – Bo Sprengers 275 meter
De kampioen van Nederland moet direct aan de bak! Met Panic Launcher heeft de winnaar van de kortebaan van Assendelft direct zijn grootste concurrent geloot. De pupil van trainster Natasja Sprengers heeft wel het voordeel van het voordraaien in het startvak, wat Doc Holiday normaal gesproken een omloop verder zal helpen. Ondanks de loodzware rit tijdens de eerste omloop onze favoriet!

10. Panic Launcher – John de Leeuw 275 meter
Maakte in Assendelft veel indruk door uitstekende kortebaners als Chief One en Southwind Raptor (nr.5) te verslaan. Was tijdens de finalefase echter moegestreden en kwam daarom niet verder dan een derde plaats. Staat voor een zware taak, maar is zeker niet kansloos. Heeft snelheid genoeg, hoewel het achteromdraaien bij de start geen voordeel is. Wanneer hij Doc Holiday verslaat, is hij direct de topfavoriet!

Panic Launcher (links) rekende in Assendelft knap af met Southwind Raptor.

11. Spark Him Lyra – Mats Wester 275 meter
Kwam in totaal vijf keer aan de start op de kortebaan, maar bracht het geen enkele keer tot de tweede omloop. Had vorige week in Wognum een kans, maar vergooide deze met een galoppade tijdens de kamprit. Krijgt tegen Andrea Swagerman een nieuwe mogelijkheid zich te bewijzen.

12. Andrea Swagerman – Frans van der Blonk 280 meter
Behoorde in 2012 en 2013 tot de absolute kortebaantop en kon zich met de besten meten. De jaren beginnen inmiddels te tellen voor de veteraan, die voor zijn 84e (!) start op de kortebaan staat. Met een gunstige loting kan de pupil van trainer en pikeur Frans van der Blonk een rol spelen, maar winnen is te veel gevraagd.

13. Ici Sofi – John Dekker 270 meter
Een nieuw talent uit de stallen van Caroline Aalbers. Is op de langebaan een bescheiden haververdiener met een winsom van 645 euro en een record van 1.17,3. Kwam vorig jaar in actie tijdens de Merrie Derby I, maar werd tijdens de laatste bocht galopperend uitgeschakeld.

14. Faustus – Thomas Bos 275 meter
Een alleraardigste sprinter uit de stal van Bryan Vader. Was vorig jaar met een startontheffing de sterkste in Schiermonnikoog. Vanaf de basisafstand heeft hij het moeilijker. Kwam desondanks vorig jaar nog tot mooie klasseringen in Beverwijk, Enkhuizen en Lisse. Zal de loting een beetje mee moeten hebben.

15. Calvados Chess – John de Leeuw 275 meter
Aan zijn eerste deelname op de kortebaan was niet heel veel aan te merken. Hij gaf prima partij aan Hind Beuckenswyk (nr.1), won de rit die hij voor mocht draaien, maar vergat zich te kwalificeren voor de tweede omloop. Staat voor een uiterst pittig karwei tegen de razendsnelle Evison.

16. Evison – Ruud Pools 280 meter
Na Andrea Swagerman is Evison met 54 deelnames de meest ervaren sprinter aan het vertrek. De machtige Zweed won tijdens zijn loopbaan drie kortebanen, waarvan zijn laatste ruim drie jaar geleden in Wognum. Kan zich op een goede dag mengen in de strijd om de podiumplaatsen, maar winnen lijkt een te zware opgave voor de vosruin.

17. Bizar Zandbergen – Wim van der Mespel 275 meter
Werkte vorig jaar een uiterst grillig seizoen af. Was vooral tijdens de eerste omlopen sterk op dreef, maar vaak duurde de koers net te lang voor de pupil van trainer Rob van Toor. Liep naar derde plaatsen in Stompwijk en Heemskerk en werd vierde in Beverwijk. Is klaar voor zijn eerste finaleplaats!

Bizar Zandbergen is vaak vooral in de eerste omlopen op dreef.

18. Archange de Jiel – Jaap van Rijn 275 meter
Vaste kortebaanvolgers hebben de negenjarige ruin al opgeschreven als potentiële kortebaanwinnaar. De pupil van trainer Jaap van Rijn maakte vooral indruk tijdens het voorwerk in Wognum, maar feitelijk liep zijn eerste deelname uit op een sof. Hij had niets in de melk te brokkelen tegen de latere finalist Calistokingsdeep, maar dat is geen schande. Heeft het opnieuw niet getroffen met de loting, maar kan zomaar verrassen!

