Voorbeschouwing en tips kortebaan Venhuizen

25 mei 2023 15:34

Venhuizen kan trots zijn op een prachtig deelnemersveld! De kortebaan heeft niet alleen het maximale aantal van 24 paarden, maar ook kwalitatief zijn er meerdere uitschieters. Epoque en Candy Blue Chip steken er op basis van hun sterke zeges in Assendelft en Wognum bovenuit. Maar met vooral Medusa J en de razendsnelle Southwind Raptor zijn er meer kapers op de kust.

1. Flavius Boko – Krista Timmer 275 meter
Qua snelheid zijn er maar weinig paarden die zich kunnen meten met deze imposante ruin. Vorig jaar won hij verrassend in Middenbeemster en versloeg toen op weg naar de finale heel knap Southwind Raptor (nr.16). Hij heeft echter zijn grillen en gaat vaker in de fout dan dat hij snel is. Dat maakt hem bijzonder onvoorspelbaar.

2. Beauty Flower CG – Mats Wester 275 meter
De achtjarige merrie maakte in Assendelft haar debuut op de kortebaan, maar kwam niet verder dan de eerste omloop. Ze werd toen in twee ritten verslagen door de rappe Piet de Wit (nr.19). Legt het op snelheid af tegen Flavius Boko en zal dus moeten profiteren van eventuele mispassen van haar tegenstander.

3. Juliette – Niels van der Tol 275 meter
Staat voor haar achtste start op de kortebaan. Hoewel ze flink wat snelheid in de benen heeft, draafde ze nog niet in de prijzen. Vorige week kwam ze in actie in Wognum, maar kon al na één omloop worden uitgespannen. Wanneer ze leert van elke start, kan ze uitgroeien tot een prima sprinter.

4. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 275 meter
Een degelijke kortebaner uit de stal van Frans van der Blonk, die zelden in de fout gaat. Toonde al flink wat snelheid, maar zijn palmares puilt nog niet uit. Zo lootte hij tijdens z’n thuiswedstrijd in Assendelft tegen de latere finalist Epoque (nr.8) en in Wognum tegen de snelle Happy New Day. Winnen is met dit deelnemersveld heel moeilijk, maar een ereplaats behoort tot de mogelijkheden.

5. Carotene – Marco Spin 275 meter
Carote maakt in Venhuizen zijn debuut op de kortebaan. Stal de Groningers kocht het paard in Denemarken van dezelfde man die vijf jaar geleden Ronny Brandt te koop aanbood. De vorige keer pakte dit bijzonder goed uit! In het werk leek de vosruin in eerste instantie niet mee te vallen, maar mogelijk heeft hij zich de afgelopen weken verbeterd. De loting is bijzonder zwaar!

6. Medusa J – John Dekker 270 meter
De vierjarige vosruin was de verrassing van de kortebaan in Assendelft. Hoewel onervaren schakelde ze op weg naar de eindstrijd Candy Blue Chip (nr.13) en Hero Baldwin (nr.24) uit en rekende tijdens de halve finale ook nog eens overtuigend af met stalgenoot Lois Lane (nr.7). Epoque (nr.8) was uiteindelijk te sterk, maar de pupil van trainster Caroline Aalbers heeft zijn visitekaartje afgegeven. Wanneer hij heeft geleerd van zijn debuut is dit een serieuze uitdager van de favorieten!

Medusa J maakte veel indruk tijdens zijn debuut in Assendelft.

 7. Lois Lane – Caroline Aalbers 275 meter
De vijfjarige merrie draafde tijdens vrijwel al haar deelnames in de prijzen, al won ze nog nooit. Hoewel ze wel eens een foutje maakt, komt ze vaak een aantal omlopen verder vanwege haar snelheid. Toch zal ze dit keer moeten vrezen voor een vroege uitschakeling, want met Epoque als tegenstander heeft ze uiterst zwaar geloot. Wanneer ze deze omloop weet te overleven, ligt de weg naar succes open.

8. Epoque – Rick Wester 275 meter
Begon ijzersterk aan het seizoen met een onaangevochten overwinning in Assendelft. Kwam geen enkele keer in de problemen en als een start al niet zo goed verliep, maakte hij de opgelopen achterstand in een mum van tijd goed. Ook vorig jaar was hij met drie zeges bijzonder goed op dreef. In Venhuizen is hij de logische favoriet.

