Voorbeschouwing en tips kortebaan Utrecht

22 september 2022 19:15

Met dertien paarden wordt Utrecht DSK niet verwend, maar kwaliteit geeft altijd de doorslag. En wat dat betreft zit het wel goed met het deelnemersveld voor de koers over de Maliebaan. Zeven paarden haalden al eens een kortebaanfinale, vijf van hen wisten ook daadwerkelijk te winnen. Epoque (nr.11) start als de favoriet, maar heeft met paarden als Ferran Convital (nr.5) en Southwind Raptor (nr.7) de koers nog lang niet gewonnen.

1. Haley Vredebest – Manon Pools 300 meter
Maakte tijdens haar debuut in Voorschoten meteen een goede indruk en verloor pas tijdens de derde omloop na harde ritten van de latere winnaar Epoque (nr.11). Het duurde daarna even voordat de achtjarige merrie weer aan de start kwam. Vorige week was ze weer paraat in Hillegom, maar kon daar weinig potten breken. Eerst was wederom Epoque te sterk en daarna Happy New Day. Het zal voor de pupil van trainer Barry te Pas niet meevallen om zich te onderscheiden tussen al dit sprintgeweld, maar met haar snelle start kan ze wellicht voor een verrassing zorgen.

2. Forgettherest – Rick Wester 300 meter
Maakte vorige week in Enkhuizen zijn debuut op de kortebaan en deed dat niet onverdienstelijk. De vijfjarige ruin, pas net over uit Denemarken, legde het in eerste instantie af tegen Cotton Eye Joe (nr.4), maar knokte zich via de herkansingsronde terug in de wedstrijd en finishte uiteindelijk als derde. De nieuwste aanwinst van Stal de Groningers leek zich gedurende de koers almaar te verbeteren. Dit kwam tot uiting tijdens de troostfinale, die hij met het grootste gemak in twee strakke ritten won. De vijf meter startvoorgift is hij weliswaar kwijt, maar wanneer hij heeft geleerd van zijn debuut liggen er mogelijkheden.

3. Ivy Fortuna – Ruud Pools 300 meter
Begon als een anonieme deelnemer aan de kortebaan van Hillegom, maar groeide uit tot een reuzendoder van formaat. Tijdens de eerste omloop zette de zevenjarige merrie verrassend de snelle Ronny Brandt opzij. Dat dit geen incident was, bewees ze vervolgens tijdens de tweede omloop. De pupil van trainer Toine Schoonderwoerd leek vooraf volslagen kansloos tegen de machtige Southwind Raptor (nr.7), maar zorgde voor een dijk van een verrassing door ook de koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ uit te schakelen. Dat deed ze wel met een startvoorgift, een voordeel dat ze nu kwijt is. Desalniettemin is de merrie sneller dan je denkt en dat zou haar best een eindje op weg kunnen helpen.

4. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 300 meter
De nieuwste aanwinst van Stal Assendelft wisselt tijdens een kortebaan snelle ritten af met beduidend mindere. Snelheid lijkt hij wel te hebben, maar hij laat vooralsnog net even te vaak een steekje vallen. Zo won hij tijdens zijn debuut een rit van Jet Bianco, vorige week nog winnaar in Enkhuizen, maar ging daarna twee keer van de benen. In Enkhuizen finishte hij als vijfde, waar er wellicht iets meer had ingezeten. Ook in Medemblik was de loting hem niet gunstig gezind en werd hij voortijdig uitgeschakeld. Er zit meer in dan er voorlopig is uitgekomen.

5. Ferran Convital – Wim van der Mespel 300 meter
De tienjarige ruin start als één van de favorieten op de historische Maliebaan in Utrecht. Kwam dit seizoen twee keer aan de start en haalde beide keren de finale. Helaas voor zijn trainer Cees Imming en eigenaar Ger Luigies ging de ruin beide keren op het beslissende moment van de benen en schonk zo de overwinning aan zijn tegenstander. Wanneer dat beter gaat, doet de combinatie met Wim van der Mespel op de sulky serieus mee om de overwinning. Snelheid heeft hij genoeg.

Ferran Convital is een bijzondere verschijning en razendsnel!

6. Kesper – Mats Wester 300 meter
Was heel dicht bij een stunt in Enkhuizen. Hij maakte op de Paktuinen zijn debuut op de kortebaan, maar leek door zijn wat drukke karakter niet voor het sprintwerk in de wieg te zijn gelegd. Na tijdens de eerste omloop door twee galoppades te hebben verloren, bracht de herkansingsronde uitkomst. Kesper bleek een snelle leerling en schakelde tijdens de tweede omloop zelfs de razendsnelle Candy Blue Chip uit. De koers was vervolgens te zwaar om te winnen, maar Kesper had zijn naam gevestigd. Hij zal aan de bak moeten tijdens de eerste omloop, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

7. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
Southwind Raptor is dit seizoen de absolute koning van de kortebaan. Kwam dit kalenderjaar dertien keer in actie en haalde daarin vijf finales. De Amerikaan won in Warmond en Santpoort en finishte drie keer als tweede. Het seizoen is echter lang en wellicht dat de vermoeidheid heeft toegeslagen, want zijn laatste twee starts eindigden na de tweede omloop. Vijf (!) jaar geleden won de troef van eigenaartrainer Bert de Boer ook op de Maliebaan na een wat mindere periode. Gaat Southwind Raptor voor een herhaling van deze stunt?