19. Haya Alki – Marco Spin 275 meter
Ook Haya Alki maakt haar debuut op de kortebaan en was net zoals Ici Sofi (nr. 13) vooralsnog een bescheiden haververdiener op de langebaan. De nieuwe pupil van trainer Bryan Vader treft een andere debutant en heeft het voordeel van het voordraaien bij de start.

20. Smart Dilli – Mats Wester 275 meter
De tienjarige merrie van Stal de Groningers is de grote onbekende in dit deelnemersveld. De Deense pupil van trainer Hans Bot maakt haar debuut en heeft dus nog alles te bewijzen.

21. Divine du Parc – Thomas Bos 275 meter
Debuteerde in Assendelft. Fullrich v Assum (nr. 2) was in de eerste omloop duidelijk sneller. Dat was geen schande. Ze treft nu een tegenstander met net zoveel ervaring. Dat biedt haar meer mogelijkheden om het kortebanen te leren.

22. Gina EMC – John Dekker 275 meter
Maakte een verdienstelijk debuut in Wognum. Ze bleek handig in het startvak en toonde ook onderweg snelheid. Het leverde haar een plek in de tweede omloop op. Daarin ging het galopperend mis tegen Contador (nr. 4). Het maakt haar voor Venhuizen lastig in te schatten.

23. Go Star – Ruud Pools 275 meter
De ruin liet zich in Wognum direct van zijn beste kant zien. Hij haalde de tweede omloop en won daarin knap een rit van de legendarische Blackpearl Trans R. Wanneer Stal Hetteling hun nieuwe troef kan verbeteren, liggen er kansen. In Wognum werd hij na een paar ritten wel erg druk. Dat is een puntje van zorg.

24. Obs – Lindsey Pegram 270 meter
Opnieuw een debutant met vijf meter ontheffing. Bovendien heeft ze de steun van de kampioenspikeur. Dat maakt haar op voorhand al interessant. De Oostenrijkse won op de langebaan een kleine 6.000 euro en heeft een record van 1.18,2. De tegenstander in de eerste omloop is zwaar.

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (NR.9) 2. SOUTHWIND RAPTOR (NR.5) 3. CONTADOR (NR.4) 4. BIZAR ZANDBERGEN (NR.17)
Outsiders: Fullrich v Assum (nr.2), Panic Launcher (nr.10), Go Star (nr. 23)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Venhuizen (vanaf 1980)

1980 Rina Pluto Cees Imming
1981 Rina Pluto Cees Imming
1982 Rising Fortuna Ruud Pools
1983 Stanley Norg Bert van Dooyeweerd
1984 Uncrowned Guus Knijnenburg
1985 Willywir Harry Pools
1986 Zarah Alki Aad Pools
1987 Unri Zuidvelde Gerard Gommans
1988 Morgan des Eyllons Tom Kooyman sr.
1989 Morgan des Eyllons Tom Kooyman sr.
1990 Willem G Tom Kooyman sr.
1991 Bobo Buitenzorg Siem Hartman
1992 Claudia’s Dream Stien Vos
1993 Grolsch B Manus Bouwhuis
1994 Galant Quick Rob de Vlieger
1995 Farah Winnester Cees Imming
1996 Ido Baldwin Ruud Pools/Huib van den Heuvel
1997 Jollification Aad Pools
1998 Jimmy Scimitar Rob de Vlieger
1999 Giovinetta Ruud Pools
2000 Home Star Ruud Pools
2001 Nightstar Yankee Ruud Pools
2002 Olga Laukko John de Leeuw
2003 Le Bon Kievitshof Bert Post
2004 Standby Zero A Ruud Pools
2005 Maestro Vica Rob de Vlieger
2006 Hot Water John Dekker
2007 Rich Born Dean Manon Pools
2008 Volann d’Orange Lindsey Pegram
2009 Donna Napoli Aad Pools
2010 Yke Starlake Ruud Pools
2011 Romeo Sund John de Leeuw
2012 Viva’s Limburgia Manon Pools
2013 Prince of Moor Manon Pools
2014 Yankee Attack Jan Thijs de Jong
2015 Edo Venus Aad Pools
2016 Chaman Rapida Aad Pools
2017 Jagger Broline John de Leeuw
2018 Obelix West John Dekker

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.