Epoque en Rick Wester wonnen samen al vier kortebanen.

 9. Kelsa Europoort – Manon Pools 275 meter
De voormalig kampioen van Nederland gaat in Venhuizen van start als een gevaarlijke outsider. De merrie mist onderweg de fijne speed, maar is tijdens de eerste meters dusdanig snel dat ze gelijk voldoende voorsprong heeft om de rit te winnen. De afmeting van de baan is in haar voordeel, maar normaal gesproken kan ze niet opboksen tegen de absolute top. Met een gunstige loting ligt een klassering in het verschiet.

10. Gaya Vip – Niels van der Tol 275 meter
De grillige merrie heeft veel snelheid in huis, maar laat het soms wel eens afweten. Vorig jaar begon ze met een derde plaats in Assendelft, maar deed pas in Lisse opnieuw van zich spreken. Toen haalde ze de finale van het Nederlands kampioenschap. Toonde vorige week in Wognum wel vorm, maar was niet opgewassen tegen Candy Blue Chip (nr.13). Ze zal tegen Kelsa Europoort direct in de achtervolging moeten.

11. Coktail Bar – Mats Wester 275 meter
Begon het vorige seizoen met overwinningen in Assendelft en Wognum. Dit seizoen heeft hij deze vorm nog niet te pakken. In Assendelft walste hij in eerste instantie simpel door naar het tweede bedrijf, maar ging daarna twee keer in de fout. Hij zal ongetwijfeld azen op revanche en beter voor de dag willen komen. Een mooie deelnemer voor de plaatsen.

12. Bankrobber – Rob van Toor 275 meter
De onberekenbare ruin finishte vorig jaar twee keer als tweede. De pupil van trainer Appie Bosscha heeft veel snelheid in huis, maar maakt ook gemakkelijk een fout. In Wognum won hij vorige week van Handsome Guy (nr.20), maar was daarna kansloos tegen Kas Trottatore (nr.18). Heeft het niet getroffen met de loting.

13. Candy Blue Chip – Rick Wester 275 meter
De regerend kampioene van Nederland heeft in dit nog prille seizoen twee gezichten laten zien. In Assendelft was ze duidelijk niet zichzelf en liet zich verrassen door Medusa J (nr.6). In Wognum kwam ze veel beter voor de dag en pakte met ogenschijnlijk speels gemak de overwinning. Ze is samen met stalgenoot Epoque (nr.8) de grote favoriet voor de zege. Een keuze is amper te maken. Veel zal afhangen van de loting.

Rick Wester was zichtbaar onder de indruk van Candy Blue Chip in Wognum.

14. Face It – Thomas Bos 275 meter
De trots van Cees Dobber en Jenny de Groot heeft het niet getroffen met de loting. Winnen van Candy Blue Chip, die vorige week grootse vorm etaleerde, lijkt een te grote opgave. Zijn achterban kennende krijgt de achtjarige merrie rustig de tijd om het kortebanen onder de knie te krijgen. Vorige week was ze in Wognum niet opgewassen tegen Cotton Eye Joe (nr.4). Nu lijkt de eerste omloop opnieuw het eindstation.

15. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Joep Swagerman ontpopt zich steeds meer tot een bovengemiddelde kortebaner. Zo liet hij in Wognum goede vorm zien, maar had toen de pech in de tweede omloop Candy Blue Chip (nr. 13) te treffen. Nu moet hij in de eerste omloop direct vol aan de bak tegen de snelle Southwind Raptor. Hij zal moeten hopen op fouten van zijn tegenstander. Wanneer dat lukt, is een ereplaats niet uitgesloten.

16. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
Dat Lindsey Pegram in Venhuizen aan de start verschijnt, is al een overwinning op zich. Vorig jaar moest de gewezen kampioen ernstig geblesseerd afhaken en stond ruim tien maanden aan de kant. Gelukkig is ze weer van de partij en dan ook nog eens met de beste sprinter van vorig jaar, Southwind Raptor. De Amerikaan van eigenaartrainer Bert de Boer heeft ontstellend veel snelheid, maar maakt ook gemakkelijk een fout. Daarbij is hij tijdens zijn eerste starts doorgaans niet op z’n best. Daarom geen topfavoriet, maar wel een deelnemer om serieus rekening mee te houden.

Southwind Raptor werd zowel in 2018 als 2022 tweede in Venhuizen.