Southwind Raptor won in 2017 op de Maliebaan.

8. Eliot Charisma – Niels van der Tol 305 meter
Het zit de voormalig kampioen van Nederland bepaald niet mee. In Purmerend moest hij het ook al opnemen tegen Southwind Raptor en na de herkansingsronde tegen de snelle Cassidy Byd. Ook in Enkhuizen was het lot de elfvoudig kortebaanwinnaar niet goed gezind en trof de pupil van trainer Mark de Jong wederom twee snelle tegenstanders in Otero en Panic Launcher (nr.13). De winnaar van Hoofddorp verdient een beter lot, maar heeft de snelheid om flink uit te halen. Dat hij in vorm is, bewees hij het afgelopen weekend in Alkmaar, waar hij won op de langebaan. Een deelnemer om altijd rekening mee te houden.

9. Hasardeuse – Tom Kooyman 295 meter
De vijfjarige merrie staat voor een opvallende carrièreswitch. Afgelopen zondag nam ze nog deel aan het Stayerskampioenschap van Nederland over 3375 meter. Op de Maliebaan is haar parkoers slechts 295 meter lang. De pupil van trainer Tom Kooyman maakt deel uit van de succesvolle stal van De Gele Kanaries, die aanstaande zondag een favoriet heeft in de Derby, de meest prestigieuze langebaankoers van het jaar. Het is vooralsnog gissen naar de sprintkwaliteiten van Hasardeuse. Op de Maliebaan komt hij voor het eerst in actie op de kortebaan. Afwachten dus.

10. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
Het niveau op de kortebaan is zo bizar hoog, dat het zelfs voor prima sprinters als Hampshire F Boko moeilijk is om zich te onderscheiden. De pupil van trainer en pikeur Aad Pools heeft van alles een beetje, maar net niet genoeg. De achtjarige hengst kwam dit seizoen vijf keer aan de start en liep alleen in IJmuiden in de prijzen. Zijn laatste drie starts eindigden allemaal na de tweede omloop. Dat is overigens geen schande met Ferran Convital (nr.5), Panic Launcher (nr.13) en Epoque (nr.11) als tegenstanders. Zal dus was geluk moeten hebben om ver te komen. Aan zijn inzet zal het niet liggen.

11. Epoque – Rick Wester 300 meter
De favoriet in Utrecht. De zesjarige ruin was slechts enkele dagen in Nederland toen hij in Voorschoten al op de kortebaan werd ingezet. Een goede beslissing van zijn eigenaar Michel Roggen, want Epoque eiste meteen de overwinning op. Dat wekte verwachtingen, maar in Bemmel en Heemskerk kwam hij niet uit de verf. In Hillegom zette hij dit recht. Zijn pikeur Rick Wester had zelfs het idee dat hij een totaal ander paard voor zijn sulky had. Onaangevochten zette Epoque één voor één zijn tegenstanders opzij en pakte bijzonder sterk de zege. Wanneer hij dat niveau weet te evenaren, kan de concurrentie zijn borst natmaken.

Epoque en Rick Wester wonnen dit seizoen al in Voorschoten en Hillegom.

12. Calistokingsdeep – Wim van der Mespel 305 meter
Al jaren één van de smaakmakers op de kortebaan. Leek dit seizoen aan magie te hebben ingeboet, maar momenteel lijkt hij met elke start aan vorm te winnen. Na een mooie tweede plaats in Stompwijk finishte hij na een zware koers als vierde in Heemskerk. In Medemblik liep de ervaren dertienjarige ruin, hij staat in Utrecht voor zijn 58ste(!) start op de kortebaan, een uitstekende koers, maar kreeg hij met een vierde plaats te weinig. Staat voor een welhaast onmogelijke opgave tegen de favoriet, maar als er één voor een verrassing kan zorgen, is het Calistokingsdeep wel.

13. Panic Launcher – Mats Wester 300 meter
De mooie twaalfjarige merrie mag zich direct gaan opmaken voor de tweede omloop, want de combinatie met Mats Wester op de sulky heeft het stilstaande nummer geloot. Wat voor Southwind Raptor (nr.7) geldt, is ook voor Panic Launcher van toepassing. De merrie heeft al een lang seizoen achter de rug en is wellicht niet meer zo fris als eerder dit jaar. Toen won ze bijvoorbeeld in Venhuizen en behaalde mooie podiumplaatsen in Zwanenburg, Bemmel en Heemskerk. Puur op snelheid doet ze voor vrijwel niemand onder, maar de startprocedure levert soms wat problemen op. Desondanks een gevaarlijke outsider.

ONZE TIP: 1. EPOQUE (NR.11) 2. FERRAN CONVITAL (NR. 5) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 7) 4. PANIC LAUNCHER (NR. 13)
Outsider: Kesper (nr. 6)

Online wedden

Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Utrecht. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.