17. Jet Bianco – John Dekker 275 meter
De merrie draafde vorige week een goede kortebaan in Wognum. Met haar bliksemstarts liet ze haar tegenstanders al na enkele meters kansloos en kwam zo tot de derde plaats. Op de Kerkstraat moest ze het tijdens de halve finale alleen afleggen tegen Candy Blue Chip (nr. 13). Het waren de enige twee ritten die ze die middag verloor. Wanneer ze haar razendsnelle start optimaal kan gebruiken, kan ze opnieuw ver komen.

18. Kas Trottatore – Krista Timmer 275 meter
Stond vorig jaar te boek als een talent, maar moest geblesseerd afhaken. Dit jaar is de zesjarige ruin terug en doet meteen van zich spreken. In Assendelft werd hij ongelukkig uitgeschakeld, maar in Wognum liep hij net zoals een jaar eerder naar de vierde plaats. In de beslissende fase leek hij het beste wel te hebben gegeven. De ruin is snel en trouw en lijkt elke start wat sterker te worden. Met Jet Bianco treft hij een gelijkwaardige tegenstander. Het beloven mooie ritten te worden!

19. Piet de Wit – Rob van Toor 275 meter
Op zoek naar een verrassing ben je bij Piet de Wit aan het juiste adres. De zevenjarige hengst finishte vorig jaar één keer als derde, maar kon verder weinig potten breken. De nieuwe startprocedure lijkt in zijn voordeel. In Assendelft draafde hij enkele mooie en snelle ritten en haalde de derde omloop. Daarin was hij niet opgewassen tegen Epoque (nr.8). Dat nemen we hem niet kwalijk. In Venhuizen moet hij opnieuw ver kunnen komen!

Piet de Wit lijkt gebaat bij de nieuwe startprocedure.

20. Handsome Guy – Marco Spin 275 meter
De hengst maakte zijn debuut in het coronaseizoen 2020. Toen kreeg hij echter niet de kans om zich te ontwikkelen. Dit jaar is hij terug, maar vooralsnog zonder succes. Zowel in Assendelft als Wognum was de eerste omloop direct het eindstation. Bovendien ging hij gemakkelijk in de fout. Tegen de snelle Piet de Wit komt hij normaal gesproken tekort.

21. King Fanatic – Thomas Bos 275 meter
In tien starts kwam de ruin slechts twee keer in de tweede omloop. Dat zijn geen cijfers om aan te bevelen voor een weddenschap. In Assendelft was Coktail Bar (nr. 11) hem nog te snel af. De ruin is wel trouw en kan daarom wellicht profiteren van fouten van zijn tegenstander.

22. Heine Attack – Caroline Aalbers 275 meter
In Wognum maakte de ruin na vijf jaar zijn rentree. In de eerste omloop toonde hij veel snelheid om daarna zomaar twee keer in de fout te gaan tegen Jet Bianco (nr.17). Puur op basis van zijn snelheid kan hij verrassen, maar dan zal hij de galoppades achterwege moeten laten.

23. Jocke Cane – Lindsey Pegram             275 meter
Jocke Cane is één van de snelste kortebaners, maar hij laat het te weinig zien. Op een goede dag kan hij bijna iedereen de baas, maar te vaak maakt hij galoppades. Ook in Assendelft ging het mis door fouten. Mogelijk kan Lindsey Pegram hier verandering in brengen. Zij bewees vorig jaar een goede klik met dit paard te hebben. Dit resulteerde in een eerste, tweede en vijfde plaats.

24. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
Deze troef van Manon Pools is razendsnel op de eerste meters. Dit maakt van hem de schrik van elke tegenstander. In 2022 won hij in Heemskerk en behaalde diverse ereplaatsen. Dit jaar kwam hij in Assendelft in de derde omloop, maar kwam toen tekort tegen Medusa J (nr.6). Wanneer hij de eerste omloop overleeft tegen de grillige Jocke Cane zijn er mogelijkheden op een ereplaats.

ONZE TIP:
1. Epoque (nr.8) 2. Candy Blue Chip (nr. 13) 3. Medusa J (nr. 6) 4. Southwind Raptor (nr. 16)
Outsiders: Coktail Bar (nr. 11) en Piet de Wit (nr. 19)

Zet online in!

Je hoeft dinsdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Venhuizen. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus tot 40 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.